Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ : HAC NEDİR? VE NİÇİN YAPILIR? HAC NEDİR? Hac, yılın belirli günlerinde dinimizce önemli sayılan Kâbe, Arafat ve çevresindeki.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ : HAC NEDİR? VE NİÇİN YAPILIR? HAC NEDİR? Hac, yılın belirli günlerinde dinimizce önemli sayılan Kâbe, Arafat ve çevresindeki."— Sunum transkripti:

1 DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ : HAC NEDİR? VE NİÇİN YAPILIR? HAC NEDİR? Hac, yılın belirli günlerinde dinimizce önemli sayılan Kâbe, Arafat ve çevresindeki yerlerin ibadet niyetiyle ziyaret edilmesidir. Hac ibadeti hicretin 9. yılında farz olmuştur. Hem beden hem de mal ile yapılan bir ibadettir.

2 DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ : HAC NEDİR? VE NİÇİN YAPILIR? HAC YAPABİLMEK İÇİN ŞARTLAR NELERDİR? 1 ) Müslüman olmak 2 ) Akıllı olmak 3 ) Ergenlik yaşına gelmek 4 ) Zengin olmak 5 ) Sağlıklı olmak 6 ) Yolun güvenli olması 7 ) Kişinin hür olması Kur’an-ı Kerim’de Allah Teala şöyle buyuruyor: “....Gücü yetenlerin o evi (Kâbe’yi) haccetmesi, Allah’ın insanlar üzerindeki bir hakkıdır… Âl-i İmrân suresi, 97. ayet. Peygamberimiz(SAS) de; “Ey inananlar, Allah size haccı farz kılmıştır. O hâlde haccediniz.

3 DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ : HAC NEDİR? VE NİÇİN YAPILIR? HACCIN FARZLARI ÜÇTÜR? 1 ) İhrama girmek 2 ) Kabe’yi tavaf etmek 3 ) Arafat’ta vakfe etmek

4 DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ : HAC NEDİR? VE NİÇİN YAPILIR? İHRAM: 1 ) Hac ya da umre yapmaya niyet eden kişinin, başka zamanlarda işlemesi mübah olan bazı fiil ve davranışları, belirli bir süre kendisine haram kılması, yasaklamasıdır. 2 ) Hac ve umre yapmak için giyilmesi gereken elbisedir. İhrama girme noktalarına MİKAT denir. İhram yasakları; tırnak kesmek, bitki koparmak, koku sürünmek, kavga etmek, hayvanlara zarar vermektir.

5 DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ : HAC NEDİR? VE NİÇİN YAPILIR? TAVAF: Hacı adayları Mekke’ye gelip Kâbe’yiziyaretederler. Hacerü’l Esved’den başlayarak Kâbe’nin etrafında yedi kez dönerler. Her bir dönüşe“şavt” denir. Tavafın sonunda, yineHacer’ül Esved’e gelinir ve iki rekât tavaf namazı kılınır.

6 DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ : HAC NEDİR? VE NİÇİN YAPILIR? ARAFAT’TA VAKFE Hacı adayları Kurban Bayramı’ndan bir gün önce yani arife günü öğleden sonra Arafat’ta vakfe (birsüre beklemek) yaparlar. Vakfeyapmak haccın temelşartlarındandır. Arafat’ta toplanan hacıadayları Allah’a dua ve niyazda bulunurlar.

7 DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ : HAC NEDİR? VE NİÇİN YAPILIR? HACCIN YAPLIŞI 1 ) Hacı adayı iki rekât namaz kılar ve hacca niyet eder. 2 ) Niyeti yaptıktan sonra, “telbiye” duası okuyarak ihrama girer. 3 ) Sonra hacı adayları Mekke’ye gelip Kâbe’yi ziyaret ederler. 4 ) Hacerü’l Esved’den başlayarak Kâbe’nin etrafında yedi kez dönerler. Buna “TAVAF”, her bir dönüşe ise “ŞAVT” denir. 5 ) Sonra Hacer’ül Esved’e gelinir ve iki rekât tavaf namazı kılınır. 6 ) Tavaftan sonra sa’y yapmak için Safa Tepesi’ne çıkılır. Safa ile Merve arasında yedi kez gidilip gelinir.

8 DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ : HAC NEDİR? VE NİÇİN YAPILIR? HACCIN YAPLIŞI 7 ) Hacı adayları Kurban Bayramı’ndan bir gün önce yani arife günü öğleden sonra Arafat’ta vakfe (bir süre beklemek) yaparlar. Arafat’tatoplanan hacı adayları Allah’adua veniyazda bulunurlar. 8 ) Akşam güneş battıktan sonra Müzdelife’ye geçilir ve gece burada kalınır. Şeytan Taşlama için taş toplanır. Kurban Bayramı 1.günü sabahı Müzdelife Vakfesi yapılır ve buradan Mina’ya Şeytan Taşlamak için gidilir. 9 ) Şeytan Taşlandıktan sonra burada kurbanlar kesilir, hacılar saçlarını traş ettikten sonra ihramdan çıkarlar. 10 ) Sonra Mekke’ye dönülerek Veda Tavafı yapılır ve Hac ibadeti tamamlanmış olur.

9 DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ : HAC NEDİR? VE NİÇİN YAPILIR? TELBİYE DUASI

10 DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ : HAC NEDİR? VE NİÇİN YAPILIR? UMRE NEDİR? Umre de hacda olduğu gibi kutsal yerleri ziyaret etmektir. UMRE İLE HAC ARASINDAKİ FARKLAR 1 ) Umre sünnettir, hac farzdır. 2 ) Bir sene içinde bir kez hac yapılabilir. Umre ise birden fazla yapılabilir. 3 ) Hac, hicri takvimin Zilhicce ayında(Kurban Bayramı ayında) yapılır, umre ise kalan diğer 11 ayda yapılır. 4 ) Umre de vakfe, şeytan taşlama veveda tavafı yapılmaz, kurban kesilmez. Sadece ihrama girilip Kâbe tavaf edilir ve sa’y yapılır.

11 DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ : HAC NEDİR? VE NİÇİN YAPILIR? ACABA HAC NİÇİN YAPILIR? 1 ) Hac, Allah’ın rızasını kazanmak için yapılır. 2 ) Hacca giden insanlar, Allah’ın kendilerine verdiği sağlık ve zenginlik nimetinden dolayı ona şükretmiş olurlar. 3 ) Önemli yerleri( MEKKE ve MEDİNE ) ziyaret ederek Allah’a dua ve ibadet ederler. 4 ) Peygamberimiz Hz. Muhammed(SAS)’in doğduğu ve yaşadığı yerleri görürler. 5 ) Hacda dünyanın dört bir yanından gelen farklı renk ve ırka mensup Müslümanlar bir araya gelirler. Birbirlerini tanıma imkânı bulurlar. Böylece İslam dininin, “Bütün inananlar, kardeştir...” evrensel prensibini gerçekleştirmiş olurlar.


"DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ : HAC NEDİR? VE NİÇİN YAPILIR? HAC NEDİR? Hac, yılın belirli günlerinde dinimizce önemli sayılan Kâbe, Arafat ve çevresindeki." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları