Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KÖRFEZ’DE SAVAŞ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KÖRFEZ’DE SAVAŞ."— Sunum transkripti:

1 KÖRFEZ’DE SAVAŞ

2 KÖRFEZ’DE SAVAŞ Yandaki haritaya baktığınızda Orta Doğu’da yaşanan sorunların temel sebebi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

3

4 1990’li yıllar Orta Doğuda bir çatışmayla başladı
1990’li yıllar Orta Doğuda bir çatışmayla başladı. 2 Ağustos 1990 tarihinde Irak, zengin petrol yataklarına sahip Kuveyt topraklarını kendisine ait olduğu iddiasıyla işgal etti. Ayrıca Irak, Kuveyt’in petrol üretimini arttırmasının kendisini ekonomik yönden zarara uğrattığını öne sürdü. Irak Kuveyt’i işgal etti.

5

6

7 Bunun üzerine BM Güvenlik Konseyi Irak’ın işgale son vermesi ve Kuveyt topraklarından çıkması kararı aldı. BM, uyguladığı ambargoya rağmen işgale son vermeyen Irak’a, 1991 yılında ABD öncülüğünde uluslararası güçle askeri müdahalede bulundu. Bu durum üzerine Irak, Kuveyt’ten çekilmek zorunda kaldı.

8 KÖRFEZ SAVAŞINDA TÜRKİYE’NİN TUTUMU
Türkiye, Körfez’deki gelişmeleri yakından takip etti. Üyesi olduğu BM’nin yanında yer aldı ancak savaşa aktif olarak katılmadı. Buna rağmen ülkemiz savaştan en çok etkilenen ülkelerden biri oldu.

9 Körfez Savaşının Türkiye’ye Etkisi
Türkiye, BM’nin Irak’ta uyguladığı ambargo kararlarına başından itibaren uydu. Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı kapatıldı. Bu, Türkiye’nin ham petrol ihtiyacının önemli bir kısmının karşılanamaması anlamına geliyordu. Habur sınır kapısının kapatılmasıyla lrak’la yapılan her türlü ticari faaliyetin durması ülkemizi milyarlarca dolarlık zarara uğrattı.

10 İKİNCİ KÖRFEZ SAVAŞI

11 2003 yılında BM ambargosu altındaki Irak, başta ABD ve İngiltere olmak üzere Koalisyon Güçleri tarafından terörü desteklediği ve kitle imha silahları bulundurduğu gerekçesiyle işgal edildi. Böylelikle başlayan İkinci Körfez Savaşı Irak’ta yönetim değişikliğine yol açtı. İşgalin ardından iç karışıklıklar başladı

12 Savaşın sonrasında Irak’ta ortaya çıkan otorite boşluğu komşusu olan ülkeleri etkiledi. Ülkelerindeki karmaşa ortamından kaçan Iraklılar Türkiye ve komşu ülkelere göç ettiler. Türkiye, BM’nin mültecilere yardım kararının uygulanmasında önemli rol aldı. Irak’ın kuzeyindeki otorite boşluğu,Türkiye’de terör faaliyetlerinin artmasına zemin hazırladı. Bu nedenle Irak’ın toprak bütünlüğü Türkiye için her zaman önemli olmuştur.

13

14

15

16

17


"KÖRFEZ’DE SAVAŞ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları