Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Serkancatarih Tarihi Onunla yeniden yaşayın.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Serkancatarih Tarihi Onunla yeniden yaşayın."— Sunum transkripti:

1 Serkancatarih Tarihi Onunla yeniden yaşayın

2 TARİH BİLİMİNE GİRİŞ

3 TARİH: Tarih,insan topluluklarının geçmişteki yaşayışlarını ,birbirleriyle olan ilişkilerini, kültürlerini,uygarlık alanındaki etkinliklerini yer ve zaman göstererek, neden –sonuç ilişkisi içersinde,belgelere dayandırarak tarafsız biçimde inceleyen ve anlatan sosyal bilim dalıdır.

4 1-yer ve zaman 2-neden -sonuç 3-belgeler 4-tarafsızlık-objektiflik :Tarihi olayların doğru değerlendirilmesinde olayın geçtiği zamanın bir bütün olarak dikkate alınması gerekir.

5 Tarihin Kaynakları Yazılı kaynaklar: kitabeler, kitaplar, yıllıklar Yazısız kaynaklar: heykeller, mezar taşları Sözlü kaynaklar: destanlar, atasözleri

6 NOT !! Tarih sosyal bilim dalıdır.Tarihi olayların tekrarlanması mümkün değildir.Deney ve gözlem metodu kullanılamaz.

7 Tarihin Çeşitleri Yazılışlarına göre ;
1-Hikayeci Tarih: Efsane ve masallarla dolu tarih.Herodot Tarihi 2-Öğretici Tarih: Toplumun ahlak ve karakterinin geliştirilmesini amaçlamaktadır.Tukudides Tarihi 3-Bilimsel Tarih: Neden – Nasılcı Tarih ,olayların nedenini ,sonucunu arar.

8 İncelediği Alana Göre Özel tarih, Genel tarih

9 Siyasi tarih,Sanat tarihi,Kültür tarihi
Kapsadığı Konulara Göre Siyasi tarih,Sanat tarihi,Kültür tarihi

10 Türkiye Tarihi, İzmir Tarihi ……
Mekana Göre Türkiye Tarihi, İzmir Tarihi ……

11 Tarihe Yardımcı Bilimler
Arkeoloji: Kazı bilimi. Coğrafya: Yer bilimi. Paleografya: Yazı bilimi. Etnoğrafya: Öz kültürleri inceler. Epigrafya: Kitabe bilimi. Filoloji: Dil bilimi. Diplomatik: Belge bilimi. Nümizmatik: Para bilimi. Kronoloji: Zaman bilimi. Antropoloji: Irk bilimi. Sosyoloji: Toplum bilimi. Kimya: Carbon 14 metodu ile tarihsel buluntunun yaşının ve özelliklerinin belirlenmesinde yardımcı olur. Heraldik: Arma bilimi.

12 Tarihin Devrilere Ayrılması
Tarih,tarih öncesi ve tarihi devirler olmak üzere ikiye ayrılır. Taş Devri Maden Devri 1-Kabataş Devri Bakır Devri 2-Yontma Taş Devri Tunç Devri 3-Cilalı Taş Devri Demir Devri

13 Tarih Devirleri Tarih,yazıyla başlar.M.Ö.3500-4000
Tarihi devirlerin ayrılmasında ,toplumların yaşayışında önemli değişiklere neden olan gelişmeler esas alınmıştır. İlkçağ:M.Ö ……M.S Orta çağ : 476……1453 Yeni Çağ : 1453……1789 Yakın Çağ :1789………………………………….

14 Takvim Bilgisi Takvim,olayların zaman içersinde incelenip tarihin bilinmesinde kolaylık sağlar. Ay yılı:354 gün Güneş yılı:365 gün 6sa. Tarihte Takvim 1-Sümer Takvimi 2-12Hayvanlı Takvim 3-Hicri Takvim 4-Celali Takvim 5-Rumi Takvim 6-Miladi Takvim


"Serkancatarih Tarihi Onunla yeniden yaşayın." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları