Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAVAŞTA VE BARIŞTA TÜRK ORDUSU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAVAŞTA VE BARIŞTA TÜRK ORDUSU"— Sunum transkripti:

1 SAVAŞTA VE BARIŞTA TÜRK ORDUSU

2 Temel görevi, tehdit ve risklere karşı ülkemizin güvenliğini sağlamak olan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), dünyada da barışın teminatı olan güçlü ordulardan biridir. TSK, Türk milletinin huzurunu, devletimizin bağımsızlık ve egemenliğini korur. Anayasada belirlenen çerçevede görevlerini yerine getirir

3

4 Türk Silahlı Kuvvetleri, Genelkurmay Başkanlığına bağlı olan
Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri’ Barış zamanında İç İşleri Bakanlığına bağlı olarak görev yapan Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarından oluşmaktadır

5 TSK’nin her türlü silah, mühimmat ve araç-gereç ihtiyacını karşılamak üzere
Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) kuruldu Elektronik Alanında ASELSAN Havacılık Alanında TUSAŞ Yazılım Alanında HAVELSAN Füze İmalatı Alanında ROKETSAN çalışmalarını sürdürmektedir.

6 TÜRK ORDUSU KIBRIS’TA

7 İkinci Dünya Savaşı’nın ardından sömürgelerinden çekilmeye başlayan İngiltere Kıbrıs’tan da çekilmeye karar verdi yılında Türkiye, Yunanistan ve İngiltere arasında “Garanti Antlaşması” imzalandı. Bu antlaşmaya göre Kıbrıs Cumhuriyeti’nin mevcut durumunu devam ettirmesinin güvencesi bu üç devlet olacaktı. Herhangi bir değişiklik olursa taraflar, tek başlarına ya da birlikte hareket ederek adaya müdahale edecekti.

8 1963 yılında Kıbrıslı Rumların Anayasa’yı değiştirerek adayı Yunanistan’a bağlama girişimleri Türkiye’nin tepkisine yol açtı. Adada, Türkler ve Rumlar arasında yaşanan gerginlik, silahlı çatışmalara dönüştü. Rumlar, Kıbrıs’taki Türklere baskı, zulüm ve şiddet uygulamaya başladı. Kıbrıs’ta yaşananlar üzerine 1964 yılında BM Güvenlik Konseyi Kıbrıs’a barış gücü gönderdi ancak adada göreve başlayan barış gücü Türklere yönelik hareketleri önleyemedi.

9 Türkiye Garanti Antlaşması’ndan doğan haklarını kullanarak Kıbrıs’ta barış ve güvenliği sağlamak amacıyla 20 Temmuz 1974 tarihinde Barış Harekatı düzenledi. Ada, fiili olarak ikiye bölündü. Bu harekat ile Kıbrıs Türklerinin can ve mal güvenliği sağlandı. Uluslararası görüşmelerde Kıbrıs Türklerinin varlığı kabul ettirilemeyince 1975 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti, 1983 yılında da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu. Günümüzde TSK, Kıbrıs’ta güvenliği sağlamak ve barışı korumak için varlığını sürdürmektedir.

10 DÜNYA BARIŞINA KATKI

11 Birleşmiş Milletler Örgütü, uluslararası barış ve güvenliğin sürekliliğini sağlamak, anlaşmazlıkları barışçı yollarla çözmek amacıyla karışıklık yaşanan ülkelere yardım ve müdahale kararı alabilmektedir. Türkiye de TBMM kararı ile üyesi olduğumuz BM ve NATO bünyesinde uluslararası barışı korumak üzere çeşitli ülkelere asker göndermektedir.

12 Türk Silahlı Kuvvetleri’nin dünya barışını korumak amacıyla görev yaptığı bazı bölgeler ve bulunma sebepleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

13 Türk ordusu, günümüzde Bosna Hersek, Kosova, Afganistan, Lübnan, Sudan ve Kıbrıs gibi dünyanın çeşitli yerlerinde görev yaparak barışı korumaya hizmet etmektedir.

14 SORU 1 Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) Arnavutluk ve Bosna Hersek’te görev yapmamıştır. B) Makedonya’nın bağımsızlığı için burada görev yapmıştır. C) NATO ve BM bünyesinde çeşitli bölgelere asker göndermiştir. D) Barışı koruma faaliyetlerine sadece kendi bölgesinde katılmıştır.

15 DOĞRU CEVAP D

16 SORU 2 Aşağıdakilerden hangisi dünya Barışına destek amacıyla TBMM tarafından alınan kararla TSK tarafından asker gönderilen yerlerden ilkidir? A) Bosna-Hersek B) Kıbrıs C) Kore D) Afganistan

17 DOĞRU CEVAP C


"SAVAŞTA VE BARIŞTA TÜRK ORDUSU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları