Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LİDYALILAR AYŞE EGE DOLANBAY 9-B 464

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LİDYALILAR AYŞE EGE DOLANBAY 9-B 464"— Sunum transkripti:

1 LİDYALILAR AYŞE EGE DOLANBAY 9-B 464

2 Lidya, Anadolu'da Tunç Çağı’nın sonlarından başlayarak M. Ö. 6
Lidya, Anadolu'da Tunç Çağı’nın sonlarından başlayarak M.Ö. 6. yüzyıla kadar hüküm süren Lidya uygarlığının beşiğini ve merkezini oluşturan bölge. Esas olarak Gediz nehri ve Küçük Menderes Irmağı vadilerini kapsayan bölgedir. Kuzeyinde Misya, güneyinde Karya, doğusunda Frigya, batısında ise İyonya bölgeleri bulunmaktadır

3 Batı Anadolu’da Gediz ve Küçük Menderes yörelerinde oturan bu halkın nereden geldiği kesin olarak belirlenememiştir. Antik dönem yazarları onların güneydeki Karyalılar ile kuzeydeki Misyalılar ve Frigler ile akraba olduklarını söylerler. Hint-Avrupa karakterli bir dilleri olan Lidyalıların Batı Anadolu’da M.Ö. 2 bin yılının ikinci yarısından itibaren var oldukları kabul edilmektedir

4 Lidya’nın parlamasının nedeni bölgede bulunan altın madenleriydi
Lidya’nın parlamasının nedeni bölgede bulunan altın madenleriydi. Bu madenin M.Ö. 7. yüzyılın başından beri Sardes’te (Lidya’nın başkenti) işletilmeye başlaması Lidya’lıları zenginleştirmiş ve güçlendirmişti. Lidya’nın Anadolu’daki uygarlığa katkısı daha çok ekonomi dalında olmuştur. Altın paralar basarak ticaretteki değiş-tokuş usulünü değer ekonomisine çevirmişlerdir.

5 Dünyanın ilk parası altın lidya aslanı

6 Lidya soyluları ölülerini, Friglerdeki gibi tümülüslere gömüyorlardı
Lidya soyluları ölülerini, Friglerdeki gibi tümülüslere gömüyorlardı. Bunlardan 355 m. çapında ve 61 m. yüksekliğindeki tümülüs Anadolu'daki en yüksek yığma mezar örneğidir.

7

8 EN İLERİ DÖNEMLERİNDEKİ KRALLARI
Giges M.Ö Ardis M.Ö Sadiattes M.Ö Aliattes M.Ö Kroisos M.Ö

9 Ayrıca Lidyalılar Efes’ten başlayıp Mezopotamya’daki Ninonava’ya kadar uzanan KRAL YOLU’NUN açılmasında etkili oldular.

10

11 Çok Tanrılı dine inanmışlardır
Fenike alfabesini kullanmışlardır

12 LİDYA ESERLERİ Karun hazinesi(Uşak müzesi)

13

14 Karun hazinesi (uşak müzesi)

15 Lidyalılara persler son vermiştir.(MÖ 546)
Lidyalıların kısa zamanda yıkılmasının sebebi, ordularının çeşitli kavimlerden toplanan ücretli askerlerden oluşmasıdır.(Düzenli ve sürekli milli ordusunu oluşturamamıştır.)


"LİDYALILAR AYŞE EGE DOLANBAY 9-B 464" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları