Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEŞVİK ÖDÜLLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEŞVİK ÖDÜLLERİ."— Sunum transkripti:

1 TEŞVİK ÖDÜLLERİ

2 Kültürün çeşitli konularını işleyen kukla ve oyuncaklar Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşvik Ödülü içerisinde değerlendirilebilecektir.

3 Somut Olmayan Kültürel Miras
2003 yılında UNESCO tarafından hazırlanarak kabul edilen “Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi”ne ülkemiz 2006 yılında taraf olmuş Bakanlığımız Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü icracı birim olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede çalışmalar yürütülmekte, ilgili çalışmalara destek verilmektedir.

4 SOKÜM Nedir? Somut Olmayan Kültürel Miras;
toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekanlar anlamına gelir.

5 HALK KÜLTÜRÜ El Sanatları Geleneksel Mimari Halk Edebiyatı Halk Müziği
Halk Oyunları Halk Mutfağı İnanışlar Geçiş Dönemleri (Doğum-Evlenme-Ölüm) Geleneksel Tiyatro Çocuk Oyunları

6 Halk kültürü konu başlıkları yarışmada nasıl kullanılabilir?
Aşıklar, Nasrettin Hoca, Keloğlan kuklaları gibi birebir kukla ve oyuncak olarak, Bazı hikaye, türkü, bilmece, masal gibi sözlü anlatımları konu edinmesi ile, İstanbul ile ilgili anlatılar, semboller (kız kulesi, galata kulesi, tarihi kişiler, şarkılar, mimari ögeler, kapalı çarşı ve esnafı)

7 Geleneksel mesleklerin kukla ve oyuncaklara yansıtılması,
Eserleri tamamlayacak dekorlarda geleneksel giyim, el sanatları ve mimari ögelerin kullanımı,

8 Folklorik Oyuncak Nedir?
Yöreden yöreye benzerlik ve tarihi süreklilik gösteren ve kuşaktan kuşağa aktarılan oyuncaklar geleneksel ya da folklorik oyuncak olarak tanımlanmaktadır.

9 Folklorik Oyuncaklar Folklorik oyuncak adı altında değerlendirdiğimiz oyuncaklar ahşap, bez, kemik, deri, sebze, meyve gibi doğal malzemelerden yapılmaktadır.

10 Kukla Nedir? Geleneksel Tiyatro içinde yerini alan kukla taklit unsuru içeren karşılıklı konuşmaya dayalı üç boyutlu geleneksel seyirlik oyunlarımızdandır. Anadolu’da korçak, kaburcuk, korkolçak çadır hayal, lubet ve bebek gibi isimleriyle bilinmektedir. Oyunun baş kahramanları İbiş ve İhtiyardır.

11 Ülkemizdeki Kukla Türleri
İpli Kukla El Kuklası Araba Kuklası İskemle Kuklası Yer Kuklası Ayak Kuklası Beden Kuklası

12 Diğer Konular Kültürün diğer konularından olan sinema, tiyatro, arkeoloji, mimari, edebiyat, plastik sanatlar gibi konuları işleyen eserler de Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşvik Ödülleri kategorisinde değerlendirilebilecektir.

13 Tüm Katılımcılara Başarılar Dileriz


"TEŞVİK ÖDÜLLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları