Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Slovakya.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Slovakya."— Sunum transkripti:

1 Slovakya

2 Slovakya Yüz ölçümü :49.036 km2 Nüfusu :5.414.937
İdare şekli :Cumhuriyet Başkenti :Bratislava Önemli şehirleri :Kösice, Zilina Dili :Slovakça Dini :Hıristiyanlık Para birimi :Euro

3 Slovakya’nın Nüfusu * 2001 sayımına göre, her 10 yılda bir sayım yapılmaktadır, 2011 yılı verileri 2012 yılında yayımlanacaktır

4 Çekoslovakya’nın Tarihçesi
Çekoslovakya'yı oluşturan topraklar, I.Dünya Savaşı sonuna kadar Avusturya – Macaristan İmparatorluğu'na bağlıydı. Çekoslovakya 1918'de bağımsızlığına kavuşmuştur. 1948'de yönetimi ele geçiren komünistler, Çekoslovakya'yı SSCB'nin uydusu hâline getirdiler. 1968'de "ılımlı bir sosyalizm" uygulamak isteyen Çekoslovakya, Varşova Paktı kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir. 1989'da Sovyet Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'un ılımlı politikaları sonucu komünist yönetime karşı ülkede gösteriler başlamıştır. 1992'de ülkedeki iki büyük etnik grubu oluşturan Çeklerin ve Slovakların anlaşması üzerine ikiye ayrılmıştır. Ülke topraklarının batısı Çek Cumhuriyeti adını almıştır.

5 Slovakya’nın Sınırları
Slovakya, Orta Avrupa'da, Polonya'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Eski Çekoslovakya'nın bir parçasıdır. 48,845 km² yüzölçüme sahip ülkenin, Avusturya ile 91, Çek Cumhuriyeti 215, Macaristan ile 515, Polonya ile 444, Ukrayna ile 90 olmak üzere toplam km sınır uzunluğu vardır. Denize kıyısı yoktur

6 Slovakya’nın Yer Şekilleri
Slovakya'nın büyük bir kesimi dağlıktır. En önemli düzlüğü Tuna ovasıdır. Tuna, Hron ve Vah ırmakları önemli akarsularıdır.

7 Slovakya’nın Coğrafyası
Slovakya dağlık olmasıyla bilinen bir ülkedir, Karpatlar ülkenin neredeyse yarısını kaplar. Bu sıradağların arasında Tatra Dağları'nın yüksek zirveleri de mevcuttur. Kuzeyde, Polonya sınırı yakınlarında Yüksek Tatralar çok sayıda göl ve vadiye, bunun yanı sıra 2655 metre ile ülkenin en yüksek noktası olan Gerlachovský štít ile sembolik öneme sahip Kriváň Dağı'na ev sahipliği yapar.

8 Slovakya’nın İklimi Slovakya iklimi ılıman iklimle karasal iklimin arasında bulunur. Yazlar nispeten ılık, kışlar soğuk, bulutlu ve nemli geçer. Ülkede bölgeden bölgeye iklim farklılıkları vardır, bu farklılıklar Bratislava, Košice, Poprad ve Spiš yerleşimlerinde görülebilir.

9 Bratislava 48°K – 17°D / 132m 10°C / 583mm

10 Slovakya’nın Ekonomik Etkinlikleri
Tarım önemlidir. Yer altı kaynakları azdır. Demir, bakır, çinko, civa ve magnezyum çıkarılır. Ormancılık ve hayvancılık önemlidir.

11 Tarım Slovakya ekonomisi tarıma dayanır.
En önemli tarım alanla­rını Tuna Ovası ile Karpat'ların etekleri oluşturur. Tarım ürünleri arasında; tahıl, şeker pancarı, tütün en önemli yeri tutar.

12 Hayvancılık Tarımsal faaliyetler içerisinde hay­vancılık da önemlidir.
Domuz, koyun ve sığır beslenir.

13 Maden ve Enerji Yer altı kaynakları bakımından fakirdir.
Taş kömürü, demir, bakır, magnezyum, altın, gümüş ve cıva çıkartılır. Hidroelektrik enerji potan­siyeli yüksektir. Elektrik enerjisi ihtiyacını Vah ve Hron gibi ırmaklar üzerine kurulu barajlardan ve nükleer santrallerden sağlar.

14 Sanayi Dağılan Çekoslovakya’da sanayi yatırımlarının daha çok Çek topraklarında yapılmış olması Slovakya'nın sanayi tesisleri bakımından fakir oluşunun temel nedenidir. Ülkede silâh sanayi önemlidir öncesinde üretilen silâhlar, SSCB'ye satılıyordu. 1990'dan sonra SSCB'nin dağılmasıyla silâh satışı durduğu için fabrikalarının birçoğu kapanmıştır. Demir-çelik, kimya, orman ürünleri, makine ve elektrikli aletler diğer sanayi kollarıdır.

15 Ulaşım Ülkede ihtiyaca cevap verebilecek kara ve demir yolu ağı yeterince gelişmemiştir. Mevcut yollar, ana çizgileriyle Tuna ve Vah Irmağı vadilerini takip eder. Tuna Nehri'nden nehir taşımacılığında yararlanılır.

16 Ticaret İhracatı: çeşitli makineler, orman ürünleri, traktör ve silâh satar. İthalâtı: Petrol, doğal gaz, taş kömürü alır. Ticaretini daha çok BDT, Avusturya ve Almanya ile yapar.

17 Toplam ithalat ve ihracat

18

19

20 Slovakya-Türkiye Arasındaki İthalat ve İhracat Hacmi

21 İhracatta Potansiyel Ürünler
Otomotiv yedek parça ve yan sanayi ürünleri Elektrikli makina ve mekanik makina ve aksamları ve parçaları Metal işleme makinaları aksam ve parçaları İnşaat malzemeleri, demir ve çelik inşaat malzemeleri ve inşaat sektörü montaj materyalleri Tekstil ve ev tekstili Mobilya ve ağaç işleme sanayi ürünleri

22 Hazır giyim, kumaş, iplik
Ev ve mutfak aletleri Gıda maddeleri, işlenmiş gıda ürünleri, taze meyve ve sebze, kuru meyve, kuruyemiş Aydınlatma aletleri Ağaç ve plastik işleme makinaları Generatör, elektrik transformatörleri Elektrikli su ısıtıcıları, merkezi ısıtma sistemleri Değerli taşlar ve mücevherat Demir ve çelik sanayi ürünleri Aliminyum çubuklar ve profiller

23 Slovakya – Türkiye İlişkileri
Türkiye - Slovakya ilişkileri 1992 yılından sonra gelişme sürecine girmiştir.

24 Bratislava

25 Devin Kalesi Bratislava

26 Bratislava

27 Bratislava

28 Trenčín

29 Trenčiansky kraj - Bojnice

30 Trenčín

31 Trnava

32 Košice

33 Košice

34 Košice

35 Prešov

36 Prešovsky kraj

37 Prešovsky kraj

38 Prešovsky kraj

39 Žilinsky kraj

40 Žilinsky kraj

41 Žilinsky kraj

42 Banskobystricky kraj

43 TSAFED ‘de (Türkiye - Slovakya Eğitim ve Öğretimi Geliştirme Ittifakı) Katkılarından Dolayı Teşekkür Ederiz


"Slovakya." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları