Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAPILAN HAZIRLIKLAR VE TAARRUZ PLANI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAPILAN HAZIRLIKLAR VE TAARRUZ PLANI"— Sunum transkripti:

1 BÜYÜK TAARRUZ VE BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ (26 AĞUSTOS -18 EYLÜL1922)

2 YAPILAN HAZIRLIKLAR VE TAARRUZ PLANI
Bu döneme kadar savunma savaşları yapan Türk Ordusu saldırı için eğitilmiştir Yurdun tüm olanakları seferber edilmiş; araç, gereç ve malzeme eksikliği giderilmiştir Doğu ve güney cephesindeki son birlikler Batı Cephesi’ne kaydırılmıştır. . Mustafa Kemal’in Başkomutanlık görevi üç ay uzatılmıştır. UYARI:Mustafa Kemal’in Başkomutanlık görev süresi uzatılmasına rağmen, meclisin yetkileri bu kez verilmemiştir.

3 BÜYÜK TAARRUZ VE SONUCU
Mustafa Kemal Paşa, 6 Ağustos 1922’de tüm ordu birliklerine saldırı için son hazırlıklarını yapmalarını gizli bir emirle bildirmiştir. Saldırı planı, Yunan birliklerinin bir baskınla çevirme ve yok etme ilkesine göre düzenlenmiştir. Saldırı 26 Ağustos 1922’de Türk topçusunun atışlarıyla başlamıştır.

4 30 Ağustos’a kadar yapılan savaşlar sonucunda Yunan Cephelerinin bir kısmı yok edilmiştir.
Yunan birliklerinin doğudan ve güneyden 2. ve 1. ordularımızla, Kuzeyden ve batıdan süvari kolordularımızla kuşatılarak Dumlupınar’ın kuzeyindeki Aslıhanlar Bölgesi’ne sürülmüş ve bu bölgede kuşatılmıştır.

5 30 Ağustos Mustafa Kemal’in doğrudan yönettiği Başkumandan Meydan Muharebesi’nin sonucunda Yunan ordusunun en önemli bölümü yok edilmiş ve subaylar esir alınmıştır. Kazanılan bu muharebeden sonra, Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşa, ordumuza şu emri verdi: “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!”

6 Kaçan Yunan askeri takip edilerek; 2 Eylül’de Uşak 9 Eylül’de İzmir
11 Eylül’de Bursa Düşman işgalinden kurtarılmış 18 Eylül’de Batı Anadolu düşmandan tamamen temizlenmiştir.


"YAPILAN HAZIRLIKLAR VE TAARRUZ PLANI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları