Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR."— Sunum transkripti:

1 SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR

2 SU HALDEN HALE GİRER Su; katı, sıvı, gaz olmak üzere üç halde bulunur.
Bulutta suyun gaz hali olan su buharı bulunmaktadır. Yağmur, deniz suyu ve akarsu suyun sıvı hali, kar ve dolu ise suyun katı halidir.

3 YAĞMUR Yeryüzünde bulunan sular güneşin yaydığı ısının etkisiyle buharlaşarak su buharı olarak atmosfere yükselir. Atmosfere yükselen su buharı burada soğuk hava tabakasına rastlarsa çok küçük su damlacıklarına dönüşür. Çok küçük su damlacıkları ve su buharı bulutları oluşturur. Bulutların bulunduğu bölgedeki hava soğumaya devam ederse, bulutları oluşturan su damlacıklarının binlercesi birleşerek su damlaları oluşturur. Su damlaları ağırlıklarından dolayı havada asılı duramazlar ve yeryüzüne düşerler. Bu şekilde yeryüzüne düşen su damlalarına yağmur denir.

4 KAR Bulutlar çok soğuk hava katmanları ile karşılaşırlarsa, bulutlardaki çok küçük su damlacıkları su damlaları haline gelmeden donarlar. Bu şekilde donarak küçük kristallere dönüşür. Küçük kristaller birleşerek büyür. Büyüyen buz kristalleri bulutlar tarafından tutulamayacak kadar ağırlaşır ve yeryüzüne düşer. Bu şekilde yeryüzüne düşen buz kristallerine kar denir.

5 DOLU Bulutlarda oluşan su damlacıkları çok soğuk havalarda donarak rüzgârın etkisiyle bulut içinde hareket eder. Gittikçe büyüyerek ağılaşır ve dolu olarak yeryüzüne iner.

6 SİS Nemli havadaki su buharı, yeryüzüne yakın yerlerde küçük su damlacıklarına dönüşür. Bu küçük su damlacıkları, bazı günler gözlemlediğimiz sis olayını meydana getirir. Sisle birlikte çiy de görülür. Havadaki nem soğuk yüzeylere çarptığında su damlacıklarına dönüşerek çiyi oluşturur. Çok soğuk havalarda su damlacıkları donarak kırağıyı oluşturur.

7 GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR !!!Güneş olmasaydı hangi enerji kaynakları olmazdı?
Güneş  olmasaydı  kökenini  güneş  olan  hiçbir  enerji   kaynağı  olmazdı. Odun,  kömür, petrol  ve   ürünleri  ile  bitkiler  besin  üretemeyecekleri  için  besinlerdeki enerji  kaynakları   da   olmazdı. Su   döngüsü    olmasaydı,   hidroelektrik  santrallerde,  fosil  yakıtlar   olmasaydı  termik  santrallerde,    elektrik   enerjisi    üretilemezdi.

8 GÜNEŞ OLMASAYDI SU DÖNGÜSÜ GERÇEKLEŞİR MİYDİ ?
Yeryüzü  suları   güneş  enerjisinin   etkisiyle   buharlaşır. Buharlaşan    su  yağışlarla    geri    döner   ve  yeryüzündeki  su dengesi  korunur. Güneş   enerjisi   olmasaydı   bu  olay    gerçekleşmezdi.

9 GÜNEŞ IŞIĞINDAN NASIL YARARLANIRIZ ?
Güneş,    bizim    temel  ısı  ve  ışık  kaynağımızdır. Yakıtların   kökeni    güneşe  dayanır. Yakıtları  da   ısı,   hareket,  elektrik   ve   ışık   enerjileri    elde  etmek  için  kullanırız. Güneş   enerjisini   bitkiler    besinlerini  üretmek  için  kullanır.


"SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları