Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ADIANTUM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ADIANTUM."— Sunum transkripti:

1 ADIANTUM

2 Bilinen Adları: Baldırıkara, Fujer, Venüsçayı İngilizce Adı: Rosy Maiden-Hern, Venus’-Hair Fern Latince Adı: Adiantum Familya Adı: Adiantaceae

3 HAKKINDA Eğreltiotugiller’in örnek bitkilerindendir. Anayurdu kesin olarak bilinmeyen ama tüm tropikal bölgelerde doğal olarak yetişen adiantum cinsi bitkilerin 200 dolayında türü vardır.Bunlardan salonlarımızda yetiştirilmek üzere en uygun olan iki türü vardır. Adiantum cuneatum-raddianum Brezilya kökenlidir. 50 cm kadar boylanıp çevresine 30 cm kadar yayılabilir. Açık renkli bileşik yaprakları, siyah renkli tel gibi sert dallarından uzarlar. Bitki saksısında tek başına çok güzel sergilendiği gibi, diğer yaprak güzeli bitkilerle yan yana yerleştirildiğinde de salonlarımıza pek yakışır. Adiantum hispidulum’un kökeni belli değildir. Bu türün yeni çıkan yaprakları kırmızımsı-kahverengi iken, bunlar zamanla yeşile döner. Bitkinin yaprak sapları koyu kahverengi pul gibi kabuklarla kaplıdır. Bitki 30 cm kadar boylanıp çevresine de bir o kadar yayılabilir. Bitkinin bileşik yaprakları bir elin parmakları gibi görünür. Bu yaprakları hiçbir eğreltiotununkine benzemez. Yaprakçıklarda öteki türlerininkinden daha uzundur.

4 Türkiye’de yetiştiği yerler
Marmara bölgesi, Karadeniz, Ege, Akdeniz bölgelerinde yetisir.

5 Yetiştirilmesi için Gerekli Şartlar
Toprak: Asit karakterli toprağı severler. Su: Nem oranı yüksek olan yerleri severler. Kireçsiz su veya yağmur suyuyla bolca sulanmalı, yazın sıcak ve kurak havalarda yapraklarına sık sık su püskürtülmelidir. Kışın suyu biraz azaltılan bitkinin yine de saksı toprağı nemli tutulmalıdır. Işık: Yarı gölge ve gölge yerleri seven baldırıkaralar, üzerlerine doğrudan gelen güneş ışığı karşısında bırakılmamalıdır. Aksi durumda ince yapılı olan yaprakları kavrulur.

6 Sıcaklık: Ilık ortamları yeğleyen bu çiçekler kışın en düşük 7 dereceye kadar dayanabilirler. Gübre: İlkbahar ve yaz mevsimlerinde ayda iki kez standart standart gübre verilir. Saksı Değiştirme: Bu bitkilerin toprağının yüzeyinde çok sayıda kök görüldüğünde, ilkbahar saksılarına uygun toprak eklenerek saksısı bir numara büyüğü ile değiştirilir.

7 Özetlenecek olursa; Rutubetli, kayalık yerlerde yetişir.
Yaprağı kullanılır. Yurdumuzun hemen hemen her yerinde yetişir. İyisi dallarının siyahlığı kırmızıya yakın olanı, yaprağı yeşil olanıdır. Bu bitkinin boyu yirmi beş ilâ kırk santim arasında değişir.

8

9

10


"ADIANTUM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları