Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAĞLIK BAKANLIĞI EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAĞLIK BAKANLIĞI EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ"— Sunum transkripti:

1 SAĞLIK BAKANLIĞI EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ

2 Evde Sağlık Hizmetleri
tarih ve 3895 Sayılı Yönerge ile Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 06 Ekim 2010 Tarih ve Sayılı Yazıları Gereği; Ülkemizde Yatağa Bağımlı Hastaların Tıbbi Bakım ve Rehabilitasyonlarının Sağlık Kuruluşları Yerine Kişinin Kendi Evi ve Aile Ortamlarında Sosyal Devlet Anlayışı İçerisinde Bakanlığımıza Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşları Bünyesinde Kurulacak Birimler Vasıtasıyla Verilmektedir.

3 Evde Sağlık Hizmetleri Nedir?
Evde Sağlık Hizmeti ;Yatağa bağımlı olan hastaların tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının sağlık kurum ve kuruluşları yerine kişinin kendi evi aile ortamında sosyal devlet anlayışı içerisinde uzman bir kadro ile sunulmasıdır. Hastaya Tanı Koymaktan Ziyade Tanısı Konulmuş Hastanın Düzenlenmiş Olan Tedavisinin Takibi Uygulanması ve Eğitiminin Sağlanmasıdır.

4 AMAÇ * Tahliller * Alt bezi ve ilaç raporlarının yenilenmesi
* Tedavinin takibi * Tahliller * Alt bezi ve ilaç raporlarının yenilenmesi * Tıbbi bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin hastanın evinde uygulanması sosyal ve psikolojik destek verilmesi * Ağız ve diş sağlığı hizmetleri

5 Evde Sağlık Hizmetlerinden Kimler Yararlanır ?
- KOAH vb solunum sistemi hastalıkları - Yatağa bağımlı hastalar - Terminal dönem palyatif bakım hastaları - İleri derecede kas ve sistemik hastalıkları - Zihinsel özürlüler - Yeni doğanlara(0-1 aylık) fototerapi uygulamaları - Evde sağlık hizmeti kapsamına alınan hastaların ihtiyaç duyduğu ağız ve diş sağlığı hizmetleri - SSPE(subakut sklerozan panensefalit) tanısı konmuş olan hastalar

6 Evde Sağlık Hizmetleri 3 Şekilde Sunulur :
1-AİLE HEKİMLERİ TARAFINDAN AİLE HEKİMLİĞİ MEVZUATI DOĞRULTUSUNDA VERİLEN SAĞLIK HİZMETLERİ 2-HASTANELER BÜNYESİNDE KURULAN EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ BİRİMLERİ TARAFINDAN VERİLEN SAĞLIK HİZMETLERİ 3-PERİFERDEKİ VATANDAŞLARA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜKLERİ TARAFINDAN TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZLERİ BÜNYESİNDE OLUŞTURULAN MOBİL EKİPLER VASITASIYLA VERİLEN EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ

7 Nasıl Başvurulur ? 1-Koordinasyon merkezine numaralı telefonla yada şahsen 2-Hastaneler bünyesinde kurulan birimlere 3-Toplum sağlığı merkezlerine 4-Aile sağlığı merkezlerine 5-Aile hekimleri aracılığı ile de başvurular alınır.

8 Değerlendirme Rapor Formu
Başvurusu Alınan Hastalar Bağlı Bulundukları Aile Hekimine Evinde Ziyaret Etmeleri İçin yazılır. Aile Hekimleri Evlerinde Ziyaret Ettikleri Hastalarla İlgili Hasta Değerlendirme Rapor Formunu Doldurarak İl Halk Sağlığı Koordinasyon Merkezine Göndermektedir.

9 İlimiz dahilinde bulunan devlet hastaneleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde ESH Birimleri kurulmuş ve Koordinasyon Merkezi bünyesinde kurulan ESH de mobil birim olarak Bakanlığımızca tescil edilmiştir. Bu birimler Belediye sınırları dahilinde mesai saatleri içerisinde randevu sistemi ile hizmet vermekte olup; mesai saatleri dışında acil durumlarda hastalar 112’ye yönlendirilmektedir.

10 Sağlık Bakanlığı Tarafından Tescil Edilen Birimler
ORDU DEVLET HASTANESİ ORDU ÜNÜVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ORDU KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİ FATSA DEVLET HASTANESİ ÜNYE DEVLET HASTANESİ GÖLKÖY DEVLET HASTANESİ AYBASTI DEVLET HASTANESİ MESUDİYE İLÇE ENTEGRE HASTANESİ ORDU AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

11 VALİLİK OLURU İLE KURULAN BİRİMLER
KUMRU DEV.HAST. KORGAN DEV.HAST. AKKUŞ DEV.HAST. ULUBEY İLÇE DEV.HAST. GÜRGENTEPE İLÇE DEV.HAST.

12 PERSONEL VE ARAÇ DURUMU
İlimizde Evde Sağlık Hizmetleri; 13Hastane, 19 TSM ve 1 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Olmak Üzere Toplam Birimde,6Adet Giydirilmiş Hasta Nakil Ambulansı İle Toplam 3752 Kayıtlı Hastaya Asil ve Yedek Olmak Üzere 77 Personelle hizmet vermektedir.

13 Birimde: Kayıt ve arşivleme işlemleri ile iletişim ve haberleşme işlemleri için 1 sekreter ESH ekibinde asgari 1 Tabip 1 Hemşire 1 Sağlık Memuru 1Şoför görevlendirilir. Görevli personelin hizmet sırasında hizmete özel kıyafet giymesi mecburidir.

14 İlimiz 13 Eylül 2010 tarihinde aile hekimliğine geçtikten sonra 15 Eylül tarihinde evde sağlık hizmetleri uygulaması başlatılmış ve 2010 yılında Bakanlığımızın belirlediği hedeflere ulaşan 21 ilin içine girmiş olup; Bakanlığımız tarafından Teşekkür Belgesi ile ödüllendirilmiştir.

15 Koordinasyon merkezine kayıtlı özürlü hastalar diş hekimleri tarafından yerinde ziyaret edilip ağız ve diş muayeneleri yapılarak tedavileri sağlanmıştır.

16 ESH Komisyon Toplantısı
Her Ayın İlk Haftası ESH Komisyon Toplantısının Birim Sorumlularının Katılımıyla yapılması planlanmaktadır.Bu Komisyonda Sorunlar Değerlendirilip çözüm Yolları Belirlenir.Alınan Kararlar Birimlere Yazılı Olarak Bildirilir.

17 ESH hasta memnuniyeti yerel basında yer aldı.

18 HASTALARIN BİRİMLERE DAĞILIMI

19 18.04.2013 Tarihi İtibariyle Toplam Hasta Sayısı
BAŞVURU:3752 AKTİF:2040 VEFAT:1290 RED:404 NAKİL:18

20 KAYNAKLAR: Evde Sağlık Hizmetleri Yönergesi
Halk Sağlığı Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri koordinasyon Merkezi Kaynaklar


"SAĞLIK BAKANLIĞI EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları