Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. SA Ğ LIK BAKANLI Ğ I İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ HOŞ GELDİN BEBEK PROJESİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. SA Ğ LIK BAKANLI Ğ I İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ HOŞ GELDİN BEBEK PROJESİ."— Sunum transkripti:

1 T.C. SA Ğ LIK BAKANLI Ğ I İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ HOŞ GELDİN BEBEK PROJESİ

2 Down Sendromu en sık rastlanan genetik bir durumdur. Doğan her 800 bebekten birinde Down Sendromu görülmektedir. Bir hastalık değildir ve kalıtsal değildir.Bu bireylerde vücut hücresinde fazladan (+1) kromozom bulunmaktadır.

3 Down Sendromlu bebeği olan bir kadının ikinci bebeğininde Down Sendromlu olma olasılığı %1’dir. Down Sendromlu bireyler, doğumdan itibaren erken dönemde başlayan eğitim programları ile bağımsız veya yarı bağımsız hayatlar kurabilmektedirler.

4 HOŞ GELDİN BEBEK PROJESİ Bu projenin amacı; 0-6 yaş Down Sendromlu bebekleri tespit etmek, Down Sendromlu bebeklerin erken müdahale programlarına (özel eğitim,fizyoterapi gibi) katılımını sağlamak, Sağlık personelinin konuya ilişkin bilgi düzeyini arttırmak, Aileleri ve sağlık personelinin konuya duyarlılığını arttırmak, Down Sendromlu bireyleri topluma kazandırmaktır.

5 Proje 15 Temmuz 2014 ve 01 Temmuz 2015 tarihleri arasında tüm İzmir ili kapsamında uygulanmaktadır. Halk Sağlığı Müdürlüğümüz; Ulusal Down Sendromu Derneği, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı destekleriyle yürüttüğü “ Hoşgeldin Bebek Projesi”nde proje ortağı olarak yer almaktadır. İzmir ilinde 30 Toplum Sağlığı Merkezi,1148 Aile Hekimliği Birimi ve doğum gerçekleştiren 47 hastane proje kapsamına alınmıştır.

6 Hoşgeldin Bebek Down Sendromu Bilgi Rehberi literatürler doğrultusunda proje ortakları tarafından hazırlanmıştır. Bilgi Rehberi basımı ve tespit edilen 0-6 yaş grubu Down Sendromu eğitim setleri alımı “Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişim Hibe Programları” desteği ile gerçekleştirilmiştir.

7 Bilgi Rehberi proje kapsamına alınan tüm sağlık kuruluşlarına dağıtılmıştır. Ev ziyaretleri hastaneler ve Aile Hekimleri Birimlerinden gelen bilgiler doğrultusunda planlanmıştır.

8 Ev ziyaretleri sırasında Ulusal Down Sendromu Derneği gönüllü üyeleri ve sağlık personeli tarafından ailelere Down Sendromu sağlık sorunları, erken müdahale, sağlık kontrol listeleri, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, fizyoterapi ihtiyacı, gelişim eğrileri, aşı takvimi hakkında bilgiler verilmekte, sorunlar ve çözüm yollarına ilişkin deneyim paylaşımları gerçekleştirilmektedir.

9 Bebek hediye seti, küçük adımlar erken eğitim seti, eğitici-öğretici oyun setleri dağıtılmaktadır. Psikolojik danışmanlık ve fizyoterapi ihtiyaçlarına dernek bünyesinde oluşturulan gönüllü psikolog ve fizyoterapistlerin görev aldığı birimlerce yanıt verilmektedir.

10 22/09/2014 tarihinde Buca Toplum Sağlığı Merkezinde projenin saha çalışması başlamıştır. Proje ile ilimizde; Tespit Edilen Down Sendromlu Birey Sayısı Yenidoğan2 ay-1 yaş1-6 yaş6 yaş üstü 319143395177

11 Hoş Geldin Bebek Projesi; Müdürlüğümüz Ar-Ge Hizmetleri Birimi tarafından, Sosyal Pediatri Derneğinin 17-21 Aralık 2014 tarihleri arasında düzenlediği, 3. Ulusal Sosyal Pediatri Kongresine bildiri olarak gönderilmiş ve Kongrede poster sunumu olarak kabul edilmiştir.

12 28/09/2014 tarihinde “+1 Adım Da Siz Atın” sloganı ile Ulusal Down Sendromu Derneği tarafından düzenlenen “Dostluk Yürüyüşü” ne katıldık.

13

14 Kaynaşmanın, hayatın tüm renklerini kabul etmenin, özel gereksinimli bireylerin hayata katılımının lütuf değil, hak olduğunu göstermek için; keyifle, müzikle, bayraklarla ve balonlarla, Sivil Toplum Örgütleri ve Üniversitelerle birlikte yürüdük.

15 Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak “Büyük Sevgilerin Olduğu Yerde Daima Mucizelerin Olduğunu” düşündüğümüz çocuklarımıza, hayata başladıkları ilk andan itibaren yalnız olmadıklarını, ömürleri boyunca yanlarında olduğumuzu söylemekten gurur duyuyoruz.

16 Teşekkürler


"T.C. SA Ğ LIK BAKANLI Ğ I İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ HOŞ GELDİN BEBEK PROJESİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları