Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOKGENLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOKGENLER."— Sunum transkripti:

1 ÇOKGENLER

2

3 ÇOKGENLERİN ÖZELLİKLERİ
Tüm açıları ve kenarları eş olan çokgenlere düzgün çokgen denir. Kare, eşkenar dörtgen ,altıgen, sekizgen bunlara örnek verilebilir. Dikdörtgen düzgün çokgen değildir.Çünkü açıları ve kenarları eşit değildir. Paralelkenar düzgün çokgen değildir.Çünkü açıları ve kenarları eşit değildir.

4 Köşegen: Karşılıklı köşeleri birleştiren doğru parçasına köşegen denir.

5 KARE

6 Karenin özellikleri: Tüm açıları diktir.
Tüm kenar uzunlukları eşittir. Köşegenleri eş doğru parçalarıdır. Köşegenler birbirine diktir. Köşegenler ait oldukları köşelerdeki açıların açıortayıdır. Köşegenlerin kesişim noktası köşegeni iki eş doğru parçasına ayırır.

7 DİKDÖRTGEN

8 DİKDÖRTGENİN ÖZELLİKLERİ
İkisi kısa ikisi uzun olacak şekilde karşılıklı kenarları birbirine eşit ve açıları dik olan çokgene dikdörtgen denir. Dikdörtgenin özellikleri: Tüm açıları diktir. Tüm kenar uzunlukları eşit değildir. Köşegenleri eş doğru parçalarıdır. Köşegenler birbirine dik değildir. Köşegenler ait oldukları köşelerdeki açıların açıortayı değildir. Köşegenlerin kesişim noktası köşegeni iki eş doğru parçasına ayırır.

9 Karşılıklı kenarları eşit olan ve iç açıları toplamı 360 derece olan bir dörtgendir. Karşılıklı kenarları paraleldir.

10 Paralel kenar özellikleri
[AB]//[DC] ve [AD]//[BC]'dir. Köşegenlerin karelerinin toplamı kenarların karelerinin toplamının iki katına eşittir. Alan formulü: A=a.ha Kenar uzunlukları a ve b olan paralelkenarın çevresi: Ç = 2(a + b) Paralelkenarın karşılıklı açıları eşittir Paralelkenarda ardışık iki açının toplamı 180° dir.

11 ÜÇGENLER

12 Bir üçgen, düzlemde birbirine doğrusal olmayan üç noktayı birleştiren üç doğru parçasının birleşimidir. Düzlem geometrisinin temel şekillerinden biridir. Bir üçgenin üç köşesi ve bu köşeleri birleştiren, doğru parçalarından oluşan üç kenarı vardır. Bir Üçgenin iç açılarının toplamı 180° dış açılarının toplamı 360°’dir.

13 ÜÇGENLERİN ÖZELLİKLERİ
1. Bir Üçgenin iç açılarının toplamı 180° dış açılarının toplamı 360°’dir. 2. Üçgende bir dış açı, kendisine komşu olmayan iki iç açının toplamına eşittir. 3. Bir dik üçgenin dik kenarlarına ‘a’ ve ‘b’ dersek hipotenüs’ün karesi bu kenarların uzunluklarının karelerinin toplamına eşittir. Buna Pisagor Teoremi denir.

14 YAMUK

15 YAMUK Yalnız iki kenarı paralel olan dörtgene, yamuk denir. Yamuğun paralel olan kenarlarına, yamuğun tabanları, parelel olmayan kenarlarına yanal kenarlar denir.

16 Yamuk ve Özellikleri Karşılıklı iki kenarı paraleldir
Yamuk ve Özellikleri Karşılıklı iki kenarı paraleldir. İki köşegeni vardır.. İç açıları toplamı 360 derecedir…

17 EŞKENAR DÖRTGEN

18 EŞKENAR DÖRTGENİN ÖZELLİKLERİ
1)Karşılıklı kenarları paraleldir. 2)Dört kenar uzunluğu eşittir. 3)Karşılıklı açıları eşittir. 4)Açılarının ikisi dar,ikisi geniştir. 5)İç açıları toplamı 360 derecedir. 6)Köşegenleri birbirini ortalar.

19 DÜZGÜN BEŞGEN

20 DÜZGÜN BEŞGENİN ÖZELLİKLERİ
1. Düzgün beşgenin 5 kenarı vardır, her bir kenar uzunluğu birbirine eşittir. 2. Düzgün beşgenin 5 köşesi ve 5 açısı vardır. Bu açıların ölçüleri birbirine eşittir ve her bir iç açısının ölçüsü 108°dir. İç açıları toplamı 540°, dış açıların toplamı ise 360°’dir. 3. Düzgün beşgen kapalı bir şekildir.

21 GELELİM SORULARA…

22 GELELİM SORULARA…

23 Bir kenar uzunluğu 40 metre olam düzgün beşgen şeklindeki bir tarlanın etrafına 3 sıra dikenli tel çekilecektir.  Bu iş için kaç metre dikenli tele ihtiyaç vardır? A) 450    B) 500    C)550  D) 600

24 Bir çokgen en az kaç kenardan oluşabilir? A) 2    B) 3    C) 4    D) 5
Aşağıdaki üçgenlerden hangisi düzgün çokgendir? A) İkizkenar dik üçgen B) Eşkenar üçgen C) İkizkenar üçgen D) Çeşitkenar üçgen

25 Açıları ve kenar uzunlukları eşit olan çokgenlere ne ad verilir
Açıları ve kenar uzunlukları eşit olan çokgenlere ne ad verilir? A) Çokgen B) Üçgen C) Düzgün çokgen D) Dörtgen

26 Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır
Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Düzgün beşgenin bir iç açısının ölçüsü 108° dir. B) Düzgün çokgenlerin iç açılarının ölçüleri birbirine eşittir. C) Düzgün çokgenlerin bütün kenarları birbirine eşittir. D) Çokgenlerin iç açıları toplamı 360° dir.

27 Aşağıdakilerden hangisi düzgün çokgen değildir?

28 …İYİ ÇALIŞMALAR…


"ÇOKGENLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları