Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HACC ve HACCIN YAPILIŞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HACC ve HACCIN YAPILIŞI"— Sunum transkripti:

1 HACC ve HACCIN YAPILIŞI

2 Hac Nedir Hac, yılın belirli günlerinde dinimizce kutsal sayılan Kâbe, Arafat ve çevresindeki yerlerin ibadet niyetiyle ziyaret edilmesine denir.

3 Haccı Kimlere Farzdır Akıllı olup ergenlik çağına girmiş kişilere
Ekonomik durumu iyi olan, yani hacca gidip gelinceye kadar kendisine ve geride bıraktığı ailesine bakabilecek durumda olan kişilere Borçlu olmayan kişilere Sağlıklı olan kişilere Yol güvenliği olan kişilere

4

5 Hac İle İlgili Kavramlar
İHRAM: Hac ibadetini yerine getirilirken yapılmasında sakınca olmayan bazı mübah amellerin belli bir sınırdan sonra haram olması demektir. İhram dikişsiz bir elbisedir. Erkeklerde iki parça bezden ibarettir.Kadınlarda ise bütün bir bezdir.

6 Erkekler ihrama girdikten sonra;saç sakal tıraşı yapamaz, vücuttan kıl koparamaz, tırnak ve başka şeyler kesemezler, bitkileri koparamazlar ve hayvanlara zarar veremezler. Ama haccımız bitip kurbanımızı kesip ihramdan çıkıldığında bunlar yapılabilir.

7 TAVAF: Tavaf Hacerü’l Esvet(siyah taş)’in bulunduğu yerden başlayarak Kâbe’nin etrafında yedi kez dönmektir.Her bir dönüşe bir şavt denir.Haccın farzlarındandır

8 TELBİYE DUASI: Bu dua tavaf yapılırken toplu halde seslice söylenir. Lebbeyk.Allahümme lebbeyk. Lebbeykela şerîkele lebbeyk İnne’l hamde ve’n-nimete leke ve’l-mülk La şerîke lek.

9 VAKFE: Arife günü öğle vaktinden bayram sabahına kadar bir süre Arafat'ta bulunmak demektir.Bu süre burada Allah’a dua ve ibadetle geçirilir.Arafat’ta vakfe yapmayanlar hac ibadetini yapmış sayılmazlar. Arafat’ta vakfe yapıldıktan sonra Müzdelife’ye geçilir.Bayram sabahı da Müzdelife’de geçirilir.

10 SA’Y:Mekke'de bulunan Safa ve Merve tepeleri arasında 7 defa gidip gelmeye denir.Bu olay Hz.Hacer’in oğlu Hz. İsmail’e su aramasını sembol eder.

11 ŞEYTAN TAŞLAMA: Müzdelife’de vakfe yapılırken ayrıca şeytan taşlamak için taş toplanır.Daha sonra Mina’ya gidilir kurban kesildikten sonra temsili şeytan taşlanır. Temsili Şeytan Taşlanırken

12 Önemli Mekanları Ziyaret
Medine’yi Ziyaret: Medine peygamberimiz ve bütün sahabelerinin hicret ettikten sonra barındıkları tek yerdir.Burada peygamber efendimizin ve sahabelerin yaptığı ilk mescit olan Mescid-i Nebi bulunmaktadır.Peygamberimizin kabri buradadır. Mescid-i Nebi

13 BAKİ MEZARLIĞI: Savaş sırasın da ölmüş sahabelerin bulunduğu mezarlıktır.Hacıların da burayı gezmeleri bir Fatiha okumaları iyi olur.

14 Çevreli Meydan İlköğretim Okulu
HAZIRLAYAN Nurullah PARÇA OKULU Çevreli Meydan İlköğretim Okulu ÖĞRETMENİ Harun ATICI


"HACC ve HACCIN YAPILIŞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları