Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DAMA EĞİTİM PROGRAMI Bir oyun olmanın ötesinde DAMA BİR SPORDUR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DAMA EĞİTİM PROGRAMI Bir oyun olmanın ötesinde DAMA BİR SPORDUR."— Sunum transkripti:

1 DAMA EĞİTİM PROGRAMI Bir oyun olmanın ötesinde DAMA BİR SPORDUR.
DAMA NEDİR Bir oyun olmanın ötesinde DAMA BİR SPORDUR. 32 taşın birbirlerinin üzerinden atlayarak diğerini yok ettiği,8. hamleye ulaşıldığında güç ve hız kazanarak kral taş yani dama olma hakkını kazandığı;4000 yıllık tarihi olan bir spor ! Yoğun bir düşünce ve arınma, insan kişiliğinin bir aynası, soyut düşünmeyi geliştirmede bir alıştırma, iyi oynandığında, siyah ve beyaz taşların zarif bir dengeyle birbirlerinin üzerinden atladığı güzel bir sanat eseridir.

2 D A M A Hızlı ve doğru düşünmeye alıştırır,olaylara doğru yorumlarla yaklaşabilme yeteneği kazandırır. -Dikkati bir konuda yoğunlaştırma alışkanlığı sağlar. -Kendine güven duygusu aşılar ve geliştirir. -Bireysel güç ve yetenekleri açığa çıkarmaya yardımcı olur. .-

3 çok yönlü ve diyalektik düşünmeyi geliştirir.
-Konulara şüpheci yaklaşımı benimsetir. çok yönlü ve diyalektik düşünmeyi geliştirir. -Kişileri düşünen, araştıran yargılayan bireyler haline getirir ve yaratıcılıklarını geliştirir. -Başarıya sistemli ve disiplinli bir çalışma ile ulaşılabileceğinin kavranmasını sağlar. -Kurallara uymayı ,dostça yarışmayı,kaybetmeyi kabullenmeyi.kazananı kutlamayı öğretir..

4 DAMA TARİHİ Bir oyun tahtası üzerinde bir taşın diğerinin üzerinden atlayarak onu aldığı ilk oyunun yaşı 4000 yıldır. Mısır ve Ur’da oyun tahtası üzerinde taşlarla oynanan oyunlar vardı,fakat dama diyebileceğimiz ilk oyunlar MÖ yıllarında Afrika’da taşların damaya çıkabilmesi düşünüldüğünde doğdu.On ikişer taşla oynanan bu oyunda, son kareye ulaşan piyona ileri geri her yöne gitme hakkı veriliyordu. Mısır firavunlarının oynadıkları oyunda damaya çıkan taşın bugünkünden daha az gücü vardı,herhangi bir yöne sadece bir kare ilerleyebiliyordu.İngiliz damasın da olduğu gibi ‘’kısa dama’’ şeklinde onanıyor ve taş alma zorunluluğu bulunmuyordu.Bu oyuna ‘’morris’’ deniyordu.

5 Yunanlılar MÖ 500 yıllarında ‘’beş çizgi’’ denen bir oyun oynuyorlardı
Yunanlılar MÖ 500 yıllarında ‘’beş çizgi’’ denen bir oyun oynuyorlardı.Bu oyunun Roma’daki ismi ‘’ 12 piyon’’ du. Adını bildiğimiz ilk dama oyuncusu 2yy da yaşamış olan Publius Musius Scaewola İdi. Gözlerini bağlayarak oynadığı söylenmektedir. Roma’dan etkilenen Fransa ve İspanya’da oyunun adı 6.yy da ‘’piyonlu oyun’’ olarak değiştirildi.Bu ülkelerde aynı zamanda Morris te oynandı. Piyonlu oyunu Romalılardan alan araplarda oyunun adı’’alquerqu’’ oldu,ve damaya çıkan taşa sınırsız hamle özgürlüğü verildi.8 yy da arap’ların İspanya’yı işgali ile bu daha hızlı ve zevkli dama oyunu Avrupa’da benimsendi. ,

6 yılları arasında dama oyunu Fransa’da çok popülerdi, Fransız oyuncular 14.yy damayı santraç tahtası üzerinde oynamaya başladılar ve ‘’hendeklerin oyunu ‘’ anlamına gelen ‘’jue de dames’’ adını verdiler.İngilizler ‘’damalı tahta oyunu ‘’anlamına gelen ‘’checkers’’ ismimi seçtiler 15.yy da muhtemelen yine Fransız’lar tarafından yapılan başka bir değişiklik dama oyununun karakterini değiştirdi ve ‘’zorunlu piyon alma’’ kuralı getirildi.

7 Türkler arasında oynanan strateji oyunu ‘’dokuztaş’’tır
Türkler arasında oynanan strateji oyunu ‘’dokuztaş’’tır. Bu oyunu İskitlerin, Hunların ve Göktürklerin oynadığı bilinmektedir. Dokuztaş’, 162 taşla oynanıyor. Oyun tahtasında iki sıra halinde dizilmiş 9′ardan 18 çukur ve oyuncuların kazandıkları taşları koyması için iki hazine (çukur) bulunmaktadır. Her oyuncu 9 çukur, 81 taş, 1 hazine olmak üzere oyun tahtasını paylaşır. Oyunun başlangıcında her çukurda dokuz taş bulunur. Oyunun adı buradan gelir. Bugün dünya ülkelerinde mankala adıyla oynanan oyun, dokuz kumalaktan türemiştir. Mankala, Arapça ‘hareket ettirmek’ anlamına gelir. Bu oyun günümüzde, oyun tahtasında altışar göz veya oyuk ve her oyukta altışar taş olmak üzere, toplam 72 taşla oynanmaktadır. Taş sayısı, oyunun oynandığı yere göre değişkenlik gösterir. Bazı yerlerde, toplam 48 taş ile oynanır.

8 Yakın tarihte damanın en eski yazılı belgesi 1889 da Harekil efendinin yazmış olduğu iki risaledir.Harekil efendi burada Ethem bey,Derviş hamper.Nadir molla,Halil paşa,Şakir paşa ve damacı başı İbrahim bey’den oyunlar yayınlamıştır. İbrahim beyin damacı başı olduğu Abdülaziz döneminde dama en parlak çağını yaşamış İbrahim beye en yüksek memur maaşı sayılabilecek 10 altın maaş bağlanmıştır. Son yılların en büyük dama ustaları İzmirden çıkmıştır Mürşit Ersöz (Hamleci hurşit),Ramazan Akçağün Vecdi Naim Deveci örnek olarak sayılabilir

9 DAMA KURALLARI ETİK KURALLAR Ustalara ve yaşlılara saygı gösterilir. Oyuna başlarken karşılıklı başarılar dilenir Oyun tahtasına taşlar sert vurulmaz, saate sert vurulmaz Taş alınacağı zaman.rakip uyarılır.fazla sayıda taş alınacaksa sayılarak rakibin onayı alınır. Damaya çıkan taş rakibe bildirilir. Yenilginin açık olduğu durumlarda oyun bırakılır. Tutulan taş oynanmalıdır. Oyun tahtasına hamle yapma amacı dışında el sokulmaz. Açık ‘kayım’ durumlarında oyunda ısrar edilmez.

10 Dama turnuva kuralları
Oyuna beyaz taşlar başlar siyahlar saate basar. Saati biten ya da bayrağı düşen pozisyon ne olursa olsun oyunu kaybeder. İlk 20 hamle de beraberlik teklif edilemez. Oyun esnasında cep telefonları kapalı ya da uçuş modunda olmalıdır. Seyircilerin telefonları sessiz durumda olmalıdır. Seyircinin telefonu çalarsa para cezası uygulanır.

11 Oyun tahtasına el sokulmaz ve taşlar rakipten izin almadan düzeltilmez.
Oyunlarda notasyon yazılması zorunludur. İtirazlar hakemlere yapılacaktır. Oyunun sonucu hakkında anlaşma yapılamaz böyle bir durumda iki sporcuda ihraç edilir. Hakem tarafından mazereti kabul edilen sporcular 1 maça çıkmayabilir

12 Yüksek sesle konuşmak oyunlara karışmak yasaktır.
Yanlış renklerle oyuna başlayanlar hakem tarafından bir engelleme olmazsa oyuna devam edebilirler. İtiraz halinde hakem saati durdurarak durumu değerlendirir. Hakem kararları kesindir itiraz edilemez. Beraberlik durumunda saat avantajı ortadan kalkar. Sporcuların itirazı halinde hakem saati durdurarak durumu inceler gerekli kararı verir.

13 Kuralar ve eşleşmelerle ilgili itirazlar her tur başlangıcında yazılı olarak hakem kurulu yetkilisine sunulur. Eşleşmeler puan ve averajlar açıklayıcı şekilde her turda asılı olarak yayınlanacaktır. Eşleşmelerde ve averaj hesaplarında alınacak kriterler sporculara duyurulacaktır. Hakemler her tur sonuçlarını sporcu ve hakem imzalarıyla teknik hakem e ulaştıracaklardır.

14 Eşleşmelerin ve yarışmaların amacı en iyi sporcuyu seçmek olacaktır.
Oyun esnasında telefon ve benzeri kulaklık gerektiren cihazlar kullanılmayacaktır. Oyun alanına geç gelen sporcular hakem tarafında uyarılacak,geciken oyuncunun rakibinden saate basması istenecektir. Mazeret bildirmeden ve izin almadan turnuvayı terk edenler merkez hakem kuruluna sevk edilirler. Turnuva başlangıcında uygulanacak yaptırımlar açıklanır

15 Merkez hakem kurulundan ceza alanlar ve organizasyon komitesi tarafından kabul edilmeyen sporcular turnuvaya alınmazlar. Tüm davetlere rağmen oyuna çıkmayan sporcular turnuvadan ihraç edilirler.

16 SAAT KURALLARI Saat kuralları ve diğer kurallar sporcuların daha rahat ve güvende olmalarını sağlamak içindir. Siyah taşla oynayan oyuncu saate basar ,beyazlar oyuna başlar. Bayrağı düşen oyuncu oyunu kaybeder.(mekanik saatler) Saati sıfırlanan sporcu oyunu kaybetmiş sayılır.(Elektronik saat) Hakemin saati koyduğu yer izin alınmadan değiştirilemez Saatlere taş sürülen elle basılır. Saat kullanamayan sporculara imkan varsa saati kullanacak yardımcı verilir. Rakibi gelmeyen sporcu hakeme sorarak saate basar ve rakibini bekler. rakibini bekler.

17 İki sporcu da gelmezse 20 dakika sonra hakem sonuca karar verir.
Özel ihtiyaçları için masadan kalkan sporcunun sıra kendisinde ve saati çalışıyor olmalıdır. Anlaşmazlıklar ve özel durumlarda hakem süre artışı ya da eksiltme kararı verebilir. Hakemler itiraz ve ya danışma durumlarında mutlaka saati durduracaktır. Saatine basmayı unutan bir sporcu, rakibin bilerek bunu kullandığı fark edilirse, saat konusunda uyarılır ve diğer sporcuya uyarı verilir. Saat bitmesine rağmen sıra kendisinde olan sporcu taş almak zorundadır. Saatlerde bir eksiklik ya da arıza olduğu ileri sürülerek saat değişimi teklif edilebilir.

18 OYUN KURALLARI 60X60 cm 8x8 = 64 karedir.
On altı beyaz on altı siyah taşla oynanır Oyuna beyaz taşlar başlar. Her sporcu önündeki ilk sırayı boş bırakarak ikinci ve üçüncü sıralara taşları dizer

19

20 Ham taşların hareketi Ham taşlar sağa ,sola ve ileriye hareket ederler

21 Damanın hareketi Yatay ve dikey olarak sınırsın hareket edebilir.

22 Ham taşın taş alması Her taş temas ettiği rakip taşı ( öne ,sağa veya sola) atlayacağı kare boşsa üzerinden atlayarak alabilir.Bu hareket atlama olasılığı kalmayıncaya kadar devam eder.

23 Çok taş alma zorunluluğu
Birden fazla şekilde taş alma olasılığı varsa oyuncu çok taş almak zorundadır

24 Taş alarak sekizinci hamleye ulaşan ham taş ,ham taş olarak hareketine devam edebilir,sonraki hamlede dama niteliğini kazanır

25 Damanın taş alması Dama: yatay veya dikey bulunduğu hat üzerindeki ,üzerinden atlıyabileceği bütün rakip taşları alabilir. Aynı hatta geri dönemez Kendi taşının üzerinden atayamaz .

26 OYUNUN YAZILMASI ‘’NOTASYON’’
Dama tahtası yatay olarak harflerle düşey olarak rakamlarla işaretlenmiş kabul edilir

27 Önce düşey sonra yatay koordinatlar yazılarak taşın yeri belirlenir.
İlk koordinatlar taşın bulunduğu kareyi ikinci koordinatlar gittiği kareyi gösterir. c4 te duran taş ileri gittiği zaman c4 c5 yazılır

28

29

30 CHECKERSLAND Damayı sanal ortamda öğrenebilmek
İçin basit pratik bir araç olarak Checkersland programını öğreneceğiz

31 ANTRENÖR BELGELERİ Federasyonumuzca verilen antrenörlük belgeleri dört gruptan oluşmaktadır. 1-Antrenör belgesi 2-Kıdemli antrenör belgesi 3-Baş antrenör belgesi 4-Teknik direktör belgesi

32 Kural olarak Antrenörler 0-10 yaş arsındaki ‘’küçükler’’ Kıdemli antrenörler yaş arası ‘’gençler’’ Baş antrenörler 16 yaş üzeri ‘’ büyükler’’ Takımlarını çalıştıracaklardır .ancak yeni kurulan federasyonumuz şartları göz önüne alınarak önümüzdeki beş yıl süresince antrenörlerimiz her düzeyde çalışabileceklerdir.antrenörlük eğitimleri, egzersiz çalışmaları bunların dışında tutulacaktır. Antrenörlük belgesi tüm eğitim çalışmalarında geçerli ve yeterlidir.

33 DAMA SİTELERİ         


"DAMA EĞİTİM PROGRAMI Bir oyun olmanın ötesinde DAMA BİR SPORDUR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları