Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri 2 Ders 2 Oracle 12c Kurulumu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Veri Tabanı Yönetim Sistemleri 2 Ders 2 Oracle 12c Kurulumu"— Sunum transkripti:

1 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri 2 Ders 2 Oracle 12c Kurulumu
Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

2 Eposta adresi girilmeden devam edilebilir
Eposta adresi girilmeden devam edilebilir. Adres verilirse güncelleme bilgileri ve destek için epostalar gönderilir.

3 Yazılım güncellemesi gerekli değil ise son seçenek seçili iken devam edilir.

4 İlk seçenek seçili iken devam edilirse, yazılım kurulduktan sonra bir veritabanı da yaratılır. İkinci seçenek seçilirse sadece yazılım kurulur, veritabanı yaratmak için sonradan "Database Configuration Assistant" kullanılabilir. Son seçenek ise sürüm yükseltme için kullanılır.

5

6 11g kurulumundan farklı olarak 12c'de Windows servislerinin başlatılmasında kullanılacak bir Windows kullanıcısı belirlenir. Standart kullanıcı (admin yetkisi olmayan) belirlenmesi tavsiye edilir. İkinci seçenek yeni bir kullanıcı oluşturmak için, son seçenek ise var olan kullanıcıyı atamak için kullanılır.

7 Boşluk karakteri olmamalıdır.
Girilen şifre en az 8 karakter uzunluğunda olmalı, büyük harf, küçük harf ve rakam içermelidir.

8

9

10

11 Sunucuya dışarıdan bağlanılabilmesi için port açılması gerekeceğinden güvenlik duvarı uyarısı ile karşılaşılabilir. "Erişime İzin Ver" tıklanarak o portun açılması sağlanır.

12 Yazılımın kurulumu bitince "Oracle Database Configuration" kısmında örnek bir veritabanı kurmaya başlar. Önce arkaplanda Net Configuration ile veritabanı için de port açar (bu sırada bir güvenlik duvarı izni daha verilir) sonra "Database Configuration Assistant" başlatılır.

13

14 Veritabanı kurulumu da tamamlandıktan sonra Veritabanı ismi, Parametre dosyasının yeri ve Veritabanı idaresi için kullanılan web tabanlı Enterprise Manager (EM) Express URL adresi gibi bilgiler görüntülenir. SYS ve SYSTEM dışında tüm hesaplar kilitlidir. Password Management tıklanarak açılan pencereden ileride kullanılacak hesaplar aktif hale getirilip şifreleri belirlenebilir.

15

16

17 Windows 8.1 üzerinde aşağıdaki uygulamalar oluşacaktır:
Administration Assistant for Windows: Veritabanını açma/kapatma, yetkili işletim sistemi (OS) kullanıcılarını yönetme gibi işlemler için kullanılır. Database Configuration Assistant: Veritabanı yaratmak, kaldırmak ve konfigure etmek için kullanılır. Database Migration Assistant for Unicode: Veritabanını Unicode yapısına dönüştürmek için kullanılır. Database Upgrade Assistant: Eski bir Oracle sürümünü 12c'ye yükseltmek için kullanılır. Locale Builder: Karakter Seti ve Dil seçeneklerini yapılandırmak için kullanılır. Net Configuration Assistant (NetCA) ve Net Manager: Sunucuya istemcilerin bağlanabilmesi için servis adı, protokol, port, vs belirlenmesi amacıyla kullanılır. SQL Developer: Veritabanı idaresi için GUI SQL Plus: Veritabanı idaresi için CLI Wallet Manager: Sunucu ve istemcilerde "ortak-anahtar" güvenliği sağlamak için kullanılır.

18 Windows 8.1 üzerinde aşağıdaki hizmetler oluşacaktır:
OracleServiceORCL adındaki servis aslında ORCL veritabanı için VTYS motorudur. MS SQL Server'dan farklı olarak Oracle yaratılan her veritabanı için ismine özgü farklı bir servis açar. Bu servis "çalışıyor" durumunda iken Görev Yöneticisinde "Oracle RDBMS Kernel Executable" ismi ile görüntülenir:

19 Kurulumun 3. adımında sadece veritabanı yazılımı kurulumu seçildiğinde sonraki adımlar daha farklı olacaktır. Sonraki slaytlarda bu adımlar gösterilmiştir:

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29 Yazılımın kurulumu sırasında bir güvenlik duvarı izni verildikten sonra kurulum bu ekran ile biter. Veritabanı yaratmak için "Database Configuration Assistant" uygulamasını kendimiz başlatırız.

30 Database Configuration Assistant ile Veritabanı Oluşturma

31 İlk seçenek olan "Veritabanı Yarat" seçili iken devam edelim

32 Create As Container Database seçili ise oluşturulacak olan grid veritabanının temel ismi Pluggable Database alanına girilebilir. Diğer cluster veritabanlarının gride bağlanması için bu isim gerekli olacaktır. Creation Mode aşamasında veritabanının ismi, saklama tipi (Klasik Dosya Sistemi / ASM), veritabanının yaratılacağı yer, karakter seti ve SYS ile SYSTEM kullanıcıları için ortak şifre gibi temel bilgiler girilerek kurulum hızlıca tamamlanabilir. Advanced Mode seçilirse asistanın adım sayısı artacak ve ilave birçok özellik belirlenebilecektir.

33 Advanced Mode seçili iken kurulum aşamaları anlatılacaktır

34

35 Global Database Name alanına girilen isim SID alanına da otomatik olarak yazılır (istenirse değiştirilebilir). Create As Container Database (CDB) seçili ise oluşturulacak olan grid veritabanının temel ismi Pluggable Database (PDB) Name alanına girilebilir. PDB sayısı 1'den çok yapılırsa PDB Name Prefix (ön ek) olarak isim girilir.

36 Enterprise Manager (EM) Database Express web tabanlı veritabanı yönetimi yazılımını oluşturmak için ilk seçenek seçili bırakılmalıdır. İkinci seçenek ise Bulut ortamında EM kullanmak için gerekli bilgilerin yazılacağı metin kutularını aktif hale getirir.

37 Database Credentials adımında SYS, SYSTEM ve PDBADMIN yetkili kullanıcıları için şifreler belirlenir. Eğer hepsi için aynı şifre kullanılacak ise ikinci seçenek seçilerek bu şifre girilebilir.

38 Listener için Name ve Port bilgileri girilip İleri tıklanınca belirtilen portun açılması için güvenlik duvarı izni de verilmesi gerekir.

39 Fast Recovery Area (FRA) ile yedekleme ve kurtarma (backup and recovery) işlemleri için merkezileştirilmiş bir disk alanı belirlenir.

40 Bu seçenek örnek şemaların yer aldığı 150MB boyutunda EXAMPLE tablespace'inin veritabanına dahil edilmesini sağlar. Eğer veritabanı yaratıldıktan sonra yürütülmesini istediğimiz SQL script'i varsa (Örneğin TOAD Data Modeler ile kavramsal olarak oluşturduğumuz VT için Generate DDL Script yaptıysak), Browse ile bu dosyayı seçerek script'imizde yer alan VT nesnelerinin yaratılmasını sağlayabiliriz.

41 Oracle varsayılan olarak mevcut RAM'in %40'ını SGA ve PGA için kullanacaktır (bu alanın ¼'ü PGA, ¾'ü SGA). Memory sekmesindeki Typical Settings ile ikisinin toplamı, Custom Settings ile de ayrı ayrı olarak büyüklükleri belirlenebilir.

42 Manual Shared Memory Management seçilirse SGA içindeki bileşenlerin boyutları da ayrı ayrı belirlenebilir.

43 Sizing sekmesi ile en fazla kaç tane işlemin (user process + background process) veritabanında aynı anda açık olabileceği belirlenebilir.

44

45

46 Veritabanı dosyalarının konumları değiştirilmek istenirse

47

48 Bitir tıklanınca veritabanı belirtilen parametreler ile yaratılır.


"Veri Tabanı Yönetim Sistemleri 2 Ders 2 Oracle 12c Kurulumu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları