Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgisayar Donanımı Sistem Parçaları (Hafta 03)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgisayar Donanımı Sistem Parçaları (Hafta 03)"— Sunum transkripti:

1 Bilgisayar Donanımı Sistem Parçaları (Hafta 03)

2 Kasa… Bilgisayarın parçalarını içinde saklayan kısımdır.
Masaüstü ya da kule şeklinde olabilir.

3 Kasa…

4 Kasa…

5 Kasa…

6 Kasa…

7 Güç Ünitesi… 220 V olan şehir gerilimini iki farklı voltaj değerine düşürmek için kullanılır. 5 V. Veri iletişimi, 12 V. İse motorların çalıştırılması için gereklidir. Bilgisayar üzerindeki tüm cihazlara gerekli gerilimin verilebilmesi için bir çok kablo bulundurur.

8 Kasa…

9 Ekran Kartı… Bilgisayarda bulunan verilerin kablolar yardımıyla monitöre iletilerek görüntü haline dönüştürülmesini sağlar. Üzerinde kendi işlemcisine ve çoğu zaman RAM’ine sahiptir. Anakart üzerinde yerleşik bulunabileceği gibi, PCI-Express ya da AGP veri yolunu da kullanabilir.

10 Monitör… Ekran kartından gelen görüntüyü yansıtmakta kullanılır.
CRT ya da LCD-TFT olabilir. CRT için nokta sayısı, LCD-TFT için yenileme oranı netliği arttırır.

11 Çevre Cihazları (Giriş Üniteleri) Klavye
Üzerinde bulunan alfa-nümerik tuşlar yardımı ile bilgisayar veri girişi yapmayı sağlayan çevre ünitesidir. Anakart üzerinde bulunan klayve girişi bağlantısını kullanabileceği gibi, USB veri yolunu kablolu ya da kablosuz şekilde kullanarak da veri girişi yapmayı sağlar.

12 Çevre Cihazları (Giriş Üniteleri) Mouse(Fare)
Ekranda beliren imleç yardımı ile dosya ya da programları seçmek ya da açmak için kullanılır. Anakart üzerinde bulunan mouse girişi bağlantısını kullanabileceği gibi, USB veri yolunu kablolu ya da kablosuz şekilde kullanarak da veri girişi yapmayı sağlar.

13 Çevre Cihazları (Giriş Üniteleri) Scanner (Tarayıcı)
Üzerine yerleştirilen belgeyi tarayarak dijital veri haline getiren ve bilgisayarın içine alan cihazlardır. Önemli özellikleri tarama netliğini belirleyen çözünürlük kavramıdır. Genellikle USB veri yolu yardımı ile bilgisayarla haberleşirler.

14 Çevre Cihazları (Giriş Üniteleri) Barkod Okuyucu
Genellikle marketlerde karşımıza çıkan cihazlar ürünler üzerinde bulunan barkodları taramak ve bilgiyi bilgisayara göndermek için kullanılır. CCD ya da Laser olabilirler.

15 Çevre Cihazları (Giriş Üniteleri) Mikrofon
Ses verisini dijitalleştirmek için kullanılır. Kullanımı için bilgisayar üzerinde ses kartına ihtiyaç duyar.

16 Çevre Cihazları (Çıkış Üniteleri) Yazıcı (Printer)
Bilgisayardaki verilerin kağıt üzerine dökümünü sağlayan cihazlardır. Veriler yazı, tablo, grafik ya da resim olabilir. Özellikleri baskı şekline, baskı hızına ve çözünürlüklerine göre değişir. Bağlantı için anakart üzerindeki LPT bağlantı noktasını kullanabilecekleri gibi yeni nesiller USB ya da ethernet bağlantı noktasını kullanabilirler.

17 Çevre Cihazları (Çıkış Üniteleri) Yazıcı (Printer)
Baskı şekillerine göre yazıcılar; Nokta Vuruşlu : Genellikle ticari firmalarda muhasebe yazıcısı olarak kullanılırlar. Üzerinde bulunan iğnelerin kartuşa vurması ve izin kağıda geçmesi esasına dayalı işlem yaparlar. Yazma işlemi satır esasına göre yapılır.

18 Çevre Cihazları (Çıkış Üniteleri) Yazıcı (Printer)
Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar: genellikle ev kullanımına yöneliktir. Kafanın mürekkebi kağıda püskürtmesi esası ile çalışırlar. Fiyatlarının ucuzluğu sayesinde ev kullanımı için idealdirler. Renkli mürekkep kullanımı ile renkli çıktı verme imkanına sahiptirler.

19 Çevre Cihazları (Çıkış Üniteleri) Yazıcı (Printer)
Plotter(Çizici):Mürekkep püskürtmeli yazıcı mantığı ile çalışmaktadır. Çok büyük boyutta (A0) çıktı almayı sağlar. Genellikle inşaat ve mimarlık alanında çizim yapmak için kullanılırlar.

20 Çevre Cihazları (Çıkış Üniteleri) Yazıcı (Printer)
Laser Yazıcılar:Toner adı verilen toz mürekkebin kağıt üzerine yapıştırılması esası ile çalışırlar. Hızlı oldukları için çoklu çıktı alınan yerlerde (okul laboratuarları) kullanılırlar.dakikada verdikleri sayfaya göre hızları belirlenir. Çözünürlükleri yüksek olan ve renkli çıktı verenleri fotoğrafçılık alanında da kullanılır.

21 Çevre Cihazları (Çıkış Üniteleri) Hoparlör
Ses kartı sayesinde analog hale dönüştürülen verilerin dış dünyaya yayınını sağlayan cihazlardır. Ses kartı ile bağlantılı bulunurlar. Ev sinema sistemi şeklinde çoklu hoparlör sistemleri mevcuttur.

22 Haberleşme Cihazları…
Bilgisayar içerisinde bulunan verilerin diğer bilgisayar ile iletişimini sağlamak amacı ile kullanılırlar. Sistemde bulunan dijital veriler (1-0) bazı durumlarda analog, bazı durumlarda ise dijital olarak karşı tarafa gönderilir.

23 Haberleşme Cihazları…
Haberleşme, PSTN olarak adlandırılan eski sistem telefon hatları üzerinden yapılıyorsa 56 Kbps (Saniyede 56 Kilobit veri taşıma) hızında Fax-Modem kartı anakart üzerinde bulunan PCI genişletme yuvasına bağlanarak kullanılır.

24 Haberleşme Cihazları…
Sadece ses taşımaya yönelik tasarlanan telefon santrallerinde veri (1-0) taşıma işlemini gerçekleştirmek, dijital verilerin de analog olan ses sinyallerine dönüştürülmesi ile mümkün olmuştur. Çevirmeli bağdaştırıcı adı da verilen 56 Kbps Fax-Moden kartlarının asıl amacı bu çevirimi yapmaktır.

25 Haberleşme Cihazları…
Bilgisayar işlemcisinden gönderilen veriler (1-0) fax-modem kartı ile ses sinyallerine dönüştürülür. İnternet bağlantısı sırasında duyulan ses, verilerin ses sinyallerine dönüştürülmüş halidir. Karşı tarafta bu ses sinyallerini dijital verilere dönüştürmek için yine bir fax-modem cihazı bulundurulur.

26 Haberleşme Cihazları…
Merhaba Merhaba Saat Kaç 2:00 zaman

27 Haberleşme Cihazları…
Selam Selam Ses Ses 10011 10011 Analog Veri Taşımak için kullanılan hat.

28 Haberleşme Cihazları…
Eski sistem telefon santrallerinde kullanılan 56 Kbps fax-modem kartları ile internet bağlantısı yapıldığında telefon hattı meşgul durumda bulunmakta idi. Çünkü o sırada fax-modem kartı hattı ses sinyallerine dönüştürülmüş veri iletişimi için kullanmak zorundaydı.

29 Haberleşme Cihazları…
Telefon santral ve hatlarının teknolojilerinin gelişmesi ile analog veri yanında dijital veri taşımak da mümkün hale gelmiştir. Yani aynı kablo üzerinde hem ses hem de verilerin (1-0) taşınması sağlanmıştır. ADSL teknolojisi bu şekilde doğmuştur.

30 Haberleşme Cihazları…
Evimize gelen bakır alaşımlı telefon kablosunu bir su borusu olarak hayal edelim. Eskiden bu borudan sadece su akışına müsaade edilirdi. Yeni sistem ile ise alt tarafta su akarken aynı anda üst kısımdan da duman taşıma imkanı vardır. İşte ses sinyallerini su olarak düşünecek olursak, üst taraftan taşınan duman da dijital verileri simgelemektedir. Bu sayede ses ile veri aynı anda aynı hat üzerinden iletişim kurmaktadır.

31 Haberleşme Cihazları…
Ses 11001 11001 Ses Aynı anda hem ses hem de veri taşımaya olanaklı hat.

32 Haberleşme Cihazları…
Bu işlem, telefon sinyalleri için kullanılan bakır kablonun frekanslarını bölme işlemi ile gerçeklenmiştir. Örnek olarak : Elimizdeki bakır kablonun 10 birim frekansı olsun. Ses sinyalleri 2 birim frekansa ihtiyaç duyarken 10 birimin tamamını kullanmaktaydı. Dijital santrallerin yardımı ile ses sinyalleri 2 birim frekans kullanır hale gelince dijital verilerin taşınması için kullanılabilecek 8 birim frekans açığa çıktı. İşte bu 8 birim ile de aynı anda dijital veriler taşınmaya başlandı. Bu teknoloji için ADSL Modem adı verilen cihazlar kullanmaktadır.

33 Haberleşme Cihazları…
ADSL Modemler, bir anlamda ses sinyallerinden arta kalan frekans aralığını dijital veri göndermek ve almak için kullanmamızı sağlayan cihazlardır. Bu sayede internet bağlantımız sağlandığı anda telefon hattımızın meşguliyet durumu ortadan kalkmıştır. Aynı anda internette sörf yaparken, telefonla konuşma işlemi de gerçekleştirilir.

34 Haberleşme Cihazları…

35 Haberleşme Cihazları…
Internet haberleşmesinin dış dünya ile olan bağlantısına burada ara verip bir de bilgisayar ile modem arasındaki haberleşmeye göz atalım. 56 Kbps fax-modem kartı anakart üzerinde bulunan PCI genişletme yuvasına yerleştirildiği için MİB ile haberleşme de anakart veri yollarından faydalanır. Kasa içinde yer alan cihazın üzerinde uygun noktalara telefon bağlantısı yapılır. ADSL modem ise genellikle bilgisayar kasasında ayrı konumlanan bir kutu şeklindedir. Telefon hattı bağlantısı bu kutuya yapılır. Bilgisayar ile haberleşmesi ise bilgisayarın anakartı üzerinde yerleşik bulunan ya da PCI genişletme yuvasına takılan ETHERNET kartı ile sağlanır.

36 Haberleşme Cihazları…
Genellikle Ethernet kartı ile ADSL modem arasında FTP adı verilen ve içerisinde 8 adet sarmal çift bulunan kablo iletişimi sağlar.

37 Haberleşme Cihazları…
Bazı durumlarda haberleşme kablosuz (wireless) ya da USB kablo ile sağlanabilir.Bu durumda ethernet kartı wireless olmak zorundadır ya da ethernet kartı kullanmadan USB bağlantı noktası ile MİB’ne ulaşılır.

38 Haberleşme Cihazları…
Ethernet kartı ve FTP kablo kullanılması durumunda kablonun her iki ucuna da bağlantı noktalarına uyum sağlayacak RJ45 olarak tanımlanan adaptörlerden bağlamak gereklidir.

39 Haberleşme Cihazları…

40 Haberleşme Cihazları…
FTP kablonun içinde 8 sarmal çift olduğundan söz etmiştik. Bu iç kabloların sarmal çiftler halinde bulunmasının sebebi dış elektromanyetik dalgalardan korunarak verinin düzgün akmasını sağlamaktır. Her biri farklı renkte bulunan kablolar, RJ45 adaptör ile bağlanacağı zaman belirli bir sıra kullanılır.

41 Haberleşme Cihazları…
ADSL modem ile bilgisayar haberleşmesinde her iki uçta da RJ45 adaptör aynı kablo sırası ile bağlanır. Bazı durumlarda ara cihaz kullanmadan iki bilgisayarı birbirine bağlamak gerekebilir. Böyle durumlarda kablo sıralaması değiştirilerek iki ethernet kartının veri iletişimi sağlanır. Bu tür kablolara crossover (çapraz) kablo adı verilir.

42 Haberleşme Cihazları…
Normal Kablo Çapraz Kablo

43 Haberleşme Cihazları…

44 Haberleşme Cihazları…
FTP kablo ile RJ45 adaptör bağlantısı sırasında RJ45 adaptör pensesi kullanılır.Kablonun bağlantılarını kontrol etmek için FTP Tester (FTP Test Edici) aletten faydalanılır.


"Bilgisayar Donanımı Sistem Parçaları (Hafta 03)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları