Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TARSİM ÇİFTÇİ EĞİTİMİ SARAY İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TARSİM ÇİFTÇİ EĞİTİMİ SARAY İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 TARSİM ÇİFTÇİ EĞİTİMİ SARAY İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
Hazırlayan : KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBESİ

2 KAPSAMA ALINABİLECEK RİSKLER
Kapsama alınacak bitkiler, bitkisel ürünler ve seralar, tarımsal yapılar, tarım alet ve makineleri ile çiftlik hayvanları için; Kuraklık Dolu, Don Sel, taban suyu baskını Fırtına, Hortum Deprem, Heyelan Yangın, Kaza ve Zararlılar Hayvan Hastalıklarının Neden Olacağı Zararlar ve/veya tarım sektörü bakımından önemli görülecek diğer risklere ilişkin teminatlar Kurulun teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir.

3

4 SİGORTA ÇEŞİTLERİ SERA SİGORTALARI HAYVAN HAYAT SİGORTALARI
BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI

5 Sigorta kapsamları 1- Dolu-Yangın-Hortum-Heyelan-Deprem Riskleri
23 Ayrı Tehlike Bölgesi 15 Ayrı Ürün Grubu 2- Fırtına Riski 10 Ayrı Tehlike Bölgesi 8 Ayrı Ürün Grubu 3- Don Riski 13 Ayrı Tehlike Bölgesi 11 Ayrı Ürün Grubu 4- Sel ve Su Baskını Riski 15 Ayrı Tehlike Bölgesi 4 Ayrı Ürün Grubu

6

7

8

9 SİGORTA YAPAN İŞLETMELER
Aksigorta A.Ş. Anadolu Sigorta T.A.Ş. Ankara Sigorta T.A.Ş. Aviva Sigorta A.Ş. Allianz Sigorta A.Ş. Axa Sigorta A.Ş. Groupama Sigorta A.Ş. Birlik Sigorta A.Ş. Ergoİsviçre Sigorta A.Ş. Eureko Sigorta A.Ş. Fiba Sigorta A.Ş. Güneş Sigorta A.Ş. Generali Sigorta A.Ş. HDI Sigorta A.Ş. Hür Sigorta A.Ş Işık Sigorta A.Ş. Liberty Sigorta A.Ş. Mapfre Genel Sigorta A.Ş. Ray Sigorta A.Ş. SBN Sigorta A.Ş. Yapı Kredi Sigorta A.Ş. Ziraat Sigorta A.Ş. Zurich Sigorta A.Ş.

10

11 PRİMLER NASIL ÖDENİR Tarım Sigortalarında poliçede yazılı primin %50'si Devlet tarafından karşılanacaktır. Bitkisel Ürün Sigortasında Sigorta Şirketlerince tahsil edilecek primlerin %25’i peşin alınır. Kalan prim tutarı en geç hasat tarihinden 1 ay sonrasına kadar tahsil edilir. Sigorta yapan acentalar tarafından belirlenir. Sera Sigortasında Sigortalı tarafından ödenecek olan primin %10'u peşin alınır; kalan da %90’ı vadeli olarak  (1 Ağustos – 31 Aralık tarihleri arası tanzim eden poliçelerde takip eden yılın MAYIS ayı sonu ; 01 Ocak – 31 Temmuz tarihleri arası tanzim eden poliçelerde ise KASIM ayı sonu tahsilat) tahsil edilir.

12

13 SİGORTANIN KAPSAMI Dolu tanelerinin doğrudan doğruya tarım ürünlerinin miktarında meydana getirdiği eksilmeyi Genel ve Özel şartlara göre karşılar. Sigorta bedelinin kapsamı Sigorta bedeli, aksine sözleşme yoksa ürünün değerlendirilebilen ana ürününü kapsar. Sigorta ettirenin isteği halinde yan ürünler (ancak yan ürünler tek başına sigorta edilemez) ana ürünün belirtilen bir oranı dahilinde ve poliçede ayrı olarak belirtilmek kaydıyla sigorta bedeline eklenir.

14 Sigorta teminatı Tarlada yetiştirilen ve aşağıda yazılanların dışında kalan bütün ekilmiş tarım ürünlerinde yeşerme ve filizlenmesi ile, ¨   Bağlarda tomurcuk ve gözlerinin uyanması ile, ¨   Meyvelerde çiçeklenmenin son bulması ile, ¨   Fide ve fidanların tutması ve yeşermesi ile, SİGORTANIN BİTİMİ Sigorta teminatı; sigortalı ürünlerin hasatların yapılması, biçilmesi, sökülmesi, toplanması , koparılması veya sigortalı ürün ve ürünlerin tümünde tam hasar oluşması ile sona erer. Erken bir dolu yağışıyla tam hasar durumunda, aynı veya başka bir ürünün yeniden ekimi yapılmış ise sigorta yeni ürün için devam etmez.

15 Dolu felaketi

16 SİGORTA BAŞVURU TARİHLERİ
DOLU SİGORTASI BUĞDAY ÜRÜNÜ İÇİN (1OCAK-30 HAZİRAN) TARİHLERİ ARASINDA POLİÇE KABUL EDİLİR. YONCA ÜRÜNÜ İÇİN İSE (1 OCAK-15 HAZİRAN )TARİHLERİ ARASINDADIR.

17 Sel felaketi

18

19

20 Sigorta yapılacak arazilerin yeri, ekilen ürün, eğim , ürünün çeşidi ne göre değişmektedir. Sigorta yapan şirket kişisel bilgilere dayanarak sigorta primini hesaplar . Hesapladığı sigorta priminin %50;si devlet tarafından %50 si çiftçi tarafından ödenir. Taksitlendirmede acente tarafından belirlenebilir.

21 Yapılan sigortalar bölgeden bölgeye il den il’ e değişiklik göstermektedir.
Örneğin:çaybağı köyünde 65 dönümlük buğday ekilen arazi için Toplam sigorta bedeli= tl Toplam prim= tl Çiftçinin ödeyeceği prim= tl

22 Devletin ödeyeceği prim =1.347.25tl ÖDEME PLANI PEŞİNAT=339.81 TL
HASAT SONRASI ÖDENECEKTUTAR= TL (BU SİGORTA BEDELİ KİŞİDEN KİŞİYE ÜRÜNE VE ALANA GÖRE DEĞİŞECEKTİR._)


"TARSİM ÇİFTÇİ EĞİTİMİ SARAY İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları