Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1 - Hac İbadeti Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar  Mikat Sınırları  Kâbe (Beytullah)  Makam-ı İbrahim  Safa ve Merve Tepeleri  Zemzem Kuyusu  Arafat.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1 - Hac İbadeti Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar  Mikat Sınırları  Kâbe (Beytullah)  Makam-ı İbrahim  Safa ve Merve Tepeleri  Zemzem Kuyusu  Arafat."— Sunum transkripti:

1 1 - Hac İbadeti Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar  Mikat Sınırları  Kâbe (Beytullah)  Makam-ı İbrahim  Safa ve Merve Tepeleri  Zemzem Kuyusu  Arafat  Müzdelife  Mina

2 2 - Hac İbadeti  Mekke’deki Önemli Ziyaret Mekânları Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğduğu yer Hira (Nur) Dağı Sevr Dağı Cennetü’l-Mualla Kabristanı  Medine’deki Önemli Ziyaret Mekânları Mescid-i Nebevi Cennetü’l Baki Kabristanı Uhud Şehitliği Kuba Mescidi Mescid-i Kıbleteyn Hendek Mescidi ve Çevresi

3 3 - Hac İbadeti  Mikat Sınırları İhrama girilen noktalara Mikat denir. İki rekât nafile namaz kılınır. Hacca ve umreye bu noktalarda niyet edilir. Hac ve umrenin başlangıç noktalarıdır. Telbiye getirilir. Tekbir ve Salavatlar ile yola devam edilir.

4 4 - Hac İbadeti  Kâbe (Beytullah) Allah’a (c.c.) ibadet maksadıyla yeryüzünde yapılmış ilk mabettir. Hz. İbrahim (a.s.) ve oğlu Hz. İsmail (a.s.) tarafından inşa edilmiştir. Müslümanlar namazlarını buraya yönelerek kılarlar. Kâbe, Beytü’l-Haram-Beytullah ve Beyt-i Atik olarak ta isimlendirilmektedir. Kâbe’nin üzerinde, Kâbe Örtüsü-Hacerü’l Esved Altınoluk ve Kâbe’nin Kapısı bulunur. Kâbe’nin yakınında ise Hicr-i İsmail (Hatim) ve Makam-ı İbrahim bulunur.

5 5 - Hac İbadeti  Makam-ı İbrahim Hz. İbrahim’in (a.s.) Kâbe’yi inşa ederken üzerine çıktığı taştır. Hz. İbrahim’in ayak izleri bulunmaktadır. Hz. İbrahim’in ayak izlerinin taş üzerine çıkması Allah’ın mucizelerindendir. Bu izler zamanla yok olmaya yüz tutmuş ve camekânlı bölmede koruma altına alınmıştır. Her tavaftan sonra burada iki rekât tavaf namazı kılınır.

6 6 - Hac İbadeti  Safa ve Merve Tepeleri Kâbe’nin yakınındaki iki küçük tepenin adıdır. Allah’ın nişanelerindendir. Hz. Hacer validemizin oğlu Hz. İsmail (a.s.) için su arayış hikâyesinin gerçekleştiği iki tepedir. Burada Sa’y ibadeti yerine getirilir.

7 7 - Hac İbadeti  Zemzem Kuyusu Kâbe’nin yakınındaki mübarek su kaynağıdır. Kuyunun olduğu bölge kapatılmıştır; ancak su çıkmaya devam etmektedir. Sadece 1,5 metre çapındaki bir kuyudan çıkmaktadır. Hz. Hacer validemizin su arayışına ve sabrına karşı Allah’ın bir ikramıdır. Bilim insanlarının dikkatini çekmiştir. Zemzem hiçbir şekilde bünyesinde mikrop barındırmaz. Binlerce yıldır hiç azalmadan akmaya devam etmektedir. Zemzem, şifa kaynağı bir sudur.

8 8 - Hac İbadeti  Arafat Mekke’nin 25 km kadar uzağındadır. Arafat vakfesi burada yapılır. Arafat’ta öğle ve ikindi namazları birlikte kılınır. Arafat’ın sınırları vardır. Bu sınırların dışına çıkılamaz. Hz. Peygamber (s.a.v.) veda hutbesini burada okumuştur. Müslümanlar günahlarının affı için Allah’a (c.c.) dua ederler. Peygamberimiz (s.a.v.), ‘Hac Arafat’tır’ buyurmuşlardır.

9 9 - Hac İbadeti  Müzdelife Arafat ile Mina arasında kalan bölgenin adıdır. Müzdelife’nin de sınırları vardır. Müzdelife vakfesi vaciptir. Müzdelife’de arife günü akşam ve yatsı namazları birlikte kılınır. Müzdelife vakfesi bayram gecesi, gece yarısından güneşin doğuşu anına kadar yapılır. Daha sonra şeytan taşlama için Mina bölgesine hareket edilir.

10 10 - Hac İbadeti  Mina Mekke ile Müzdelife arasında kalan bir bölgedir. Hz. İbrahim (a.s.) şeytanı burada taşlamıştır. Hz. İbrahim kendisine verilen kurbanı Allah için burada kesmiştir. Bu nedenle hacılar, burada şeytan taşlar ve Allah için kurbanlarını keserler. Akabe biatları burada gerçekleşmiştir.

11 11 - Hac İbadeti  Mekke’deki Önemli Ziyaret Mekânları Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğduğu evin bulunduğu yer Hira (Nur) Dağı Sevr Dağı Cennetü’l-Mualla Kabristanı

12 12 - Hac İbadeti  Medine’deki Önemli Ziyaret Mekânları Mescid-i Nebevi Cennetü’l Baki Kabristanı Uhud Şehitliği Kuba Mescidi Mescid-i Kıbleteyn Hendek Mescidi ve Çevresi

13 13 - Hac İbadeti  Mescid-i Nebevi Hicretten sonra Medine’de inşa edilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) bizzat kendisi de bu inşaatta çalışmıştır. Fazilet bakımından üçüncü önemli mescittir. Faziletleri hakkında hadis-i şeriflere müracaat edilmelidir. Mescid-i Nebevi İslam ümmetinin merkezi haline gelmiştir. İçerisinde mescid, Resulullah’ın (s.a.v.) hanımlarına ait odalar ve ‘Suffa’ okulunu barındırmaktaydı. Bugün içerisinde mescidin yanında Ravza-ı Mutahhara, Hz. Peygamber’in (s.a.v.), Hz. Ömer ‘in (r.a.) ve Hz. Ebu Bekir’in (r.a.) kabr-i saadetlerini barındırmaktadır.

14 14 - Hac İbadeti Mikat Sınırları Kâbe (Beytullah) Makam-ı İbrahim Safa ve Merve Tepeleri Zemzem Kuyusu Arafat Müzdelife Mina Mekke’deki Önemli Ziyaret Mekânları Medine’deki Önemli Ziyaret Mekânları


"1 - Hac İbadeti Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar  Mikat Sınırları  Kâbe (Beytullah)  Makam-ı İbrahim  Safa ve Merve Tepeleri  Zemzem Kuyusu  Arafat." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları