Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU DİYARBAKIR İL MÜDÜRLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU DİYARBAKIR İL MÜDÜRLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU DİYARBAKIR İL MÜDÜRLÜĞÜ
ENGİN KÖSEER İŞ VE MESLEK DANIŞMANI

2 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞÜ GİREN 6645 SAYILI ”İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARANAMALERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN ” İLE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

3 MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLU HALE GETİRİLDİ?
5544 sayılı Kanunun Ek 1 inci maddesi gereğince; Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Kurumca standardı yayımlanan ve Bakanlıkça çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra bu Kanunda düzenlenen esaslara göre meslekî yeterlilik belgesine sahip olmayana kişiler çalıştırılamaz

4 Belgesiz Çalıştırma!!! Belge zorunluluğuna ilişkin denetimler; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişlerince yürütülmektedir. Belgesiz çalışan her kişi için işveren ya da işveren vekiline 527 TL idari para cezası uygulanacaktır.

5 MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu ne zaman başlayacak?
25/05/2015 tarihinde Resmî Gazetede Bakanlıkça yayımlanan 2015/1 nolu ilk tebliğde yer alan 40 meslekte belge zorunluluğu 26/05/2016 tarihinde başlarken, 24/03/2016 tarihinde Resmi Gazetede Bakanlıkça yayımlanan 2016/1 nolu ikinci tebliğde yer alan 8 meslekte belge zorunluluğu 25/03/2017 tarihinde başlayacaktır.

6 Otomotiv/elektik-elektronik
Sektör/Sıra İnşaat Metal Enerji Otomotiv/elektik-elektronik 1) Ahşap Kalıpçı Alüminyum Kaynakçısı Bacacı Makine Bakımcı 2) Alçı Levha Uygulayıcısı CNC Programcısı (seviye 4) Bacacı(seviye r4) Makine Bakımcı(seviye 4) 3) Alçı Sıva Uygulayıcısı CNC Programcısı(seviye 5) Doğal Gaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli Makine Bakımcı(seviye 5) 4) Betonarme Demircisi Çelik Kaynakçısı Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı Otomotiv Elektromekanikçisi 5) Betoncu Direnç Kaynak Ayarcısı Doğal Gaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli Otomotiv Mekanikçisi 6) Duvarcı Hidrolik - Pnömatikçi Doğal Gaz İşletme Bakım Operatörü Asansör Bakım Ve Onarımcısı 7) Endüstriyel Boru Montajcısı Hidrolik - Pnömatikçi(seviye 5) Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı Asansör Bakım Ve Onarımcısı(seviye 4) 8) Isı Yalıtımcısı Kaynak Operatörü Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı(seviye 4) Asansör Montajcısı 9) İnşaat Boyacısı Metal Sac İşlemeci Isıtma Ve Doğal Gaz İç Tesisat Yapım Personeli Otomotiv Montajcısı(seviye 3) 10) İskele Kurulum Elemanı Metal Sac İşlemeci (seviye 4) Plastik Kaynakçısı Otomotiv Sac Ve Gövde Kaynakçısı 11) Panel Kalıpçı Asansör Montajcısı(seviye 4) 12) Seramik Karo Kaplamacısı ı 13) Ses Yalıtımcısı 14) Sıvacı 15) Su Yalıtımcısı 16) Tünel Kalıpçı 17) Yangın Yalıtımcısı

7 Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?
Mesleki yeterlilik belgesi, bireyin ulusal yeterlilikte belirtilen öğrenme kazanımlarına (bilgi, beceri ve yetkinlik) sahip olduğunu gösteren bir belgelerdir. Mesleki yeterlilik belgesi MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından ölçme ve değerlendirme sonucunda başarılı olan bireylere verilir.

8 MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmayan durumlar nelerdir?
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmaz.

9 Kimler MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Sahibi Olabilir?
MYK tarafından yayımlanan ulusal yeterliliklere göre mesleki yeterliliğini belgelendirmek isteyen herkes, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmak için ilgili yeterlilikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına (YBK) başvuru yapabilir.  (Adayların sınav ve belgelendirme süreçleri YBK’lerce yürütülmekte olup, sürece ilişkin ayrıntılar YBK’lerce belirlenerek adayların erişimine sunulur.) Başvuruyu alan YBK, söz konusu yeterlilikte yer alan başvuru şartlarına göre sınav ve belgelendirme başvurularını değerlendirir. Başvuruları uygun bulunan adaylar, başvuruda bulundukları ulusal yeterlilikte yer alan esaslar doğrultusunda sınav ve/veya diğer ölçme yöntemlerine göre değerlendirilirler. Değerlendirme sonucunda başarılı olan kişiler MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.

10

11 Sınav ve Belgelendirme ücretleri için devlet katkısı olacak mı
Sınav ve Belgelendirme ücretleri için devlet katkısı olacak mı? Ne zaman başlayacak? Bakanlıkça yayınlanan tebliğlerde yer alan mesleklerde MYK tarafından Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları tarafından yapılan sınavların sınav ve belgelendirme ücretleri Bakanlar Kurulunun yayımladığı tarife kapsamında İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Sınavların tarifede yer alan limitin altında ise tamamı üstünde olması halinde bu farkın adaylar tarafından karşılanması gerekmektedir.

12 Sınav ve Belge Ücretinin İade süreci nasıl yapılıyor?
Sınavda başarılı olup MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanan kişilerin bilgileri Yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme Kurumu(YKB) tarafından Mesleki Yeterlilik Kurumuna (MYK’ya) bildirilir. MYK yararlanıcılara ödenecek sınav ve belge ücretini her ayın 10. günü sonuna kadar İŞKUR’a bildirir. İŞKUR, MYK tarafından bildirilen tutarların bildirim yapılan ayın 15. günü MYK tarafından bildirilen banka hesabına aktarılır. Fondan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yaralanabilir. 3(üç) sınav haklarından başarısız olan adayların sınav ve belgelendirme ücretleri fondan karşılanmayacaktır

13 Mesleki Yeterlilik Belgesine alana sigorta prim Teşviki
6111 sayılı Kanun ile güncellenen 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Geçici 10. maddesinde mesleki yeterlilik belgesi sahibi personel çalıştıranlar için işveren sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarının tamamını 54 aya kadar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır. Teşvike ilişkin esaslar işsizlik sigortası kanununda düzenlenmektedir.

14 Kamu Spotu Video

15 TEŞEKKÜRLER Çalışma ve İş kurumu İl Müdürlüğü Ticaret ve sanayi odası
Ticaret borsası , Çalışma grubu katkılarıyla


"ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU DİYARBAKIR İL MÜDÜRLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları