Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK

2

3 Bir diğer önlem ise, parlama ve kamaşmayı en aza indiren düz ekran sistemlerini ve özellikle göz sağlığını koruyan sıvı ekranlı LCD ekranlar kullanmaktır. Elektrik kablolarının güvenliği

4 Bilgisayar Çeşitleri Ana bilgisayar Mini bilgisayar
Günümüz teknolojisindeki hızlı gelişmelerden dolayı bilgisayarlar kesin hatlarla birbirinden ayrılamasa da kullanım amaçları ve kapasiteleri açısından aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir. Ana bilgisayar Mini bilgisayar Ağ (Network) bilgisayarı Kişisel bilgisayar Dizüstü bilgisayar Tablet bilgisayar

5 Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
DONANIM Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. Donanımı, elle tutulur, gözle görülür tüm parçaları olarak da tanımlayabiliriz. YAZILIM Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü program ise yazılım olarak adlandırılır.

6 BİLGİSAYAR DONANIMI

7 DONANIM BİRİMLERİ

8 Temel Donanım Birimleri
Kasa (Sistem Birimi) Ekran (Monitör) Klavye Fare Bir bilgisayarı oluşturan temel donanımlar

9 Kasa (Sistem Birimi) Bilgisayarın, anakart, sabit disk, işlemci gibi elamanlarını bir arada tutan metal bir kutudur. Kasa, içerisine takılan parçaların korunmasını ve belli bir düzende durmasını sağlar.

10 Monitör (Ekran) Bilgisayarda görüntüleri bize sunan, görmemizi sağlayan araçtır.

11 Bilgisayarlarda kullanılan en yaygın girdi aygıtıdır.
FARE Bilgisayarlarda kullanılan en yaygın girdi aygıtıdır. Bilgisayar programlarının çoğu, özellikle Windows altında çalışan programlar, fare gereksinimini duymaktadır. Dizüstü Bilgisayarda:Touchpad

12 Klavye Klavye, bilgi girişi yapılan girdi aygıtlarından biridir. Klavyeler genelde bir daktiloya benzetilmektedir. En çok kullanılan klavye modeli Q klavyedir.  Ülkemizde yaygın olarak F ve Q klavye kullanılmaktadır. F klavyede harfler, Türkçe yazım diline uygun olarak harfler sıralanmıştır.

13 F Klavye Q Klavye

14 ÇEVRE BİRİMLERİ

15 Yazıcı Bilgisayardaki yazı ve görselleri kağıda çıkarmamızı sağlar.
Lazer Nokta Vuruşlu Mürekkep Püskürtmeli

16 Tarayıcı Kağıt üzerindeki yazı ve görselleri bilgisayara resim olarak aktarır.

17 Hoparlör Bilgisayarda sesleri duymamızı sağlar.

18 Modem İnternete girmemizi sağlayan donanımdır. Kablosuz

19 Projeksiyon Cihazı Bilgisayardaki görüntüleri perdeye veya duvara yansıtır.

20 Webcam (Web Kamerası) O anki görüntüyü video veya fotoğraf olarak bilgisayara aktarır. Genellikle anlık mesajlaşma programlarında görüntülü ve sesli haberleşme yapmak amacı ile kullanılır.

21 Kasanın İçerisinde Bulunan Donanımlar

22 Anakart Anakart, üzerinde bakır yolların bulunduğu, genellikle koyu yeşil renkte bir levhadır. Anakart üzerinde, işlemci, bellek, genişleme yolları, BIOS ve diğer yardımcı devreler yer alır. Anakart, tüm sistemin temelini oluşturmaktadır ve TÜM PARÇALAR ARASINDAKİ İLETİŞİMİ SAĞLAR. Diğer kartlar ana kart üzerindeki genişleme yuvalarına takılır.

23

24 İşlemci İşlemci, kısaca CPU olarak adlandırılır. Bilgisayarın en önemli öğesidir. Bu nedenle bir beyine benzetilebilir. Elektronik bir beyin olarak düşünebileceğimiz mikroişlemci, bir bilgisayarın yapacakları ile ilgili tüm komutları verir.Bilgisayarı oluşturan bütün elamanlar, emirleri mikroişlemciden alırlar.

25 Güç Kaynağı Bilgisayarın çalışması için gerekli doğru akım elektrik enerjisini sağlar. Prizden aldığı elektriği diğer parçalara dağıtır.

26 RAM RAM; işletim sisteminin, çalışan uygulama programlarının veya kullanılan verinin işlemci tarafından hızlı bir biçimde erişebildiği yerdir. RAM, bilgisayarlardaki CD-ROM, disket sürücü veya sabit disk gibi depolama birimlerinden daha hızlıdır. Bilgisayar, çalıştığı sürece RAM faaliyetini devam ettirir; bir program kapatıldığında o programa ait veriler veya bilgisayar kapandığı zaman ise RAM'de o an depolanmış olan veriler silinir.

27 Sabit Disk Bilgisayardaki tüm verilerin depolandığı yerdir. Bilgisayara yüklediğimiz fotoğraflar, oyunlar, müzikler, vs. sabit diskte kayıtlıdır. Bilgisayardaki işletim sistemi ve programlar da sabit diskte bulunur.

28 Ekran Kartı Bilgisayarda görüntülerin oluşturulmasını sağlar ve oluşturulan görüntüyü monitöre iletir.

29 Optik Sürücü CD, DVD gibi medyalardaki bilgileri görmemizi sağlar.


"BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları