Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BURSA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BURSA."— Sunum transkripti:

1 BURSA

2 Bursa, 2007 ve 2000 resmi nüfus sayımına göre Türkiye'nin 4
Bursa, 2007 ve 2000 resmi nüfus sayımına göre Türkiye'nin 4. büyük ili ve 4. Büyükşehir nüfusuna sahip şehri olup, Marmara Bölgesi`nin Güney Marmara bölümünde yer almaktadır. Ekonomik açıdan Türkiye'nin en gelişmiş illerinden biri olan Bursa doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşır. Ayrıca Türkiye'nin en önemli sanayi kenti olduğu söylenebilir. Yüzölçümü km2 olan Bursa ili kuzeyde Marmara Denizi ve Yalova ili, kuzeydoğuda Kocaeli ve Sakarya, doğuda Bilecik, güneyde Kütahya ve Balıkesir illeri, batıda yine Balıkesir iliyle çevrilidir.

3 BURSA`NIN TÜRKİYE`DEKİ YERİ

4 Marmara Bölgesini İç Anadolu'ya ve Ege'ye bağlayan bir kavşak noktası halindedir. İnegöl, Mudanya, Gemlik, Mustafakemalpaşa, Orhangazi, Gürsü, Kestel, Karacabey, Yenişehir ve İznik Bursa’nın ilçeleridir.

5 Bursa genel olarak ılıman iklime hakimdir
Bursa genel olarak ılıman iklime hakimdir. Bölgelere göre değişiklik gösteren iklim, kuzeyde Marmara denizinin yumuşak ve ılık iklime hakim olmasına karşın, güneyde Uludağ’ın sert iklimi görülmektedir. Bursa’nın bitki örtüsü; arazi yapısı ve iklim özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Dağların alt kısımları maki bitki örtüsüne sahiptir.

6 Ormanlık alanlarda, karaçam, kızıl çam, sarıçam, köknar, ardıç, meşe, kayın, gürgen, kestane ve çınar ağaçları bulunmaktadır. Fundalıklarında ise yabani zeytin, incir, kızılcık, böğürtlen, defne ve benzeri bitkiler bulunmaktadır. Uludağ’ın 1200 m.den yükseklerinde köknar, karaçam, ardıç ağaçları vardır.

7 Bursa`nın en meşhur yiyeceği kestane şekeri.

8 Uludağ: 2543 m yüksekliğindedir ve Marmara bölgesinin en yüksek dağıdır.Uludağ kış sporlarının yapıldığı önemli bir kayak merkezi haline gelmiştir.

9 Doğal mekanları, kale ve surları, kiliseleri, mescit ve camileri, hanları, müzeleri, medreseleri, kaplıcaları, türbeleri görülmesi değer yerleri arasındadır. Kaplıcaları ise sağlık için idealdir.

10 Türbeler: Yeşil türbe, Orhangazi türbesi, Osman Gazi türbesi… Mescitler: Acem Reis Mescidi, Hacı Özbek Mescidi, Çukur Mahalle Mescidi, Yeni Kaplıca Mescidi… Medreseler: Yeşil medresesi, Muradiye medresesi, Gökdere medresesi… Müzeler: İznik müzesi, Bursa Arkeoloji Müzesi, Atatürk Evi Müzesi, Bursa Kent müzesi…

11 Padişah Mustafa Çelebi`nin bal mumundan yapılmış heykeli Bursa Kent Müzesinde sergilenmektedir.

12 Kaplıcalar: Ilıcaksu kaplıcası, Gemlik kaplıcası, Armutlu kaplıcası, Bademli Bahçe kaplıcası, Akarca madensuyu… Hanlar: Kapan hanı, Tuz hanı, Emir han, Eskişehir hanı, Koza han… Köprüler: Tatarlar köprüsü, Meydancık köprüsü, Demirtaş köprüsü, Abdal köprüsü…

13 Uludağ Üniversitesi, 1982 yılında adı resmen Uludağ Üniversitesi olan, Bursa'nın ilk ve tek üniversitesi olma özelliğiyle birlikte Türkiye'nin önde gelen eğitim kurumlarından biri.

14 Turistik Yerler Uludağ Cumalıkızık Gölyazı Mudanya İznik

15 Doğal Mekanlar Aras Şelalesi Suuçtu Şelalesi Ayvaini Mağarası Görecik Yaylası Kocayayla Sadağ Kanyonu Sansarak kanyonu Cumalıkızık Gölyazı, Nilüfer Uludağ Milli Parkı İznik Gölü

16 Kale ve surlar Bursa Kalesi İznik Kalesi Kestel Kalesi Kite Kalesi Ulubat Kalesi Yer Kapı Pınarbaşı Kapısı Zindan Kapı Kaplıcalar Kapısı İstanbul Kapısı Lefke Kapısı Yenişehir Kapısı Gazi Akdemir Hisarı Balabanbey Hisarı

17 Parklar Bursa Botanik Parkı Bursa Hayvanat Bahçesi Havuzlu Park Reşat Oyal Kültür Parkı Merinos Parkı

18 HAZIRLAYAN


"BURSA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları