Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI."— Sunum transkripti:

1 İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI

2 İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI Üzerinde yaşadığımız Anadolu’da bizden önce birçok uygarlık yaşamıştır. Anadolu’da kurulan ilk medeniyetler: Hititler, Frigler, Lidyalılar, İyonlar, Urartular.

3 HİTİTLER Başkenti Hattuşa’dır.Hattuşa bugün Çorum sınırları içinde yer alır. Kral aynı zamanda baş rahip,baş komutan,baş yargıçtı. Hitit kanunları gelişmiş ve insancıldı. Kabartmacılıkta ileri gittiler. “Tavanna” adı verilen kraliçeler yönetimde söz sahibi idi. Hititlerin devlet işlerinin görüşüldüğü yere “Pankuş”denirdi. Hititler çivi yazısını ve resim yazısını kullandılar. Hititler “Anal” adı verilen yıllıkları yazdılar.Tanrıaya hesap vermek için yazıyorlardı.Anallar ilk gerçek tarih yazıcılığı sayılmaktadır. İlk yazılı antlaşma olan “Kadeş Antlaşması” Hititler ile Mısırlar arasında yapıldı. At yetiştiriciliği yaptılar. Dinleri çok tanrılı idi.Frigler tarafından yıkıldılar.

4 En geniş sınırlarında Hitit devleti (mavi alan)

5 M.Ö 1290 yılında Hitit İmparatorluğu haritası

6 FRİGLER Başkenti Gordion şehridir.Bugün Ankara’nın ilçesi olan Polatlı’dadır. Tarıma büyük önem vermişlerdir.En önemli geçim kaynakları tarımdı.Bu nedenle saban kırana ölüm cezası bile veriliyordu. Dinleri çok tanrılı idi.En büyük tanrıları “Kibele”dir. Çivi yazısı kullanmışlardır. Kral Midas ünlü bir kralıdır. Eşek kulaklı Midas olarak bilinir. Dokudukları kilimlere” Tapates” denir. “Fabl” hikayeleri yazmışlardır. Kral ve soyluları “Tümülüs” denen mezarlara gömmüşlerdir. Kimmerler tarafından yıkılmıştır.

7 Küçük Frigya ve Frigya Krallığı’nın genişleme sınırları

8 LİDYALILAR Başkentleri Sard şehridir.Bugün Manisa’nın Salihli ilçesindedir. En önemli özelliği parayı bulmalarıdır.Paranın bulunmasıyla ticaret gelişmiş ve hızlanmıştır. “Kral Yolu” adı verilen ticaret yolunu kurmuşlardır. Süs eşyası ve parfüm ticareti yaptılar. Çivi yazısı kullanmışlardır. Orduları paralı askerlerden oluşmuştur bu nedenle uzun ömürlü olmamıştır.

9 M.Ö 6. yüzyılda Lidya egemenliğinin yayılım alanı

10 İYONLAR İyonyalılar dönemlerindeki özgür ve halkın haklarını koruyan yönetimleri sayesinde baskı altında kalmadan bilim, ticaret vb. şeylere yönelmişlerdir. Belirli bir başkentleri yoktur.Efes,Milet,İzmir,Foça önemli şehirlerindendi. Deniz ticareti yapmış ve başka ülkelere koloniler kurmuşlardır. KOLONİ: Sömürge. Göçmen topluluğu veya bu topluluğun yerleştiği yer. Fenike alfabesini kullanmışlardır. Dönemlerinde gelişmiş bir devlet olmuş ve gelecekteki çoğu özgür devletin kurucusu olmuşlardır. Tanrıları insanlara benzerdi. Tanrılarla insanlar arasındaki en önemli fark da ölümlü, tanrıların ise ölümsüz olmalarıydı. İyonyalılar birden fazla tanrıya inanıyorlardı.

11 İyonya Haritası

12 URARTULAR Urartuların başkenti Tuşpa (Van) idi.
Taş ve maden işlemeciliğinde gelişmişlerdi. Su kanalları açarak,sulama yapmışlardır. Çivi yazısını kullanmışlardır. Ölümden sonra yaşama inanmışlar, bu nedenle ölenlerin mezarlarına eşyalarını da koymuşlardır. Dinleri ise çok tanrılı idi.

13 M.Ö 860 - M.Ö 590 yılları arası Urartu Krallığı Haritası

14 SOSYAL BİLGİLER DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ
ÖĞRENCİNİN; Adı:Özge Soyadı:KALAYCIOĞLU Sınıfı:6/A Numarası:22 Okulu:Yaşar Doğu İ.Ö.O. ÖĞRETMENİN; Adı:Sevda Soyadı:ZORGEÇEN KAYNAKLAR; tr.wikipedia.org Görseller Sosyal Bilgiler Defteri


"İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları