Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR European Destinations Of Excellence (EDEN)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR European Destinations Of Excellence (EDEN)"— Sunum transkripti:

1 AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR European Destinations Of Excellence (EDEN)

2 “KORUMANIN BAŞKENTİ” Safranbolu Eski Çarşı ve Kıranköy

3 Dünya miras kenti Safranbolu, Karabük iline bağlı bir ilçedir. Karabük İl merkezine 8 km mesafede bulunan İlçeye ulaşım, karayolu ile sağlanmaktadır.

4 Destinasyon olarak tanımlanan Safranbolu Çarşı ve Kıranköy bölgelerinin temel ortak noktası, geleneksel konut dokusudur. Safranbolu Evleri 18. ve 19. yy. Türk Toplumunun geçmişini, kültürünü, ekonomisini, teknolojisini ve yaşama biçimini yansıtan bir mimarlık tarzı ile yapılmışlardır.

5 Kente olan ilgi, 1975 yılında, Anıtlar Yüksek Kurulunun Safranbolu'yu kentsel sit ilan etmesi ile birlikte artmıştır. Tüm ülkede bulunan yaklaşık 50 bin kadar korunması gerekli Kültür ve Tabiat varlığının 1131’i Safranbolu’dadır ve 1.007'si tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

6 Sahip olduğu zengin kültürel mirası kent ölçeğinde korumadaki başarısı Safranbolu’yu “Dünya Kenti” ününe kavuşturmuş ve UNESCO tarafından 1994 yılında “Dünya Miras Listesi”ne alınmıştır.

7 Safranbolu, mahalleler halinde bir bütün olarak günümüze kadar korunabilmiştir. Bu sebeple diğer kentlerden farklı olarak "Müzekent" ve “Korumanın Başkenti” olarak da anılmaktadır.

8 Kentin turistik ve tarihi değerlerinin yoğunlaştığı bölge daha çok "çarşı" kesimidir. Kentin kuzeyinde yer alan kale ve güneyinde yer alan Hıdırlık tepesi tüm kenti izlemek için uygun seyir teraslarıdır. Kentin içerisinde de görülmesi gereken pek çok tarihi yapı bulunmaktadır.

9 HÜKÜMET KONAĞI

10 KAYMAKAMLAR EVİ

11 CİNCİ HAN

12 Lonca kültürü kentin kültürel yapılanmasına ve turistik zenginliklerine değer katan bir diğer unsurdur. Bugün halen üretimin sürdürüldüğü demirciler, bakırcılar, kalaycılar ve semerciler çarşıları kentteki el ustalığı ile üretimin devamını sağlamakta ve kentin yerel ve özgün niteliğini günümüze taşımaktadır.

13 ARASTA

14 DEMİRCİLER ÇARŞISI

15

16 YÖRÜK KÖYÜ BULAK MAĞARASI TOKATLI KANYONU ALTIN SAFRAN ULUSLARARASI BELGESEL FİLM FESTİVALİ ise yöreye ve çevresine değer katan ve turizmde sürdürülebilirliği diğer unsurlardır.

17 Safranbolu, benzer özellik gösteren yerleşim ve turizm alanlarına oranla, iyileştirme çalışmalarının uzun yıllar önce başlamasının da etkisiyle nispeten daha tanınmış konumda bulunmaktadır. Safranbolu’yu diğer yerleşim yerlerinden ayrıcalıklı kılan kültürel mirasın değerini anlayıp korumacılığı Türkiye'de ilk defa uygulayan ve tüm Dünya ile paylaşan kent oluşundandır. Diğer yörelerde de Türk evi, mimari eserleriyle Osmanlı kültüründen izlere rastlamak olasıdır. Ancak hiçbirisinde geçmişte kent ölçeğinde korumacılık uygulanamadığından tarihi doku bütünüyle korunamamış, ayakta kalabilenler ise sonradan yapılan kimliksiz yapı stokuyla iç içe geçmiş ve genellikle kasaba ve kentlerin ancak bir mahallesi, sokağı korunabilmiştir.

18 Son yıllarda kültür turizminde rekabet ortamı artmakta ve kamu kaynaklarından alınan paylar daha fazla parçaya bölünmektedir. Bu durum da "yeterince" tanıtıldığı düşünülen Safranbolu'nun gelişmesine olanak tanımamakta ve günü birlik turizm yapısından kurtaramamaktadır. Bu durum da Safranbolu’nun bir turizm kenti olarak sürdürülebilirliğini korumasını tehlikeye sokmaktadır. Safranbolu’nun Dünya Miras Listesindeki saygın ve seçkin yerini kaybetmemesi, doğrudan doğruya yörenin tanıtımı ve korumanın yaygınlaştırılması ve yaşatılmasıyla mümkün olacaktır.

19 TEŞEKKÜRLER


"AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR European Destinations Of Excellence (EDEN)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları