Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Uğurcan Talip Ertuğrul Zahid Üveys Aktaş

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Uğurcan Talip Ertuğrul Zahid Üveys Aktaş"— Sunum transkripti:

1 Uğurcan Talip Ertuğrul Zahid Üveys Aktaş
Elektronik Atıklar Uğurcan Talip Ertuğrul Zahid Üveys Aktaş

2 E-atık Nedir? E-Atık (elektronik atık) ya da ingilizce tanımıyla WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment”) , kullanım ömrünü tamamlamış olan, içerisinde bir veya daha fazla elektrik iletim elemanı bulunduran ürünlere verilen addır.

3 E-atıklar nasıl oluşur?
Ne yapılır? Geri Kazanım Geri Dönüşüm

4 Ne Yapılıyor? Gelişmiş ülkelerin ihracatı
Fakir ülkelerde bunların ayrıştırılması (Çin, Hindistan, G.Afrika, Nijerya) 1989 Basel Antlaşması 149 Ülke

5

6

7 Sınıflandırma

8 Toplanması Sürekli Toplama Özel Yerlerden Toplama Evden Toplama

9 E-Atık Geri Dönüşümü İçin El/Mekanik Demontaj/Ayırma

10 Rafinasyon/Şartlandırma Ve Nihai Yok Etme

11 Türkiye’de E-Atık Durumu
Devlet Planlama Teşkilatı verilerine göre, 2000 yılında 30 milyon TV 2005 yılında 80 milyon cep telefonu ve 19 milyon sabit telefon abonesi vardır.

12 Türkiye Beyaz Eşya Üreticileri Derneğine göre,
2006 yılında Ocak-Temmuz döneminde 6.7 milyon adet beyaz eşya üretilmiştir bunun 4.3 milyon adedi ithal edilmiştir. Sadece Vestel’in yılda 10 milyon CRT-TV, 4 milyon LCD ve plazma TV, 3.5 milyon buzdolabı, 2.5 milyon çamaşır makinesi, 1 milyon bulaşık makinesi, 1 milyon fırın, 0.7 milyon klima, 12 milyon dijital cihaz, 0.5 milyon Laptop bilgisayar üretim kapasitesi vardır.

13 Pil/Akü geri dönüşümünde Pb-asit tip araç akülerinin geri dönüşümü %90 oranında yapılmaktadır.
Asitsiz kurşunlu/çinkolu pillerin %4’ü geri dönüştürülmüştür.

14 E-Atıkların Türkiyedeki Yönetmelikler açısından incelenmesi
Atık elektrikli ve elektronik eşyaların toplanması, ayrıştırılması, yeniden kullanımı gibi işlemleri gerçekleştiren Çevre ve Orman Bakanlığından “Uygunluk Belgesi” almış 9 tesis bulunmaktadır.

15 Peki ya Türkiye‟deki resmi kurum ve kuruluşlar…
Türkiye‟deki Resmi Daire ve İdareler Ve İktisadi Devlet Teşekkülleri mevcut kanun ve yönetmeliklere göre artık kullanılmayacak duruma gelmiş elektronik atıklarını ne yapmalıdır? Bununla ilgili sınırlamalar var mıdır, varsa nelerdir?

16 Bu konuda iki düzenleme var.
İlki, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay başkanlığındaki Tarihli 7/2156 sayıyla Bakanlar Kurulu‟nca alınan karar. İkinci düzenleme dönemin Başbakanı Bülent Ecevit imzasıyla Başbakanlık “Personel Ve Prensipler Genel Müdürlüğü‟nün tarihli 2001/15 sayılı Genelgesidir.

17 İki yazıyı da şöyle özetlemek mümkün: Türkiye’deki bu iki kararname kapsamında bulunan resmi kurumlar ellerinde artık kullanılamaz hale gelmiş (yani hurda özelliği taşıyan) her türlü malzemeyi Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Hurda Sanayi işletmeleri aracılığıyla toplatmak ve değerlendirmek zorundadır. Elektronik atıklar da bu kapsama dâhil midir, evet dâhildir.

18 Ülkemizde Yürütülen Elektronik Atık Çalışmalarına Dair Bilgiler:
İstanbul Yerel Elektronik Atıkların Sürdürülebilir Yönetimi Projesi (Smile)LIFE 06 TCY/TR/282  Proje kapsamında; yeniden kullanımı ve geri kazanımı mümkün olabilecek bilgisayarlar, İBB tarafından toplanarak kayıt altına alınmıştır. Bu bilgisayarların verileri tamamen silindikten sonra yeniden kullanımı mümkün olanlar değerlendirilmekte, yeniden kullanımı mümkün olmayanlar ( geri dönüştürülebilir atıklar ) kullanılabilir parçaları yeniden kullanılmak üzere stoklanmakta, kullanılmayan parçalar ise alüminyum, bakır, plastik, demir, kablo ve tehlikeli atık olmak üzere ayrı konteynırlarda toplanarak geri dönüşüme tabi tutulmaktadır.

19 Kadıköy Belediyesi Elektrikli Elektronik Atıkların Yönetimi Projesi
Kadıköy Belediyesi, Avrupa Komisyonu ile işbirliği yaparak Kadıköy‟deki elektronik-atıkların geri dönüştürülebileceği „Elektrikli Elektronik Atıkların Yönetimi” Projesini (Management of Waste Produced by Electric and Electronic Equıpments) hayata geçirmek amacıyla 30 Mayıs 2008 tarihinde sözleşme imzalanmış,1 Haziran 2008‟de proje ve uygulama çalışmalarına başlanmıştır. Pilot proje olarak başlayan “Elektrikli Elektronik Ekipman Atıkların Yönetimi” Projesi Avrupa Birliği tarafından desteklenmiştir.

20 - Sakarya Büyükşehir Belediyesi Elektronik Atıkların Geri Dönüşümü Projesi
Sakarya Büyükşehir Belediyesi de tamamen gönüllük esasına göre yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde elektronik atıklarını ücretsiz olarak hanelerden veya iş yerlerinden toplamaya devam ediyor. Konuyla ilgili bilgilendirici el broşürü, tanıtım filmi ve afişler hazırlayan Sakarya Büyükşehir Belediyesi‟nin yaptığı diğer bir çalışma ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte okullarda özellikle öğrencilere yönelik eğitim çalışmalarını sürdürmesi.21 Düzenledikleri çevre eğitimleri ile 18. Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatı‟nda (INEPO) Çevreci Kişi ve Kuruluş dalında “önce eğitim, sonra denetim” sloganıyla ödül alan kurum bu yönde de çalışmalarını sürdürmektedir.

21 MediaMarkt Türkiye  Modern hayatın bir getirisi olan e-atıkların en iyi şekilde değerlendirilmesini ve çevre sağlığına ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefleyen çalışmada şirket, mağazalarına geri dönüşüm kutuları yerleştirmiş bulunmaktadır. Eskimiş monitör, bilgisayar, buzdolabı, CD, fırın, elektrik süpürgesi gibi elektronik cihazlara sahip olanlar, ürünü nereden almış olurlarsa olsunlar, MediaMarkt mağazasındaki geri dönüşüm kutularına bırakabileceklerdir. Kutulara sığmayacak büyüklükteki atıklar için müşteri temsilcileri danışmanlık hizmeti de sunmaktadırlar.

22 Electro World  Electro World, başlattığı çalışma kapsamında cep telefonu, eski tüplü televizyon, pil gibi çevreye telafisi zor zararlar veren e-atıkları toplayarak, elde edilen kaynağın çevreyle ilgili projelerde değerlendirmektedir.

23 Değerlendirme ve Sonuç

24 Teşekkürler..


"Uğurcan Talip Ertuğrul Zahid Üveys Aktaş" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları