Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çıktı ve Çıkış Aygıtları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çıktı ve Çıkış Aygıtları"— Sunum transkripti:

1 Çıktı ve Çıkış Aygıtları
Bilgisayar Donanımı Çıktı ve Çıkış Aygıtları

2 Çıktı nedir? Çıktı, kullanıma uygun hale getirilecek şekilde işlenmiş veridir. Çıktı, kullanılabilir bir biçimde işlenen veridir. Bilgisayarlar veriyi (girdi) bilgiye (çıktı) dönüştürür. Çıktıların dört kategorisi; metin, grafik, ses ve videodur.

3 Çıktı nedir? Çıkış aygıtı, bilgiyi bir veya daha fazla insana aktaran donanım bileşeni tipidir. Görüntüleme aygıtları Yazıcılar Hoparlörler, kulaklıklar ve kulak içi kulaklıklar Veri projektörleri Etkileşimli beyaz tahtalar Güç geri bildirimli kumandalar Dokunsal çıkış Çıkış aygıtı, bilgiyi bir veya daha fazla insana aktaran donanım bileşenidir. Yaygın olarak kullanılan çıkış aygıtları arasında görüntüleme aygıtları; yazıcılar; hoparlörler, kulaklıklar; faks makineleri ve faks modemler; çok fonksiyonlu çevrebirimler; veri projektörleri; interaktif beyaz tahtalar; güç geri bildirimli joystikler, direksiyonlar, oyun kumandaları ve hareket algılayan oyun kumandaları sayılabilir.

4 Görüntüleme Aygıtları
Görüntüleme aygıtı, görsel olarak metin,grafik ve video bilgisini iletir. Monitör, ayrı bir çevrebirim olarak paketlenir. LCD monitör CRT monitör Görüntüleme aygıtı, görsel olarak metin,grafik ve video bilgisini iletir. Monitör, ayrı bir çevrebirim olarak paketlenir. LCD monitörler, LCD ekranlar ve plazma monitörler ince ekran tipleridir. İnce ekran fazla derin olmayan ve genellikle LCD veya gaz plazma teknolojisini kullanan ekrandır.

5 Görüntüleme Aygıtları
CRT monitör, katot ışınlı bir tüpe sahip olan masaüstü monitördür. LCD monitörlerden daha fazla yer kaplar.

6 Görüntüleme Aygıtları
Sıvı kristal ekran (LCD), görüntüleme aygıtı üzerinde bilgiyi göstermek için sıvı bileşen kullanır. LCD monitör görüntüleri oluşturmak için sıvı kristal ekranı kullanan masaüstü monitörüdür. Sıvı kristal ekran (LCD), görüntüleme aygıtında bilgiyi göstermek için sıvı bileşik kullanır.

7 Görüntüleme Aygıtları
Ekran Büyüklüğü, ekranın köşegen uzunluğuyla ölçülür. Standart monitörler 14” veya 15” (inç) büyüklüğündedir. Ekran büyüklüğü CRT ve LCD monitörler için ayrı ayrı değerlendirilmelidir. CRT tüpün belli bir kısmı koruma alanı olarak ayırır. Geriye kalan kısım ise görülebilir alandır. Ekran büyüklüğü kavramını CRT ve LCD monitörler için ayrı ayrı değerlendirmeliyiz. Bir CRT monitörün büyüklüğü 17 İnç ya da 19 İnç gibi değerlerle belirtilir. Bu rakamlar, CRT tüpün karşılıklı iki köşesi arasındaki mesafeyi temsil eder. Ancak 19 İnç'lik bir monitör, aslında bu büyüklükte bir görüntü alanı sunmaz. CRT tüpün belli bir kısmı koruma alanı olarak ayrılır. Geriye kalan kısım ise bizim gördüğümüz alan, yani görülebilir alandır. 17 İnç'lik bir CRT monitörün görülebilir alanı en iyimser tahminle 16 İnç, 19 İnç'lik bir monitörün görülebilir alanı ise 18 İnç olabilir. LCD monitörlerde ise belirtilen ekran büyüklüğü İle görülebilir alan birebir örtüşür. Yani 15 İnç'lik bir LCD monitörün sunduğu görülebilir alan da 15 İnç'tir. Kısacası 17 İnç'lik bir CRT İle 15 İnç'lik LCD arasında görüntü açısından 2 İnç'lik bir fark olmaz. 1 inç = 2,54cm

8 Görüntüleme Aygıtları
LCD monitör veya LCD ekranın kalitesi aşağıdakilere bağlıdır: Çözünürlük Cevap süresi Parlaklık Nokta uzaklığı Contrast oranı LCD monitör veya LCD ekranın kalitesi –kutular sayılır- bağlıdır.

9 Görüntüleme Aygıtları
Çözünürlük, bir görüntüleme aygıtındaki yatay ve dikey piksellerin toplam sayısıdır. Çözünürlük artışı, piksel sayısı ile doğru orantılıdır. Çözünürlük, bir görüntüleme aygıtındaki yatay ve dikey piksellerin toplam sayısıdır. Çözünürlük artışı, piksel sayısı ile doğru orantılıdır.

10 Görüntüleme Aygıtları
Nokta uzaklığı, Bir pikselin herhangi bir renk alt pikselinden, diğer pikselin aynı renk alt pikseline uzaklığıdır. Mesela bir pikselin kırmızısı ile diğer pikselin kırmızısı arasındaki uzaklık. Bu değer ne kadar küçük ise o kadar keskin görüntü alınabilir demektir. Zıtlık Oranı, monitörün verebildiği en parlak ve en koyu renklerin ışıma arasındaki orandır. Bu oranın yüksek olması demek siyahların daha siyah gözükmesi demektir. Bu değer gün ışığında görüntünün kalitesini de etkiler. Yüksek ışıma gücü verebilen ekranlar gün ışında daha belirgin olurlar. Çözünürlük, bir görüntüleme aygıtındaki yatay ve dikey piksellerin toplam sayısıdır. Çözünürlük artışı, piksel sayısı ile doğru orantılıdır.

11 Görüntüleme Aygıtları
Cevap verme süresi, ekrandaki her pikselin siyahtan beyaza tam geçebilmesi için gereken süre olup 2-5ms arasıdır. Ne kadar düşük olsa o kadar iyidir. Görüntü tazeleme hızı ise LCD televizyonlarda özellikle hareketli görüntüler bakımından bulanıklaşmayı önlemek üzere geliştirilmiş bir teknoloji. 120 Hz olarak düşünülmüş. Şimdilerde 240Hz ve daha yukarı rakamlar vardır. Çözünürlük, bir görüntüleme aygıtındaki yatay ve dikey piksellerin toplam sayısıdır. Çözünürlük artışı, piksel sayısı ile doğru orantılıdır.

12 LCD – CRT arasındaki farklar
LCD monitörler, her şeyden önce CRT monitörlerden daha az yer kaplarlar. Tüp içermedikleri için hafiftirler. Çok az güç tüketirler ve radyasyon yaymazlar. LCD monitörler manyetik alandan etkilenmezler. LCD monitörlerin en önemli iki dezavantajı ise pahalı oluşları ve CRT monitörlerin ekranı kadar geniş bir görüş açısı sunmamasıdır.

13 Yazıcılar Yazıcı, fiziksel bir ortam üzerine metin ve grafikler oluşturur. Yazdırılan bilgi, basılı kopya veya çıktı olarak adlandırılır. Yatay veya dikey pozisyon Yazıcı, kağıt veya saydam film gibi fiziksel bir ortamda metin ve grafik oluşturan bir çıkış aygıtıdır. Yazdırılan bilgi, basılı kopya veya çıktı olarak adlandırılır. Sayfa Yatay veya dikey pozisyonda tutularak çıktı alınabilir.

14 Yazıcılar Şekilde kullanıcıların çeşitli yazıcılar ile doküman ve resimleri nasıl yazdırdığını görüyoruz.

15 Yazıcılar Vuruşsuz yazıcı, kağıt üzerine vuruş yapmadan karakterleri ve grafikleri oluşturur. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar Fotoğraf yazıcıları Lazerli yazıcılar Termal yazıcılar Mobil yazıcılar Etiket ve posta pulu yazıcıları Çiziciler Büyük formatlı yazıcılar Vuruşsuz yazıcı karakterleri ve grafikleri kağıda gerçekten vuruş yapmadan oluşturur. Bazılar mürekkep püskürtürken bazıları ısı ve basınç kullanarak görüntüleri oluştururlar. Yaygın olarak kullanılan vuruşsuz yazıcılar mürekkep püskürtmeli yazıcılar, fotoğraf yazıcıları, lazerli yazıcılar, termal yazıcılar, mobil yazıcılar, etiket ve posta yazıcıları, çiziciler ve büyük format yazıcılarıdır.

16 Yazıcılar Mürekkep püskürtmeli (Ink-jet ) yazıcı, kağıt üzerine az miktarda sıvı mürekkebi püskürterek karakterleri ve grafikleri oluşturur. Renkli veya siyah-beyaz Yüksek dpi (inç başına nokta) ye sahip yazıcılar daha yüksek kaliteli çıktı oluştururlar. Ink-jet yazıcı, sıvı mürekkebin çok küçük miktarlarını kağıt üzerine püskürterek karakterleri ve grafikleri oluşturan vuruşsuz yazıcı tipidir. Renkli veya siyah-beyaz çeşitleri vardır. Yüksek dpi (inç başına nokta) ye sahip yazıcılar daha yüksek kaliteli çıktı oluştururlar.

17 Yazıcılar Şekilde ink-jet bir yazıcının nasıl çalıştığını görüyoruz.

18 Yazıcılar Bir fotoğraf yazıcısı fotoğraf laboratuarı kalitesinde renkli resimler oluşturabilir. Çoğu mürekkep püskürtme teknolojisini kullanır. PictBridge, fotoğrafları doğrudan bir dijital kameradan bastırmanıza izin verir. Bir bellek kartından bastırır veya gömülü LCD ekranda ön izleme sağlar. Fotoğraf yazıcısı, fotoğraf laboratuarı kalitesinde resimler oluşturan renkli yazıcıdır. Çoğu mürekkep püskürtme teknolojisini kullanır. PictBridge, fotoğrafları doğrudan bir dijital kameradan bastırmanıza izin verir. Bir bellek kartından bastırır veya gömülü LCD ekranda ön izleme sağlar.

19 Yazıcılar

20 Yazıcılar Lazer yazıcılar Yüksek hız Yüksek kalite Renkli Siyah-beyaz Lazer yazıcı, fotokopi makinesine benzer şekilde çalışan, lazer ışını ve toner adı verilen çok küçük miktardaki mürekkebi kullanarak görüntüleri oluşturan yüksek hızlı, yüksek kaliteli vuruşsuz yazıcıdır. Lazer yazıcılar mürekkep püskürtmeli yazıcılara göre daha yüksek hızlarda çalışırlar,ve daha kaliteli çıktı verirler. Siyah-beyaz ve renkli seçenekleri vardır.

21 Yazıcılar Şekilde siyah-beyaz bir lazer yazıcının nasıl çalıştığını görüyoruz. Kullanıcılar herhangi bir bilgiyi, yazıcıyı, bilgisayarın portuna takılan kablo vasıtasıyla bilgisayara bağlayarak yazdırabilirler. Bluetooth ile yazdırma işleminde çıktının yazıcıya iletilmesi için radyo dalgaları kullanılır. Kızılötesi yazdırma işleminde, bilgisayar ile yazıcı arasında kızılötesi ışın dalgaları kullanılarak iletişim kurulur. Bazı sayısal kameralar kablo ile doğrudan yazıcıya bağlanır; bazıları görüntüleri, yazıcıya takılabilen ve çıkartılabilen medya kartlarında depolar. Ağa bağlı bilgisayarlar kablolar ile veya kablosuz olarak ağ yazıcılarıyla iletişim kurabilir.

22 Yazıcılar Çok fonksiyonlu çevrebirim (MFP), yazdırma, tarama, kopyalama yapan ve bazı modellerinde faks hizmeti veren tek bir makinedir. All-in-one aygıt olarak da adlandırılır. Çok fonksiyonlu çevrebirim, bir fotokopi makinesine benzeyen ancak yazıcı, tarayıcı, fotokopi makinesi ve bazı modellerde faks makinesinin işlevselliğini sağlayan tek bir aygıttır.

23 Termal wax transfer yazıcı
Yazıcılar Termal yazıcı, elektriksel olarak ısıtılmış pinleri ısıya duyarlı kağıt üzerinde bastırarak görüntüler oluşturur. Termal wax transfer yazıcı Boya uçunmalı yazıcı Termal yazıcı, elektrikle ısıtılmış pinleri ısıya duyarlı kağıda bastırarak görüntüler oluşturur. Termal wax transfer yazıcı ve boya uçunmalı yazıcı bunlardandır.

24 Yazıcılar Mobil yazıcı, kullanıcının mobil bir aygıttan yazdırmasına izin veren küçük, hafif ve batarya beslemeli taşınabilir yazıcıdır. Mobil yazıcı, bir mobil kullanıcının bir dizüstü bilgisayar veya diğer kişisel mobil aygıtlardan yazdırmasına izin veren küçük, hafif ve batarya beslemeli yazıcıdır.

25 Yazıcılar Etiket yazıcı, yapışkan tipteki materyaller üzerinde baskı yapan küçük bir yazıcıdır. Posta pulu yazıcısı posta pullarını yazdırır. Posta pulu ayrıca başka yazıcı tipleri ile de yazdırılabilir. Etiket yazıcısı çeşitli nesneler üzerinde yerleştirilebilen yapışkan bir malzeme (etiket) üzerinde yazdıran küçük bir yazıcıdır. Birçok etiket yazıcısı ayrıca barkodları da yazdırır. Posta pulu yazıcısı, yerleşik bir ölçeğe sahip olan ve posta pullarını yazdıran özel bir etiket yazıcısı tipidir.

26 Yazıcılar Çiziciler, yüksek kalitede çizimler oluşturmak için kullanılır. Büyük formatlı yazıcılar, büyük ölçekte, gerçeğe yakın kalitede renkli baskılar oluşturur. Çiziciler, ozalit baskılar, haritalar ve devre şemaları gibi yüksek kaliteli çizimler oluşturmak için kullanılan yazıcılardır. Büyük formatlı yazıcı, fotogerçekçi kalitede renkli baskılar oluşturmak için büyük ölçekte mürekkep püskürtme teknolojisi kullanır.

27 Yazıcılar Vuruşlu yazıcılar, bir mekanizmayı, fiziksel olarak kağıtla temas halindeki mürekkepli şeride vurarak kağıt üzerinde karakterler ve grafikler oluşturur. Nokta matris yazıcı Satır yazıcı Vuruşlu yazıcı, bir mekanizmayı mürekkepli şeride çarptırarak, kağıt ile fiziksel olarak temas etmesini sağlayarak kağıt üzerinde karakterleri ve grafikleri oluşturur. Yaygın olarak kullanılan iki vuruşlu yazıcı tipi nokta matris yazıcı ve satır yazıcıdır.

28 Yazıcılar Nokta matrisli yazıcı, baskı kafası mekanizmasındaki iğneler mürekkepli şeride çarptığında basılı görüntüleri oluştururlar. Satır yazıcı, bir kerede bir satır yazdırırlar. Nokta matrisli yazıcı, baskı kafası mekanizmasındaki iğneler mürekkepli şeride çarptığında basılı görüntüleri oluştururlar. Satır yazıcı, bir kerede bir satır yazdırırlar.

29 Hoparlörler, Kulaklıklar ve Kulak içi kulaklıklar
Ses çıkış aygıtı, müzik, konuşma ve diğer sesleri oluşturur. Çoğu bilgisayar kullanıcısı aşağıdaki durumlarda bilgisayarlarına hoparlör takar: Oyun oynarken yüksek kalitede ses almak Multimedia sunumlar ile etkileşim Müzik dinlemek Film izlemek Ses çıkış aygıtı, bir bilgisayarın müzik, konuşma veya diğer sesleri oluşturan bileşenidir. Hoparlörler ve kulaklıklar yaygın olarak kullanılan ses çıkış aygıtlarıdır. Birçok kişisel bilgisayar kullanıcısı yüksek kalitede ses oluşturmak için kendi bilgisayarlarına stereo hoparlörleri takarlar. Bunlar Oyun oynarken yüksek kalitede ses almak, Multimedia sunumlar ile etkileşim, Müzik dinlemek, Film izlemek için kullanılır.

30 Hoparlörler, Kulaklıklar ve Kulak içi kulaklıklar
Kulaklıklar, başınızı saran veya kulakların üzerinde yerleşen hoparlörlerdir. Earbuds (kulak içi kulaklıklar) kulağınızın içerisine takılarak kullanılır. Kulaklıklar, başınızı saran veya kulakların üzerinde yerleşen hoparlörlerdir. Kulaklıklar sayesinde bilgisayardan gelen sesler sadece kulaklık kullanıcısı tarafından duyulur. Kulağın etrafını saran ve kulak içine giren tipleri vardır. Earbuds (kulak içi kulaklıklar) kulağınızın içerisine takılarak kullanılır.

31 Hoparlörler, Kulaklıklar ve Kulak içi kulaklıklar
Bazı hoparlörler, özellikle taşınabilir ortam oynatıcılardan ses çıkarmakiçin tasarlanmıştır. Kablosuz hoparlörler Bazı hoparlörler, özellikle taşınabilir ortam oynatıcılardan ses çakmak için tasarlanmıştır, bazı hoparlörler kablosuzdur.

32 Diğer Çıkış Aygıtları Veri projektörü, bilgisayar ekranında görüntülenen metin ve görüntüleri, daha büyük bir ekrana yansıtan aygıttır. Veri projektörü, bilgisayar ekranında görüntülenen metin ve görüntüleri, daha büyük bir ekrana yansıtarak izleyicilerin net bir şekilde görüntüleri görmelerini sağlayan bir aygıttır.

33 Diğer Çıkış Aygıtları Interaktif beyaz tahta, dokunma duyarlı aygıttır ve bilgisayar ekranındaki görüntüyü gösteren bir tahtaya benzer. İnteraktif beyaz tahta, dokunmaya duyarlı aygıttır. Bilgisayar ekranındaki görüntüyü gösterir.


"Çıktı ve Çıkış Aygıtları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları