Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI"— Sunum transkripti:

1 MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ

2 Geri Dönüşüm Metotları
Geri dönüştürme metotları her malzeme için farklılık göstermektedir: Alüminyum Demir (Çelik) Plastik malzemeler Cam Kağıt Beton Aküler ve piller Otomobil lastikleri Atık altın ve tozlarının geri dönüşümü Röntgen sularından gümüş geri dönüşümü Elektronik atıkların geri dönüşümü Yağ atıklarının geri dönüşümü

3 METAL GERİ DÖNÜŞÜMÜ Hurda metal geri dönüşüm endüstrisi çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Miktar olarak en çok geri dönüştürülen metallerin bazıları: Hurda Demir, Hurda Çelik, Hurda Bakır, Hurda Pirinç (Sarı), Hurda Alüminyum, Hurda Çinko, Hurda Paslanmaz Çelik, Hurda Kurşun vb. BAKIR ÇELİK ALÜMİNYUM PİRİNÇ

4 METAL GERİ DÖNÜŞÜMÜNÜN GENEL FAYDALARI
Toplanan ve geri dönüştürülen metaller ülke ekonomisine katkı sağlar. Sera gazı emisyon miktarını düşürür. Metallerin tekrar tekrar kullanımının mümkün olması Daha düşük cevher ihtiyacından dolayı, Maden işletme tesislerinden kaynaklanan çevre zararlarını azaltır. Su kullanımı azalır. İhtiyaç duyulan enerji miktarı azalır.

5 ÇELİK GERİ DÖNÜŞÜMÜ Demir ve çelik (çelik demirin karbonla düşük oranda yaptığı alaşımdır) elektrik ark indüksiyon ocaklarında bazik oksijen fırınlarında entegre tesislerde ergitilerek defalarca farklı şekillerde yeniden kullanılabilir türde metallerdir.

6 ÇELİK GERİ DÖNÜŞÜMÜ Demir/Çelik;
haddehane gibi birincil işlemeden çıkan hurdalar, yıkım ve söküm işlemi gerçekleştirilen inşaatlarda oluşacak plakalardan veya inşaat demirlerinden, tüplerden, kablolama ve kiriş işlemlerinden, eski otomobillerden ve diğer otomobil atıklarından, hurda gemi ve teknelerden, hurda demiryolu ve vagonlardan, iş makinelerinden, ıskartaya çıkmış arıtma sistemlerinden, mermiden, her çeşit iğnelerden vb. birçok kaynaktan elde edilir. Demirli metaller manyetiktir ve bir mıknatısın ters kutup çekim özelliği vasıtası ile tespit edilebilirler.

7 Kullanılmış Çeliğin Geri Kazanımı
Çelik geri dönüşümü; * Hurda olarak toplama, * Sınıflandırma (hurda içindeki demirdışı metalleri ve paslanmaz çelikleri ayırma) * Ark Ocaklarında Ergitme * Dökerek, haddeleyerek yeni ürün imal etme

8 Kullanılmış Çeliğin Geri Kazanımı ile Sağlanan Faydalar
- Kullanılmış çelik geri kazanılıp üretime sokulduğunda hammadde kaynağı korunmuş olur. kg kullanılmış çelik geri kazanılıp tekrar çelik üretiminde kullanıldığı zaman kg demir cevherinden, - 454 kg kok kömüründen - 55 kg kireç taşından tasarruf edilmiş olunur. - Kullanılmış çelikten çelik üretildiğinde su kirliliği ve hava kirliliği ¼ oranında azalır.

9 Kullanılmış Çeliğin Geri Kazanımı ile Sağlanan Faydalar
* Enerjinin % 74 ve hammaddenin % 90 korunması * Su tüketiminin % 40 azaltıldığı * Atık su kirlenmesinde % 76 azaldığı * hava kirlenmesinde % 86 azaldığı * maden atıklarında % 97 azalma olduğu söylenebilir.

10 Kullanılmış Çeliğin Geri Kazanımı Videosu

11 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM


"MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları