Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Doc. Dr. Kudret ÇAĞLAR Pediatri Doçenti ve Pediatrik Onkoloji Uzmanı “KANSER” “Nedenler ve Korunma”

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Doc. Dr. Kudret ÇAĞLAR Pediatri Doçenti ve Pediatrik Onkoloji Uzmanı “KANSER” “Nedenler ve Korunma”"— Sunum transkripti:

1 Doc. Dr. Kudret ÇAĞLAR Pediatri Doçenti ve Pediatrik Onkoloji Uzmanı “KANSER” “Nedenler ve Korunma”

2 Gelişmekte Gelişmiş Ölüm nedeni olan ülkeler ülkeler Enfeksiyonlar Kanser Kalp-dolaşım sist. hst Gebelik, perinatal Kazalar Diğer DÜNYADA EN ÖNEMLİ ÖLÜM NEDENLERİ 1985 ve 2015 Yılları (%)

3 NEDEN KANSER’LE SAVAŞ Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü resmi verileridir

4

5 Başlama (Initiation) Gelişme (Promotion) İlerleme (Progression) Tümör gelişiminin basit modeli İnvazyon ve metastaz

6

7

8 “KANSER HASTALIĞI”NIN BİLİNEN NEDENLERİ 1. GENETİK FAKTÖRLER 2. ÇEVRESEL FAKTÖRLER

9 “GENETİK FAKTÖRLER”

10

11 Beslenme ve beslenme alışkanlıkları Sigara (Aktif ve pasif içicilik) Güneş ışınları Radyasyon Kanserojen maddeler ( hormonlar, büyüme faktörleri, zirai maddeler, katkı maddeleri vb) Enfeksiyon ajanları Çevre kirliliği ÇEVRESEL FAKTÖRLER

12 “Kanser hastalığının oluşumunda” beslenme alışkanlıkları %30 ile %70 oranlarında etkili olmaktadır. BESLENME ve KANSER

13 Beslenmemizde Dikkat Etmemiz Gereken Noktalar Günlük Beslenmemizde, 1.Posa içeriği fazla olan sebze, meyve, kuru baklagil ve kepekli tahıl ürünlerinin tüketilmesi,

14 2. Kızartma, kavurma ve tütsüleme gibi pişirme yöntemleri yerine tercihen “haşlama, fırında pişirme ve ızgara” gibi pişirme yöntemlerinin kullanılması, 3. Protein kaynağı olarak yağsız dana, kuzu, tavuk, hindi eti ve özellikle de balık ve kabuklu deniz ürünlerinin tüketilmesi,

15 4. A, C ve E gibi antioksidan vitamin ve mineral kaynağı olan meyvelerden ve ıspanak, karnıbahar, brokoli, domates ve havuç gibi sebzelerden günlük bol miktarda tüketilmesi,

16 5. Taze hazırlanmış yiyeceklerin ve döneminde yetişen sebze ve meyvenin tüketilmesi, 6. Az yağlı süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi,

17 KANSER HASTALIĞININ OLUŞUMUNDA, “SİGARA” ve “ALKOLÜN” ROLÜ

18

19 “SİGARA” İÇİMİ İLE İLİŞKİLİ KANSER TÜRLERİ 1. Akciğer Kanseri 1. Akciğer Kanseri 2. Larinks Kanseri 2. Larinks Kanseri 3. Ağız Kanserleri 3. Ağız Kanserleri 4. Ösefagus, Mide,Pankreas Kanserleri 4. Ösefagus, Mide,Pankreas Kanserleri 5. Serviks Kanserleri 5. Serviks Kanserleri 6. Mesane, Böbrek, Üreter Kanserleri 6. Mesane, Böbrek, Üreter Kanserleri 7. Lösemi 7. Lösemi

20 “PASİF SİGARA İÇİMİ” Sigara içen annelerin bebeklerinde : Doğumsal anomaliler Sigara içen anne - babanın çocuklarında: Ani çocuk ölümlerinde artış Solunum yolu enfeksiyonlarında artış Allerjik hastalıklarda artış Kansere yakalanma riskinde artış Okuma ve matematik becerilerinde yavaşlama Erişkinlerde : Kronik kalp ve akciğer hastalıklarında artış Sigara içmeyen eşte de akciğer kanseri riski İskemik kalp hastalıklarından ölüm riski

21 “ALKOL” ALIMI İLE İLİŞKİLİ KANSER TÜRLERİ 1. Karaciğer 1. Karaciğer 2. Ösefagus 2. Ösefagus 3. Farinks 3. Farinks 4. Larinks 4. Larinks 5. Ağız 5. Ağız 6. Meme 6. Meme 7. Kolon ve Rektum 7. Kolon ve Rektum

22

23

24

25 “GÜNEŞ IŞINLARI” ve KANSER

26 Güneş Işınları

27 GÜNEŞ IŞINLARININ “FAYDALI” ETKİLERİ 1. D vitamini yapımında, 2. İnsan psikolojisi üzerinde olumlu etkilerin yaratılmasında, 3. Hastalık kaynağı birçok mikroorganizmanın yokedilmesinde, 4. Birçok önemli yaşamsal olayların gerçekleştirilmesinde,

28 GÜNEŞ IŞINLARININ “ZARARLI” ETKİLERİ 1. Cilt kanseri 2. Ciltde erken dönem deri yaşlanması 3. Kırışıklıkların oluşması 4. Deride istenmeyen lekelerin oluşması 5. Çillenme ve derinin kalınlaşması

29 GÜNEŞ IŞINLARININ “ZARARLI” ETKİLERİNDEN KORUNMA 1. Özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının yeryüzüne yoğun olarak ulaştığı ile saatleri arasında güneşe çıkılmaması, 2. Deniz kenarında koruyucu kremler kullanılmadan doğrudan ve uzun süreli güneşlenilmemesi,

30 3. Yaz aylarında güneşten koruyucu açık renk, ince ve bol giyisilerin giyilmesi, 4. Geniş kenarlı, kulak, boyun ve omuzları örten şapkaların kullanılması, 5. Üç yaş altı çocukların kesinlikle korunmasız olarak güneşe çıkarılmaması,

31 “Kilo fazlalığı” veya “aşırı şişmanlık ” kanser hastalığı riskini arttırır. Vücut ağırlığınızın ideal sınırlarda olması, başta kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon ve şeker hastalığı olmak üzere diğer kronik hastalıklardan ve özellikle de “kanser” hastalığından sizleri koruyacaktır. FİZİKSEL AKTİVİTE ve KANSER

32 Ülkemizde En Sık Görülen “Kanser Vakaları”

33

34 KANSER HASTALIĞINDAN KORUNABİLMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ ?

35 KANSERİN BAŞLICA ÖNEMLİ BELİRTİLERİNE DİKKAT ETMELİYİZ !!!! İdrar veya dışkı alışkanlığında değişiklik, Vücudun bir yerinde iyileşmeyen yara, Vücudun bir yerinde iyileşmeyen yara, Olağan dışı kanama veya akıntı, Olağan dışı kanama veya akıntı, Vücudun herhangi bir yerinde veya göğüste beze Vücudun herhangi bir yerinde veya göğüste beze veya sertleşme, veya sertleşme, Yutkunmada zorluk veya hazımsızlık, Yutkunmada zorluk veya hazımsızlık, Et beni veya siğillerde belirgin bir değişim, Et beni veya siğillerde belirgin bir değişim, Sürekli öksürük veya ses kısıklığı Sürekli öksürük veya ses kısıklığı

36 ÖNCELİKLE “ÇEVRE”Yİ ve “KENDİMİZİ” korumalıyız

37 “DOĞAL BESİNLER” İLE BESLENMELİYİZ ! BESLENMELİYİZ !

38 GÜNEŞİN ZARARLI IŞINLARINDAN KORUNMALIYIZ!

39 Düzenli Olarak Spor Yapmalıyız

40 Cep telefonlarını bilinçli kullanmalıyız...

41 SİGARA İÇMEMELİYİZ !

42

43 teşekkürler


"Doc. Dr. Kudret ÇAĞLAR Pediatri Doçenti ve Pediatrik Onkoloji Uzmanı “KANSER” “Nedenler ve Korunma”" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları