Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ."— Sunum transkripti:

1 TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ

2 TARİH DEVİRLERİ TARİH ÖNCESİ DEVİRLER İsa’nın doğumu Yazının İcadı
İsa’dan Sonra (İS) Milattan Sonra (MS) İsa’dan Önce (İÖ) Milattan Önce(MÖ) Kavimler Göçü 375 İstanbul’un Fethi Fransız İhtilali TAŞ ve MADEN DEVİRLERİ 1453 1789 3200 Yazının İcadı İLK ÇAĞ ORTA ÇAĞ YENİ ÇAĞ YAKIN ÇAĞ TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TARİH DEVİRLERİ

3 Taş Devirleri Maden Devirleri Kabataş Bakır Yontmataş (Paleolitik)
Yazının İcadı Taş Devirleri Maden Devirleri Kabataş Bakır Yontmataş (Paleolitik) Tunç Cilalıtaş (Neolitik) Demir

4 TARİH ÖNCESİ ÇAĞLAR Araç-gereç yapımı yoktur Toplayıcılık vardır
TAŞ DEVİRLERİ: 1. Kabataş Çağı (Paleolitik): Araç-gereç yapımı yoktur Toplayıcılık vardır En uzun devirdir İnsan doğa ilişkisinde doğa baskındır

5 2. Yontmataş Çağı (Mezolitik):
Avcılık-toplayıcılık egemen uğraş İnsanlar mağaralara çekildiler İlk alet üretimi (Taş balta) İlk sanat yapıtları (mağara resimleri) İlk kez ateş kullanıldı İlk sosyal örgütlenme “klan” oldu

6

7 YONTMA TAŞ DEVRİ SANAT ESERLERİ

8

9 YONTMATAŞ DEVRİN’DE İnsanlar üretim ile uğraşmıyorlardı ve geçimlerini avcılık ve toplayıcılıkla sağlıyorlardı. BU DURUM; Tarım, ticaret, yerleşik hayat ve mimari eser olmadığının kanıtıdır. Yani; göçebe bir yaşam vardır.

10 3. Cilalıtaş Çağı (Neolitik):
Tarım üretimi başladı Yerleşik hayat başladı İlk Saban yapıldı Hayvanlar evcilleştirildi Seramikçilik başladı (çanak-çömlek) topraktan araç gereç yapıldı Ok ve Yay bulundu İlk köyler oluştu İri taş anıtlar yapıldı. Dolmen ve Menhir (Megalitler) Not: Cilalıtaş ile bakır devri arasındaki geçiş dönemine “kalkolitik devir” denir.

11 CİLALITAŞ DEVRİ’NDE Bundan dolayı; * TARIM * YERLEŞİK HAYAT BAŞLADI
* İlk yerleşim birimi (köy) oluştu, * Artı ürün (fazla tarım ürünü) satışı ile ticaret başladı, * Ticaret merkezleri (kasaba, şehir) oluşmaya başladı, * İlk uygar toplum ortaya çıktı.

12 NOT 1: Tarımsal üretimin başlaması ile ortaya çıkan iş gücü ihtiyacı sonuçta kölelik anlayışını ortaya çıkarmıştır. NOT 2: Türk devletleri genelde göçebe oldukları için tarım ve kölelik yoktur. NOT 3: Yerleşik hayat sonrasında ve İslamiyet’in kabulü ile Türk devletlerinde kölelik yine görülmemiştir. Çünkü, İslam dininde kölelik ve sınıf farkı yoktur.

13 MADEN DEVİRLERİ: 1. Bakır Devri (Kalkolitik):
Kolay işlenen ve bol bulunan fakat sağlam olmayan bir madendir. Silah yapımında da kullanıldı. 2. Tunç Devri: Bakır ve kalayın karışımı Tunç (Bronz) dur. Bakırdan daha sağlamdır. Bölgeler arası ticaret artmış ve ilk site (kent) devletleri kuruldu. İlk yerel krallıklar ortaya çıktı. (Sümer, Akad, Hitit) İlk kez altın ve gümüş işlendi. 3. Demir Devri: İlk demir aletler Mısır ve Mezopotamya’da kullanıldı. Daha sert bir maden olduğu için demire sahip olan devletler daha güçlü olmuşlardır.

14 Anadolu’da Tarih Öncesi Dönemler:
Eskitaş (Kabataş): Antalya-Karain, Beldibi, Belbaşı. Yenitaş (Cilalıtaş): Diyarbakır-Çayönü, Gaziantep-Sakçagözü, Konya-Çatalhöyük. Maden Devri: Çanakkale-Truva, Yozgat-Alişar, Çorum-Alacahöyük.

15 GENEL ÖZELLİKLER: Tarih öncesi dönemlerin devirlere ayrılmasında, kullanılan araç-gereçlerin malzemesi baz alınmıştır. Tarih öncesi dönemlere karanlık devirler de denir. Bütün devirler bütün toplumlarda aynı anda yaşanmamıştır. Her toplum bütün devirleri sırasıyla yaşamamıştır. Devlet düşüncesinin ortaya çıkması Tunç devrindedir. İnsanların ihtiyaçları, icatları ortaya çıkarmıştır.

16 TARİH ÇAĞLARI Yazının bulunmasından günümüze kadar geçen dönemdir.
Bu dönemin bölümlere ayrılmasında toplumları çok yönlü etkileyen evrensel olaylar dikkate alınmıştır.

17 İLKÇAĞ(M.Ö.3200-M.S.375): Yazının icadı ile kavimler göçü arası dönemdir. Çok tanrılı dinler yaygın. Köleci toplum vardır. Tarım ve hayvancılık yapılır. ORTAÇAĞ( ): Merkezi krallıklar yıkılmış, feodalite dönemi başlamıştır. İslamiyet doğmuştur. Avrupa’da karanlık çağ yaşanır. Skolastik düşünce çağa egemen olmuştur. YENİÇAĞ( ): Merkezi krallıklar yeniden güçlenmiştir. Avrupa’da bilimsel gelişmeler hızlanmış. Sömürgecilik artmıştır. YAKINÇAĞ(1789-….): Merkezi krallıklar ve çok uluslu imparatorluklar yıkıldı. Milli devletler kuruldu. Demokrasi, eşitlik ve ulusçuluk yayıldı. Liberalizm ve sosyalizm akımları sistemleşmiş, işçi sınıfı ortaya çıkmıştır.

18 Nehir kenarlarına yerleşen toplumlar tarım ile geçinir,
Saldırıya açık bölgelerde kurulan devletler güçlü ordular kurar, Yerleşik toplumlarda mimari görülür, Tarım toplumlarının tanrıları da tarım ve doğa ile ilgili olur, Bu durum; Doğal (Coğrafi) koşulların uygarlıkların oluşmasını belirleyen en önemli etken olduğuna kanıttır.


"TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları