Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ"— Sunum transkripti:

1 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ

2 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ
I. İNÖNÜ 6-10 Ocak 1921 SAVUNMA KAZANDIK II. İNÖNÜ 23 Mart-1 Nisan 1921 KÜTAHYA- ESKİŞEHİR 10-24 Temmuz 1921 KAYBETTİK SAKARYA 23 Ağustos-13 Eylül 1921 BÜYÜK TAARRUZ 26 Ağustos 1922 SALDIRI ????

3 TAARRUZ HAZIRLIKLARI T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ
Doğu ve Güney cephesindeki birlikler batı cephesine kaydırıldı. Orduya, taarruz eğitimi verildi. Ordunun yiyecek, giyecek ve silah ihtiyacı için halktan yardımlar toplandı.

4 TAARRUZ HAZIRLIKLARI T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ
Mustafa Kemal’in Başkomutanlık yetkisi sınırsız uzatıldı. İtalya, Fransa ve Sovyetler Birliği’ nden silahlar satın alındı. Tekâlifi Milliye Emirleri ile silah, cephane, yiyecek ve giyecek ihtiyacı karşılandı.

5 SAVAŞIN GELİŞİMİ T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ
Sakarya Zaferi’nden sonra ordumuz, Yunanlara son darbeyi indirmek için bir yıl boyunca hazırlandı. Bu kadar süre beklemelerinin nedeni ordunun ihtiyaçlarını karşılayıp taarruz gücüne ulaşmasını sağlamaktı.

6 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ
26 Ağustos 1922’ de Büyük Taarruz başladı. 29 Ağustos’ta Dumlupınar yöresindeki Yunan kuvvetleri geri çekilmeye başladılar. 30 Ağustos’ta Dumlupınar’da meydan savaşı yapıldı. Bu savaşı Mustafa Kemal cephenin en önünde yer alarak yönetti. Bu nedenle bu savaşa BAŞKOMUTAN MEYDAN SAVAŞI adı verilmiştir.

7 Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir İLERİ!

8 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ
Ege’ ye doğru ilerleyen Türk ordusu Kütahya, Uşak ve Eskişehir’i geri aldı. Yunan kuvvetlerini takip eden Türk ordusu Balıkesir, Manisa, Aydın, Salihli ve Bilecik’i işgalden kurtardı. 9 Eylül 1922’ de Türk ordusu İzmir’e girerek şehri işgalden kurtardı.

9 BÜYÜK TAARRUZ’UN ÖNEMİ VE SONUÇLARI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ BÜYÜK TAARRUZ’UN ÖNEMİ VE SONUÇLARI Bu savaş, Anadolu’ nun ve Türk halkının kaderini değiştirmiştir. Milletin birlik ve bütünlük içinde yeni Türkiye’ nin etrafında birleşmesini sağladı. Ege Bölgesi, Yunan işgalinden kurtarıldı. Mustafa Kemal’ in askeri dehasını ortaya koydu.

10 BÜYÜK TAARRUZ’UN ÖNEMİ VE SONUÇLARI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ BÜYÜK TAARRUZ’UN ÖNEMİ VE SONUÇLARI İtilaf Devletleri arasındaki işbirliği sona erdi. Batı kamuoyu Türk başarısını takdir etmeye başladı. Mustafa Kemal’ in 19 Mayıs 1919’ da Samsun’ da başlayan Anadolu yolculuğu, 9 Eylül 1922’ de İzmir’ de başarı ile sonuçlandı.

11 Büyük Taarruz 26 Ağustos 1922’ de başladı.
! SONUÇ Büyük Taarruz’ dan önce askere taarruz eğitimi verildi. Tekâlifi Milliye Emirleri ile ordunun yiyecek, giyecek ve cephane eksiklikleri tamamlanmaya çalışıldı. Büyük Taarruz 26 Ağustos 1922’ de başladı. 30 Ağustos 1922’ de Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile Yunan kuvvetleri yenildi. Mustafa Kemal, Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’ dir ileri sözünü Büyük Taarruz’ da söyledi. 9 Eylül 1922’ de İzmir, Yunan işgalinden kurtarıldı.


"T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları