Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

(İstanbul YMM Odası Ruhsat/Sicil No:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "(İstanbul YMM Odası Ruhsat/Sicil No:"— Sunum transkripti:

1 6736 Sayılı Bazı Kamu Alacaklarında Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Sunumu

2 (İstanbul YMM Odası Ruhsat/Sicil No: 341 054 64-2689
Ali ÇAKMAKCI Yeminli Mali Müşavir Bağımsız Denetçi (İstanbul YMM Odası Ruhsat/Sicil No: (KGK-SPK-Sicil No-Tescil Tarihi:BD/2016/ 1-Hesap Uzmanları Kurulu, Hesap Uzmanı 2-FMV Işık Üniversitesi/Işık AŞ, CFO-Genel Mdr Yrd. 3-Euroil Akaryakıt Dağıtım AŞ, Genel Müdür Yardımcısı 4-E. Yeminli Mali Müşavirlik, Vergi Bölüm Başkanı 5-TaxAuditingYMM Bağımsız Denetim, Kurucu Ortak-Partner

3 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Guven SMMM Kurucu Ortak
Ali GÜVEN Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Bağımsız Denetçi Guven SMMM Kurucu Ortak 1-Habir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Bürosu Muhasebe Uzmanı 2-Durhal Tekstil İmalat İhracat A. Ş. Muhasebe Müdür Yardımcısı 3-Denge Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Ltd. Şti. Grup Müdürü 4-Denge Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti. Denetim Müdürü 5-Kurtuluş Factoring Hizmetleri A. Ş. Genel Müdür Yardımcılığı (Mali ve İdari İşlerden Sorumlu) 6-Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik SMMM, Kurucu Ortak

4 6736 Sayılı Kanun Yasalaşma Süreci
tarihinde TBMM Başkanlığı’na arz edilmiştir Tarihinde TBMM de Kabul Edildi Kanun Teklifi Olarak Gelmiştir. Tarihinde Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır. Yürütme-Yürürlük Maddeleri Dahil 14 Madde

5 KANUN GEREKÇELERİ Özel Sektörün Kamuya Olan Borç Yükünün Azaltılarak Borçlara Taksitle Ödeme İmkânı Getirilmesi, İhtilafların Sulh Yoluyla Sonlandırılması, Vergi İncelemesinin Dava Yoluna Gidilmeksizin Çözümlenmesi, Vergilemede Öngörülebilirliğin Artırılarak Geçmiş Vergilendirme Dönemleri İle İlgili Olası Risklerin Ortadan Kaldırılması, İşletme Kayıtlarının Fiili Durumlarına Uygun Hale Getirilerek Kayıtlı Ekonomiye Geçişin Teşvik Edilmesi Varlıkların Kayıtlı Ekonomiye Kazandırılması.

6 KANUNDAN BEKLENTİLER Yaklaşık Olarak (Tahsilatlar);
2003 Yılında 4811 Sayılı Kanunla Milyar TL 2011 Yılında 6111 Sayılı Kanunda 26,4 Milyar TL 2014 Yılında 6552 Sayılı Kanunda 10.2 Milyar TL 6.3 Milyon (3.9 Milyon Mükellef MTV Borçlusu) Vatandaşın Kanundan Yararlanması Beklenmektedir. Af Sonrasında 93 Milyar TL Alacağın Yapılandırılarak Tahsil Edilmesi. SGK Alacağı 67 Milyar TL (Prim Borcu Olan Şirket Sayısı 1.2 Milyon Adettir) Gümrük Vergisi 325 Milyon TL Aslı, 935 Milyon TL Para Cezası. 4.2 Milyon Trafik Cezası Olan Mükellef (Buradan 6 Milyar TL Kaynak Beklenmektedir)

7 KANUNDAN BEKLENTİLER 3.9 Milyon MTV Borcu Olan Vatandaşın Yararlanması. Öğrencinin Yurt-Kur Borcu. (Borç Tutarı 1.4 Milyar TL). Vadesi Ve Öncesine Ait Aslı 50 TL Ve Aşağısındaki Borçlar (Ferisi Ne Olursa Olsun) Veya Feri Alacağı 100 TL Yi Aşmayan Borçlar Vergi, Ceza, Faiz, KKDF, Ecrimisil, Adli İdari Para Cezaları, Katkı Öğrenim Kredileri, Yiyecek Bedelleri Vs Tamamen Siliniyor (29 Milyon Dosya Var. Toplam 1.2 Milyar TL Alacaktan Devlet Vazgeçiyor) 6.3 Milyon Mükelleften 3.9 Milyon Mükellefin Borcu Tl Aşağısında. Ecrimisil Borçlusu 600 Milyon TL Borcu Bulunmaktadır.

8 KAPSAM Amme Alacağının Yeniden Yapılandırma Düzenlemeleri
Kesinleşen Alacaklar Kesinleşmemiş-Dava Safhasındaki Alacaklar İnceleme-Tarhiyat Safhasındaki İşlemler 2. MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI DÜZENLEMELERİ 3.İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ DÜZENLEMELERİ Kayıtlarda Olmayan-Gerçekte Olan Kıymetler Kayıtlarda Olan-Gerçekte Olmayan Emtia Kasa-Ortak Cari Hesaplara İlişkin Düzenleme 4.VARLIK BARIŞI DÜZENLEMELERİ 5.KESİNLEŞMİŞ SGK ALACAKLARINA İLİŞKİN HÜKÜMLER 6.ORTAK VE DİĞER İLİŞKİLİ HÜKÜMLER

9 Dikkat Edilecek 3 Ana Kural?
1-İlk İki Taksit Ve 1 Takvim Yılında «İkinden Fazla» Taksiti Ödemez, Geç Veya Eksik Öderseniz Aftan Yararlanma İmkanı Kalmayacaktır. Kasım 2016 Ve Ocak 2017 Taksitleri Her Bir İdareye Olan Yapılandırma İçin Ayrı Değerlendirilecek. Ayrıca, Her Bir Kanun Maddesi İtibariyle De Ayrı Değerlendirilecektir. Matrah Artırımı Hükümleri Saklıdır. Matrah Artırımında Ödemede Aksama Olsa Bile Kesin Koruma Sağlar. (Gecikme Zammı Bir Kat Fazlasıyla Ödenir.)  2-Matrah Artırımından Yararlananlar Taksit Süresi Boyunca Beyana Tabi Vergilerini Tam Zamanında Beyan Edecek Ve Ödeyecek.

10 Dikkat Edilecek 3 Ana Kural?
(Beyanlardaki Damga Vergisi-KDV 2 Hariç) Taksit Ödeme Süresinin Başladığı Tarih 1 Kasımdan Son Taksit Vade Tarihine Kadar Vergiler Ödenecek. Çok Zor Durumda Olanlar İçin İhlal Olmayacak. ÖTV vs Vergiler Zaten Tecil Kapsamı Dışında. 3-Matrah Artırımında Geçmiş Yıl Zararların Varsa 2016 Ve Sonrasında %50 Si Gidecek.

11 BORÇ YENİDEN YAPILANDIRMA DÜZENLEMELERİ KESİNLEŞMİŞ ALACAKLAR
BÖLÜM 1 BORÇ YENİDEN YAPILANDIRMA DÜZENLEMELERİ KESİNLEŞMİŞ ALACAKLAR

12 KESİNLEŞMİŞ ALACAK İlk Derece Yargı Mercileri Nezdinde Dava Açma Süresi Geçmiş, İtiraz/İstinaf Veya Temyiz Süreleri Geçmiş, İdari Para Cezalarına İlişkin İdari Yaptırım Kararlarına Karşı Dava Açma Süresi Geçmiş Uzlaşma Hükümlerinden Yararlanma Süresi Geçmiş Veya Uzlaşılmış olması gerekmektedir.

13 ÖDENECEK-VAZGEÇİLEN KISIM ÖZET TABLO
Yapılandırılacak Tutar Tahsilinden Vazgeçilecek Tutar Vergi / Gümrük Vergisi Asıllarının Tamamı Vergi Aslına Bağlı Olarak Kesilen Cezaların Ya Da İdari Para Cezalarının Tamamı Vergi Aslına Bağlı Olmayan Cezalarda % 50’si Cezaların Kalan % 50’si Silinecek İştirak, Yardım Ve Teşvik Fiilleri Nedeniyle Kesilen Vergi Cezalarının % 50’si İştirak, Yardım Ve Teşvik Fiilleri Nedeniyle Kesilen Vergi Cezalarının Kalan % 50’si Gecikme Faizi, Gecikme Zammı Ve Gecikme Cezası Yerine Yİ-ÜFE Esas Alınarak Belirlenecek Tutar Gecikme Cezası, Gecikme Zammı, Gecikme Faizi Gibi Fer’i Alacakların Tamamı

14 GÜMRÜK VERGİLERİNDE YAPILANDIRMA
Vadesi geldiği halde «19 Ağustos itibariyle» halen ödenmemiş/ödeme süresi geçmemiş gümrük vergilerinde Ödenmemiş Tutar ile Yİ-ÜFE tutarının Kanuna uygun şekil ve zamanda tamamen ödenmesi koşuluyla; Faiz, gecikme faizi, gecikme zammı silinecek. 19 Ağustostan önce «aslı tamamen ödenen» kısımlara ilişkin «idari para cezalarının» tamamı silinecek. Ödenmemiş kısım sadece feri alacak ise Yİ-ÜFE endeksi kapsamında ödeme yapılacak.

15 GÜMRÜK VERGİLERİNDE YAPILANDIRMA
Vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi geçmemişlerde asla bağlı olmayan para cezaları ile Kabahatler Kanunu’na göre iştirak cezalarının %50 si silinmektedir. Eşyanın gümrüklenmiş değerine göre hesaplanmış idari para cezalarının %30 ile varsa gümrük vergi asıllarının tamamı; Yİ-ÜFE ile ödenmek suretiyle ödenirse İDARİ PARA CEZASININ %70 ile gecikme faizi, zammı, faiz silinmektedir.

16 BELEDİYE-İL ÖZEL İDARE YAPILANDIRMA
Belediyelerde Mayıs 2016 İlan-Reklam Ve Haberleşme Vergileri Ve Öncesinde Olanlar Kapsamda, Yalnız 2016 Kasım Ayına Sarkan Emlak Vergisi, TKVK’na İlişkin Fon Ve Çevre Temizlik Vergisi (Kasım) Kapsam Dışı. İdari Para Cezaları Da Kapsam Dışı. Su, Atık Su, Katı Atık Ücretleri İçin Su Kullanım Faturasındaki Son Ödeme Tarihi Temmuza Girmişse Kapsam Dışı. Hazirandakiler Kapsamdadır. İl Özel İdarelerinin Vadesi Ve Öncesine Ait Alacakları Girmekte, Yalnız Bunların Kestikleri İdari Para Cezaları İle Özel İdare Payı Alacakları Kapsamda Değil.

17 Yapılandırma İçin Ana Kural
1-Dava Açmamak, 2-Açılmış Davalardan Feragat Etmek, 3-Başka Kanun Yollarına Gitmemektir.

18 BAŞVURU KOŞULLARI Mesai Saati Son Tarih. Yazılı Başvuru Olacak. Posta Yoluyla, GİB İnternet Üzerinden Veya Doğrudan Başvurulacak. MTV Borçları Ve Taşıt İdari Para Cezaları İçin De Vergi Dairelerine Başvuru Mümkün Birden Fazla Vergi Dairesine Borcu Olanlar Ayrı Ayrı Başvuracaktır.

19 BAŞVURU KOŞULLARI Ödeme Planı; Elden, E Posta Veya, Taahhütlü Posta İle Veya, Adresinden Alınacak. Kredi Kartıyla GİB’Ten Ödeme Olabilir. Mahsup Yoluyla Ödeme Talebinden Vazgeçilebilir. Başkasının Vergi Borcuna Mahsup Talebiniz Olmuş İse Onun Da Talebi Alınması Gerekir.

20 ÖZEL DURUMLAR Yalnız, MTV İçin Her Bir Taşıt İçin Bulunan Toplam Borç İçin Başvuru Yapılacak. MTV De İlk Defa Tescil Olanlar (Dahil) Öncesinde Tescil Ve Kayıt Olmamış İse Kapsama Dahil Değil. İdari Para Cezaları Öncesinde Verilmiş Olmalı. Böyle Olsa Bile 19 Ağustosa Kadar Tebliğ Edilmeyenler Yapılandırılamayacak. Kapsamdaki Tüm Borçlar Veya Tür Ve Dönem Dikkate Alınarak Ayrı Ayrı Başvuru İmkanı Mümkün. Sorumlu Olan Kanuni Temsilci, Kefil, Mirasçı İflas İdaresi Ve Kayyım Talepte Bulunabilir.

21 ÖZEL DURUMLAR 6183/5. Madde Kapsamında Gümrük Adına Vergi Daireleri Tarafından Tahsil Edilen Tutarlar İçin İlgili Gümrük İdaresine Başvuru Yapılacaktır. Başvuru İlgili İdare Hangisi İse Ona Başvuru Yapılacaktır. (Vergi, İl Özel İdare, Belediye Büyükşehir Belediye Su Kanalizasyon İdaresi Vs)

22 Kanunun Kapsadığı Dönemlere İlişkin Olup Yargı Kararı İle Kesinleştiği Halde İhbarname Düzenlenmediğinden Vadesi Tespit Edilmeyen Borçlar İçin Dilekçede Belirtme Yapılacak. Kesinleşmiş Olması Gerekli. Elektronik Ortamda Başvuru Yapanların Bu Borçlar İçin Davaları Bulunuyorsa Mutlak Suretle Vergi Dairesine Yazılı Olarak Ta Başvurmaları Gerekecektir. 6183 Ve Diğer Kanunlar Uyarınca Tecil Edilmiş Ve Tecil Şartlarına Uygun Ödeniyor Olan Borçlar-Taksitler İçin Kalan Kısım Kanundan Yararlanabilir.

23 6552 Sayılı Kanun Yapılandırılmaları
6552 Kapsamındaki Alacaklarda Tarihine Kadar Başvuru Yapılarak 6736 Sayılı Kanundan Yararlanabilir. (6111 HARİÇ) Bu Kapsamdaki Kalan Taksitler Vadesinde Ödenmemiş Kabul Edilirler. Daha Önce Ödenmiş Taksitlere İlişkin Katsayı Tutarları Red Ve İade Edilmez. Bu Borç Yapılandırılırken, 6552 Sayılı Kanunda Borcun İçinde Gizlenen Katsayı Dikkate Alınmayacaktır.

24 Yi-ÜFE HESAPLAMALARI Yi-ÜFE İçin İlk Ay Alacağın Vadesinin Rastladığı Ay, Son Tarih İse 2016/Temmuz Dur. Gecikme Zammı Tahakkuk Tarihini Takip Eden Günden İtibaren İşler. İflas Ve Aciz Halleri İçin Yi-ÜFE İşlemeyecektir. Vergi Aslına Bağlı Cezada Yi-ÜFE Yok. 19 Ağustostan Önce Uzlaşmasına Rağmen Vadesi Gelmemiş Alacaklar Yapılandırılabilecek.

25 PİŞMANLIKLA BEYAN EDİLENLER
19 Ağustostan Önce Pişmanlık Talebinde Bulunup 15 Günlük Ödemesi Süresi Geçmemiş Olanlarda Pişmanlık Zammı Gider, Yi-Üfe Hesaplanır. Ödeme Yapılmaz-Eksik Yapılırsa İse Kısmen Pişmanlık Olmayacağından Kanun Hükümlerinden Ödenen Kısım Dahil Yararlanılamayacaktır.

26 19 AGUSTOSA KADAR YAPILAN KISMİ ÖDEMELER
19 Ağustosa Kadar Asıl Alacak Kısmen Ödenmiş İse Yi-Üfe Ödenmemiş Kısımdan Hesaplanır. Tamamen Ödeme Varsa Ödendiği Tarihe Kadar Faiz Veya Zam Yerine Yi-Üfe Hesaplanacak. Bu Tarihte Sadece Cezaya Ait Faiz Kalmışsa Şarta Bağlı Olmaksızın Silinir. Asılları Tamamen Ödenmiş Tutar İçin Kısmen Faiz Ve Zam Da Ödenmiş İse Yi-Üfe Daha Çok Çıkarsa Fark Yapılandırılacak, Ödenen Fazla İse İade Olamayacak.

27 DİĞER NOTLAR Taşıtlarda Taksit Süresi Sonuna Kadar Fenni Muayene Ve Uçuşa Elverişli Belgesi Verilecek. Satış Ve Devir Olursa Tüm Borç Ödenecek. Yani 3.9 Milyon MTV Borçlusu Taksit Vade Sonuna Kadar Satarsa/Devrederse Tamamını Ödemek Durumundadır. 3 Kat Uygulanmış Trafik Cezalarında Feri Olmadığından Yi-Üfe Uygulanmayacaktır. 2016 geçici vergiler de zam ve faiz yerine Kanunun yayım tarihine kadar Yİ-ÜFE Endekslemesi ile ödenmesi durumunda ceza ve zam kalkacak.

28 Vergi Dairesinin 6183 Kapsamında Takip Ettiği
Ecrimisil, Katkı Öğrenim, KKDF, Doğrudan Gelir Desteği, Fiyat İstikrar Alacakları, Mahkum Yiyecek Bedelleri Geri Ödenecek Tutarlar, Kapsamda. Yalnız, Ecrimisil Alacakları İçin Tarihine Kadar 4706 Sayılı Kanun Veya 31 Ekime Kadar Bu Kanundan Yararlanma Hakları Var.

29 İHBARNAMESİ DÜZENLENMEMİŞLER
Kanunun Yayım Tarihinden Önce Kesinleşmiş Olup İhbarnamesi Düzenlenmemiş Alacaklar İçin Vade Tarihi 19 Ağustos 2016 Tarihi Olacaktır. Buna Artık Tebliğat Olamayacak, Yapılandırma Bozulsa Bile Vade 19 Ağustos Olacaktır. –ÖZEL VADE. Aslın Tamamı Ödenmiş İse Ceza Faizler Silinecek. 19 Agustostan Sonra Tebliğat Olsa Bile, 31 Ekime Kadar Mükellef Başvuru Dilekçesinde Belirtir İse Vade Yine 19 Ağustos Olarak Dikkate Alınacaktır. Bu Durumda İdare 31. Ekime Kadar İhbarname Tebliğ Etmeyecek Mi, Mükellefin Tavrını Mı Bekleyecektir?

30 Kanunun Yayım Tarihi Veya Kanunda Belirtilen Sürelerin Sonuna Kadar Tahakkuk Ettiği Halde Ödenmemiş Olan SGK Alacaklardan; 1-SGK Alacaklarından: Sigorta Primi, Emeklilik Keseneği, Kurum Karşılığı, İşsizlik Sigortası Primi, Sg Destek Primi, Gecikme Zam Ve Faizleri 2-2016/Haziran Öncesi İstege Bağlı Sigorta Primleri, Topluluk Sigortası Primleri Zam Ve Cezaları,

31 SGK ALACAKLARI 3-Yaşlılık Aylığı, Emeklilik Aylığı, Malüllük Aylığı Bağlandıktan Sonra Sigortalı Olmayı Gerektiren Şekilde Çalışanlar İçin Ödenmesi Gereken 2016/Şubat Ve Öncesine Ait Sg Destek Pirimleri, Gecikme Zam, Cezaları. –Dahil- Öncesinde Bitmiş Olan Özel İnşaatler İle İhale Konusu İşlerde Ön Değerlendirme, Araştırma Veya Tespit Sonucunda Belirlenen Eksik İşçilik İçin Hesaplanmış Sigorta Primi, Zam Ve Cezalar Tarihine Kadar(dahil) İşlenmiş Fiillere İlişkin İlgili Kanunlar Uyarınca Uygulanan İdari Para Cezaları İle Zam Ve Faizler. Haziran Ve Öncesine Ait ÖİV, Eğitime Katkı Payı İle Bunlara İlişkin Gecikme Zamları Kapsamdadır. 7-Genel Sağlık Sigortası Kaynaklı Prim Alacakları Kapsamdadır.

32 KAPSAMDAKİ İDARİ PARA CEZALARI
30/6/2016 tarihinden (bu tarih dâhil) önce, 1111 sayılı Askerlik Kanunu, 5539 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun, 3376 sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu, 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ve 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun gereğince verilen İDARİ PARA CEZALARI KAPSAM DAHİLİNDEDİR. 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında olup tahsil dairesine takip için intikal etmiş olan amme alacakları dâhil olmak üzere asli ve fer’i amme alacakları KAPSAMDADIR.

33 KAPSAMDA OLMAYAN ALACAKLAR
(Adli ve idari para cezaları ile, 6326 sayılı Petrol Kanununa istinaden alınan Devlet Hissesi Ve Devlet Hakkı, 6491 sayılı Türk Petrol Kanununa istinaden alınan Devlet hissesi, 6747 sayılı Şeker Kanununa istinaden alınan Şeker Fiyat Farkı, 79 sayılı Milli Korunma Suçlarının Affına Dair Kanuna istinaden alınan Akaryakıt Fiyat İstikrar Payı Ve Akaryakıt Fiyat Farkı, 3213 sayılı Maden Kanununa istinaden alınan Devlet Hakkı Ve Özel İdare Payı İle Madencilik Fonu, 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye istinaden alınan kılavuzluk ve römorkörcülük hizmet payları hariç), -KAPSAM DIŞINDADIR.

34 Bir Önceki Aya Göre Yİ-ÜFE Değişim Oranı (%)
Yıl Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık 2006 1,96 0,26 0,25 1,94 2,77 4,02 0,86 -0,75 -0,23 0,45 -0,29 -0,12 2007 -0,05 0,95 0,97 0,8 0,39 -0,11 0,06 0,85 1,02 -0,13 0,89 0,15 2008 0,42 2,56 3,17 4,5 2,12 0,32 1,25 -2,34 -0,9 0,57 -0,03 -3,54 2009 0,23 1,17 0,29 0,65 0,94 -0,71 0,62 0,28 1,29 0,66 2010 0,58 1,66 2,35 -1,15 -0,5 -0,16 1,15 0,51 1,21 -0,31 1,31 2011 2,36 1,72 1,22 0,61 0,01 1,76 1,55 1,6 1 2012 0,38 -0,09 0,36 0,08 0,53 -1,49 1,03 0,17 2013 -0,18 0,81 -0,51 1,46 0,99 0,04 0,88 0,69 1,11 2014 3,32 1,38 0,74 0,09 -0,52 0,73 0,92 -0,97 -0,76 2015 0,33 1,2 1,05 1,43 -0,32 0,98 1,53 -0,2 -1,42 -0,33 2016 0,55 0,4 0,52 1,48 0,41 0,21

35 ÖDEME SÜRESİ VE ŞEKLİ Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamaz. Taksitle yapılacak ödemelerinde ilgili maddelere göre belirlenen tutar; 1) Altı eşit taksit için (1,045), 2) Dokuz eşit taksit için (1,083), 3) Oniki eşit taksit için (1,105), 4) Onsekiz eşit taksit için (1,15), katsayısı ile çarpılır ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler hâlinde ödenecek taksit tutarı hesaplanır.

36 MAHSUBEN İADE YIOLUYLA ÖDEME OLUR MÜMKÜN MÜDÜR?
-Mükellef Başvuracak Veya Taksit Süresi İçinde Başvuracak. -İlgili Belgeler Tam Ve Eksiksiz Sunulacak. -İade İçin Teminat, YMM Raporu Veya Vergi İnceleme Raporu Aranıyorsa Bunlar Da Vergi Dairesine İntikal Edecektir. -İlgili Mevzuatın Mahsup Talebine İlişkin Esas Aldığı Tarih İtibariyle Mahsup Yapılacak. Mahsup Yoluyla Kısmen Ödenemeyen Tutar İçin 1 Ay İçinde Ödenmesi İçin Bildirimde Bulunulması Gerekmektedir. Gecikilen Süre İçin Gecikme Zammı İle Birlikte Ödeme Yapılırsa Kanun İhlal Edilmemiş Sayılır.

37 TAKSİT SÜRECİNCE BEYANLAR-VERGİLER
Yıllık Gelir, Kurumlar, Stopaj, KDV, ÖTV İçin Başvuruda Bulunan Mükelleflerin Diğer Şartlar Yanında Taksit Ödeme Süresince «Beyan Üzerine» İlk Taksit Ödeme Süresinin Başlangıç Tarihinden Son Taksit Ödeme Tarihi Sonuna Kadar, Erken Ödeme De Borcun Tamamen Ödendiği Tarihe Kadar, Tahakkuk Eden Vergilerin Zamanında Ödenmesi Gerekir. Yani, Gelir Vergisi İçin Talepte Bulunulmuş İse Tarihinden Taksit Süresi Sonuna Kadar GV, KDV, Stopaj Ve ÖTV Yi Ödemiş Olması Gerekmektedir.

38 TAKSİT SÜRECİNCE BEYANLAR-VERGİLER
Bunlarla Birlikte Ödenen Damga Vergisi İse Ödenmez İse Engel Teşkil Etmez. Bir Takvim Yılında Her Bir Vergi Türü İçin En Fazla 2 Defa İhlal Edilebilir. (KDV 2, GV 1, KV 1, ÖTV 2 Vs Olabilir) 3. İhlal Durumunda İse 3. İhlale Konu Verginin Vadesinin Rastladığı Ayın Sonuna Kadar Ödenmiş Taksitler Kanuna Uygun Ödenmiş Sayılırlar. Çok Zor Durum İçinde Bulunmaları İhlal Sayılmamaktadır.

39 DİĞER ÖZEL HUSUSLAR Davadan vazgeçenler için YARGI KARAR TARİHİNE BAKILMAKSIZIN KANUNUN YAYIM TARİHİNDEN SONRA; Tebliğ Edilen Yargı Kararları Uygulanmayacak, Yargılama, Avukatlık Giderleri, Feriler bulunması halinde karşılıklı vazgeçilecektir. Asıl Amme Alacağının Ödenmesinden Birden Fazla Kişi Sorumlu İse Farklı Taksit Seçenekleri Tercih Edebilirler. Adi ve Kollektif şirket ortaklarının tamamı yararlanabilirler. Müteselsil sorumlular. İflasın açılmasına karar verilmiş gerçek ve tüzel kişilerde İFLAS İDARESİ vergi dairesine yazılı başvuracaktır. Yapılandırılan borçlar muaccel alacak kapsamından çıktığından HACİZLİ MALLARIN satımı için borçlunun rızası gerekecektir. Malvarlığı soruşturmaları kesilecek. Teminat istenecek.

40 DİĞER ÖZEL ŞARTLAR Ödeme emrine ilişkin davalardan da vazgeçildiğinden %10 HAKSIZ ÇIKMA ZAMMI talep edilmeyecektir. Yapılandırılan alacaklara ilişkin zamanaşımı süreleri 6183/103. maddesi 1/11. bendine göre belirlenecektir. İl özel idareleri, ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliği olan kurumlar, Spor Genel Müdürlüğü, TFF, özerk spor federasyonlarına bağlı ve Türkiye’de sportif faaliyette bulunan kuruluşlar da 2 şer aylık 36 taksit imkanı getirilmiştir. Spor kluplerinin tescil edilmiş spor klubü olduklarına dair yazıyı sunmaları gerekir.

41 DAVA SAFHASINDAKİ ALACAKLAR
BÖLÜM 2 KESİNLEŞMEMİŞ VE DAVA SAFHASINDAKİ ALACAKLAR

42 Tarhiyatın Bulunduğu Son Safhadaki Tutar Dikkate Alınacaktır.
Yani Kanun Yayım Tarihinden Önce Birine Tebliğ Edilmiş Son Karar Olacaktır. Bozma Kararı Üst Yargının İlk Derece Yargı Kararının Bir Bütün Olarak Bozduğu; Kısmen Onama Kararı Kısmen Bozma İse İlk Derece Mahkemesinin Tarhiyata İlişkin Tasdik Veya Tadilen Tasdik Kararlarına İlişkin Verdiği Kısmen Onama Kısmen Bozulduğu Kararlardır.

43 İdari Para Cezalarında;
Karar Çıkmamış İse %50, Kısmen Onama İse Onanan Kısmın Tamamı; Terkin Edilenin %20 Si; İlk Derece Mahkemede Kaldırılmış İse %20 Si, En Son Karar Bozma Kararı İse %50

44 Ödeme Şartları Yerine Gelmez İse, «İlk Tarhiyattaki» Vergi, Zam Ceza Faiz, İdari Cezalarda İdari Yaptırım Kararlarında Geçen Tutar Ve Ferileri 6183 Sayılı Kanuna Göre Takip Olacaktır. Bu durumda; İhbarnamenin Tebliğ Tarihinden Dava Açma Süresinin Sonunda Tahakkuk Ettirilerek, Bunun 1 Ay Sonrası Vade Tarihi Kabul Edilecektir. İdari Cezalarda İse Tebliğ Tarihi Dikkate Alınacaktır. Ödeme Emrine Açılan Davalarda 19 Agustos İtibariyle İhtilaf Devam Ediyorsa Ve Tarhiyata İlişkin Karar Verilmiş İse Bu Hükümlere Göre; Yoksa 2. Maddedeki Hükümlere Göre Yapılandırma Olacaktır.

45 DAVA AÇILMIŞ VEYA DAVA AÇMA SÜRESİ GEÇMEMİŞ
Vergi Mahkemesinde Dava Açılmış Ya Da Dava Açma Süresi Henüz Geçmemiş Olan İkmalen, Re’sen veya İdarece Yapılmış Vergi Tarhiyatları ile Gümrük Vergilerine İlişkin Tahakkuklar Alacak Konusu Alacak Tutarı Vergi/Gümrük Vergisinin Aslı %50’si Ödenecek. Kalan Kısmın (% 50’nin) Tahsilinden Vazgeçilecek Vergi Aslına Bağlı Vergi Cezası İdari Para Cezası Ve Gecikme Zamları Tamamından Vazgeçilecek Vergi Aslına Bağlı Olmayan Cezalar (Usulsüzlük, Özel Usulsüzlük İştirak Cezası) Asla Bağlı Olmayan Cezaların % 25’i Ödenecek. Faiz, Gecikme Faizi, Gecikme Zammı Faiz, Gecikme Faizi Ve Gecikme Zammının Tamamının Tahsilinden Vazgeçilecek, Bunların Yerine, Vergi Aslının Ödenecek %50’lik Kısmı Üzerinden, Aylık Yİ/ÜFE Oranları İle Hesaplanacak Tutar Tahsil Edilecek

46 Son Kararın Terkin Olması Asla Bağlı Olmayan Cezaların % 10’u Ödenecek
İtiraz/İstinaf Veya Temyiz Süreleri Geçmemiş Ya Da İtiraz Veya Temyiz Yoluna Başvurulmuş Ya Da Karar Düzeltme Talep Süresi Geçmemiş Veya Bu Yola Başvurulmuş Olan İkmalen, Re’sen Veya İdarece Yapılmış Vergi Tarhiyatları İle Gümrük Vergilerine İlişkin Tahakkuklar Son Kararın Terkin Olması Alacak Konusu Alacak Tutarı Vergi/Gümrük Vergisinin Aslı İlk Tarhiyata/ Tahakkuka Esas Verginin/Gümrük Vergisinin %20’si Ödenecek Vergi Aslına Bağlı Vergi Cezası/İdari Para Cezası Ve Gecikme Zamları Tamamının Tahsilinden Vazgeçilecek Vergi Aslına Bağlı Olmayan Cezalar (Usulsüzlük, Özel Usulsüzlük) İştirak Cezaları Asla Bağlı Olmayan Cezaların % 10’u Ödenecek Faiz, Gecikme Faizi, Gecikme Zammı Tamamının Tahsilinden Vazgeçilecek, Bunların Yerine, Vergi Aslının Ödenecek %20’lik Kısmı Üzerinden, Aylık Yİ/ÜFE Oranları İle Hesaplanacak Tutar Tahsil Edilecek.

47 Vergi Mahkemesinin Tarhiyatı Tasdik Etmesi Durumu
Son Kararın Tasdik Olması Alacak Konusu Alacak Tutarı Vergi/Gümrük Vergisinin Aslı Tasdik Edilen Kısmın Tamamı, Terkin Edilen Kısmın % 20’si Ödenecek. Vergi Aslına Bağlı Vergi Cezası/İdari Para Cezası Ve Gecikme Zamları Tamamının Tahsilinden Vazgeçilecek Vergi Aslına Bağlı Olmayan Cezalar Asla Bağlı Olmayan Cezaların % 50’i Ödenecek. Kalan Kısmın (% 50’sinin) Tahsilinden Vazgeçilecek. Faiz, Gecikme Faizi, Gecikme Zammı Faiz, Gecikme Faizi Ve Gecikme Zammının Tamamının Tahsilinden Vazgeçilecek, Bunların Yerine, Vergi Aslının Ödenecek Kısmı (%100 Veya % 20) Üzerinden, Aylık Yİ/ÜFE Oranları İle Hesaplanacak Tutar Tahsil Edilecek.

48 Danıştay Veya Bölge İdare Mahkemesi Bozma Kararı Vermişse
Bozma Kararı Olması Alacak Konusu Alacak Tutarı Vergi/Gümrük Vergisinin Aslı %50’si Ödenecek. Kalan Kısmın (% 50’nin) Tahsilinden Vazgeçilecek. Vergi Aslına Bağlı Vergi Cezası/İdari Para Cezası Ve Gecikme Zamları Tamamının Tahsilinden Vazgeçilecek Vergi Aslına Bağlı Olmayan Cezalar (Usulsüzlük, Özel Usulsüzlük) Asla Bağlı Olmayan Cezaların % 25’i Ödenecek. Kalan Kısmın (% 75’i) Tahsilinden Vazgeçilecek. Faiz, Gecikme Faizi, Gecikme Zammı Faiz, Gecikme Faizi Ve Gecikme Zammının Tamamının Tahsilinden Vazgeçilecek, Bunların Yerine, Vergi Aslının Ödenecek %50’lik Kısmı Üzerinden, Aylık Yİ/ÜFE Oranları İle Hesaplanacak Tutar Tahsil Edilecek.

49 Kısmen Onama, Kısmen Bozma Kararı Verilmişse
onanan kısım için “tasdik kararı”, bozulan kısım için “bozma kararı” hükümleri geçerli olacaktır.

50 UZLAŞMA AŞAMASINDAKİLER (DAVA SÜRESİ GEÇMEYENLER)
Uzlaşma Aşamasında Bulunan Tarhiyatlar (Uzlaşma Hükümlerinden Yararlanılmak Üzere Başvuruda Bulunulmuş, Uzlaşma Günü Verilmemiş Veya Uzlaşma Günü Gelmemiş Ya Da Uzlaşma Sağlanamamış Ancak Dava Açma Süresi Geçmemiş Olanlar) Alacak Konusu Alacak Tutarı Vergi/Gümrük Vergisinin Aslı %50’si Ödenecek. Kalan Kısmın (% 50’nin) Tahsilinden Vazgeçilecek. Vergi Aslına Bağlı Vergi Cezası/İdari Para Cezası Ve Gecikme Zamları Tamamının Tahsilinden Vazgeçilecek Vergi Aslına Bağlı Olmayan Cezalar Asla Bağlı Olmayan Cezaların % 25’i Ödenecek. Kalan Kısmın (% 75’i) Tahsilinden Vazgeçilecek. Faiz, Gecikme Faizi, Gecikme Zammı Faiz, Gecikme Faizi Ve Gecikme Zammının Tamamının Tahsilinden Vazgeçilecek, Bunların Yerine, Vergi Aslının Ödenecek %50’lik Kısmı Üzerinden, Aylık Yİ/ÜFE Oranları İle Hesaplanacak Tutar Tahsil Edilecek.

51 Yapılmış Ödemenin Mahsubu Ve İade
19 Agustostan Önce Ödeme Yapılmış Olması Durumunda;  Vergi mahkemeleri nezdinde dava devam ederken tahakkuk etmeyen vergiler; Kanunun yayım tarihinden önce ödenmiş olması halinde, İlk derece mahkemesince verilen tasdik kararının üst yargı organınca bozulması üzerine, ödenmiş tutar, Yapılandırılma sonucunda hesaplanan vergi ve Yİ-ÜFE tutarından mahsup edilecek; kalan tutar, bu Kanunun 10 uncu maddesi gereğince red ve iade edilecektir.

52 İNCELEME VE TARHİYAT SAFHASINDAKİLER
Kapsadığı Dönemlere İlişkin Olarak, Bu Kanunun Yayımlandığı Tarihten Önce Başlanılmış Ve Kanunun Yayım Tarihi İtibariyle Tamamlanamamış Vergi İncelemeleri İle Takdir, Tarh Ve Tahakkuk İşlemlerinin Tamamlanması Sonucunda Tarh Edilecek Vergiler İle Bunlara Bağlı Cezalar Ve Gecikme Faizleri İle Vergi Aslına Bağlı Olmayan Cezalar Alacak Konusu Alacak Tutarı Vergi/Gümrük Vergisinin Aslı %50’si Ödenecek. Kalan Kısmın (% 50’nin) Tahsilinden Vazgeçilecek. Vergi Aslına Bağlı Vergi Cezası/İdari Para Cezası Ve Gecikme Zamları Tamamının Tahsilinden Vazgeçilecek. Vergi Aslına Bağlı Olmayan Cezalar (Usulsüzlük, Özel Usulsüzlük-İştirak) Asla Bağlı Olmayan Cezaların % 25’i Ödenecek. Kalan Kısmın (% 75’in) Tahsilinden Vazgeçilecek. Faiz, Gecikme Faizi, Gecikme Zammı Gecikme Faizleri Yerine Tarh Edilen Verginin Ödenecek Olan %50 Lik Kısmı Üzerinden, Verginin Vade Tarihinden Bu Kanunun Yürürlüğe Girdiği Tarihe Kadar Aylık Yi-üfe Oranlarıyla Hesaplanacak Tutar Ödenecek. Ayrıca İhbarnamenin Tebliği Üzerine Belirlenen Dava Açma Süresinin Sonuna Kadar Gecikme Faizi Hesaplanacak.

53 İNCELEME VE TARHİYAT SAFHASINDAKİLER
19 Ağustostan Önce Başlayan İnceleme Takdir Tarh İşlemleri Devam Edecektir. Matrah Artırımı Hariç, İhbarnamenin Tebliğinden İtibaren 30 Gün İçinde Talepte Bulunacak. Farklı Taksit Seçeneği Yok. Aslın Yarısı, Cezalar Faiz Zamlar Silinir. 19 Agustosa Kadar Yi-Üfe, Sonrasında Vade Tarihine Kadar Gecikme Zammı Uygulanır. İhbarname Tebliğ Edildiği Aydan Sonraki Ay Peşin Veya 6 Eşit Taksitte Ödenir.

54 İNCELEME VE TARHİYAT SAFHASINDAKİLER
Vergi Aslına Bağlı Olmayan Ceza/İştirak Cezası Da %25 Oranında 6 Taksitte Ödenebilir. Peşin Ödeyen İçin Katsayı Yok, Ayrıca Gecikme Faizi Ve Yi-Üfenin De Yarısı Ödenecektir. Uzlaşmadan Daha İyi Sonuç Veriyor. Bu Kapsamdakiler Matrah Artımı İle Kıyas Yapsınlar.

55 Ödenecek Tutar Tahsilinden Vazgeçilecek Tutar
PİŞMANLIKLA VEYA KENDİLİĞİNDEN YAPILAN BEYANLAR Ödenecek Tutar Tahsilinden Vazgeçilecek Tutar Tarh Edilen Verginin Tamamı Alacak Aslına Bağlı Olmayan Cezaların Tamamı Pişmanlık Zammı Veya Gecikme Faizi Yerine Kanunun Yayımlandığı Tarihine Kadar Yi-ÜFE Tutarı Pişmanlık Zammı Ve Gecikme Faizinin Tamamı - Vergi Ziya Cezasının Tamamı

56 Matrah Ve Vergi Artırımına Girmeyen KDV 2, BSMV, Damga Vergileri İçin Başvuru Yapılabilir.
Matrah Ve Vergi Artırımı Yoksa Bu Beyanlar İncelenebilir. Zaman Aşımı Taksit Süresince İşlemez. Kısmen Pişmanlık Olmaz. Tamamı Kapsamdan Çıkar. Kapsama Giren Beyanlar İçin Başvuru Yapılacak. 31 Ekime Kadar Başvuru Yapılması Gerekecek. Kendiliğinden Verilen Beyanlarda Bu Şekilde.

57 Benzer Şekilde “Belediyeye Başvurarak” 2016 Ve Öncesine Ait Emlak Vergisi Bildiriminde Bulunmayanlar İse Eksik Vergi Tahakkuk Ettirenler 31 Ekime Kadar Başvurarak; Emlak Vergisi Aslı İle TKVFnun Tamamı Taksitli Olarak Ödenirse Faiz, Zam Ceza Gidecek Yi-Üfe Gelecek. Ama Cezaları Tamamen Borç Ödenene Kadar Mükellefe Tebliğ Olacak. Diğer Ücret Sahipleri İse 31 Ekime Kadar Başvurarak 2016 Yılı Gelir Vergisini Tarh Ettirirse Ceza Ve Vergi Yok.

58 BÖLÜM 3 MATRAH&VERGİ ARTIRIMI HÜKÜMLERİ

59 31 Ekime Kadar Başvuru Yapılacak.
Elektronik Ortamda Veya Kağıt Ortamında Başvuru Yapabileceksiniz. Farklı Vergi Dairesine Mükellefiyet Kaydı Olanlar En Son Vergi Dairesine Başvuru Yapacaklar. Merkez Ve Şube İçin Ayrı Başvuru Yapılacaktır. Gelir, Kurumlar KDV Mükellefleri İle Muhtasar Yönünden Bazı Beyanları Verenler Kapsamda.

60 İncelemeden Kurtulma İmkanı Sağlayacaktır. İstisnalar Hariç.
Ücret, YSİO İşi Tevkifatı, GMSİ, SMK, Basit Usulde Esnafa Yapılan Ödemeler Ve Çiftçilerden Yapılan Ödemeler Kapsamda. İncelemeden Kurtulma İmkanı Sağlayacaktır. İstisnalar Hariç. 19 Ağustostan Önce Verilen Beyanlar İle Kesinleşen Tarhiyatlar Referans Alınacaktır.

61 Elektronik Ortamda Beyanname Verenler Yine Bu Yolla, Bunun Dışındakiler KDV, Kurumlar Veya Muhtasar Beyan Yönünden Bağlı Oldukları Yerin Vergi Dairesine Kağıt Ortamında Başvuracaklar. İşletme Veya Bilanço Esasına Tabi Ticari Ve Zırai Kazanç Sahipleri İle Serbest Meslek Kazanç Sahipleri Asgari Matrah Üzerinden Matrah Artırırlarsa Diğer Gelir Unsurları İçin De Vergi İnceleme Riski Kalkacaktır. Ücret, Diğer Kazanç İrat Menkul Sermaye İradı Olanlar İşletme Esasına Göre Matrah Artırabileceklerdir. 19 Ağustosa Kadar Kesinleşmiş Tüm Matrahlar Dikkate Alınacaktır.

62 Yıllara göre %35, 30, 25, 20, 15 Oranlarında Matrah GV/KV Açısından Artırılacak.
Bilanço Esasına Tabi (Serbest Meslek Erbabı Dahil), İşletme Hesabına Dahil, Sadece Basit Usulde Gelir Elde Edenler, Sadece GMSİ Elde Edenler, Diğer Gelirleri Elde Edenler İçin Ayrı Ayrı Matrahlar Var. Basit Usuldekiler Başka Gelirleri De Varsa İşletme Esasına Göre Beyan Edecekler. Matrah Artırımında Bulunup Süresinden Ödenmeyen Taksitler 6183/51. Madde Kapsamında 1 Kat Fazla Faiziyle Takip Edilecek.

63 İnceleme Riskinden Kurtulmak İçin Birden Fazla Gelir Unsurunuz Varsa Hepsi İçin Başvuru Yapacaksınız. Matrah Üzerinden %20 Vergi Ödenecek. Yalnız, Süresinde Beyan Etmiş Ve Ödemiş Olanlar İçin %15 Gelir/Kurumlar Vergisi Oranı Var. Eğer Kanunun Yapılandırmaya İlişkin Hükümlerinden Faydalanılmış İse %20 Olacak. Şartlar Her Yıl İçin Ayrı Ayrı Ele Alınacaktır. Zarar Mahsubu/İstisna Vs Olsa Bile %15 Uygulanabilir. Kurumlar TL Den TL Ye Kadar Asgari Matrah Artışında Bulunacaklardır.

64 ÜCRET MATRAH ARTIRIMI Kıst Dönem Varsa Orantı Yapılacak Ve Asgari Matrahlar Bulunacak. Tasfiyeye Girilmesi Kıst Yapılmasını Gerektirmez. Ama Tasfiye Edilenler, Devir Tam Bölünme Hallerinde Kıst Matrahlar Tespit Edilecektir. Ücret Ödemelerinde Yıllık Brüt Toplam Gayrisafi Ücretleri Toplayarak yıllara göre %6,5,4,3,2 Oranlarında Vergi Ödenir. Muhtasar En Az Bir Kez Verilmiş İse 12 İle Çarpılıp Vergi Artırımı Yapılır. Hiç Muhtasar Yoksa Kanunun Yayımlandığı Tarihten Önce Verilen Prim Bildirgelerindeki O Yıla İlişkin Ortalama İşçi Sayısı Bulunur Ve O Yılın Son Vergilendirme Döneminde 16 Yaşından Büyükler İçin Belirlenen Asgari Ücret Üzerinden 12 İle Çarparak Bu Gayri Safi Brüt Toplam Bulunur. Bu Prim Bildirgesi De Yoksa İlgili Yılı İzleyen Vergilendirme Dönemindeki İlk Bildirgedeki İşçi Sayısı, Bu Da Yoksa Asgari 2 İşçi Üzerinden İşlem Yapılır.

65 SERBEST MESLEK KAZANCI MATRAH ARTIRIMI
Serbest Meslek Erbabı Da Vergilendirme Dönemlerindeki Serbest Meslek Ödemeleri Brüt Toplamı Üzerinden %6,%5,%4,%3,%2 Oranlarında Vergi Artırabilir. Muhtasar Yok Veya Böyle Bir Ödeme Yoksa O Yıla Ait Bilanço Esasına Tabi GV Mükellefleri İçin Belirlenmiş Asgari Matrahın Yarısı Üzerinden %15 SMK Stopajı Artırılabilir.

66 GMSİ-YSİOİ-YATIRIM İNDİRİM İSTİSNASI
GMSİ Yapanlar Toplam Brüt Kira Toplamları Üzerinden %6,5,4,3,2 Oranlarında Vergi Öderler. Yoksa Sadece GMSİ Sahipleri İçin Belirlenmiş Asgari Matrahtan %15 Vergi Öderler. YSİOİ İşinde Brüt Toplam Hakediş Ödemesinden %1, Yoksa Bilanço Esasına Göre Defter Tutanlar İçin Asgari Matrah Üzerinden %3 Vergi Öderler. %19,8 Yatırım İndirimi İstisnanız Varsa İncelemeden Kurtulmak İçin Bunlarda Da Matrah Artıracaksınız. Buna Karşın, Bu Vergilerin Üzerinden %35 Den %15 E Kadar Vergi Artırımına Tabi Tutacaksınız. Muhtasarda Yer Vermemiş İseniz Belirlenmiş Asgari Matrahlar Üzerinden %15 Vergi Ödeyeceksiniz. Geçici 61 İle Kurum Matrah/Vergi Artışı Beraber Olacak.

67 STOPAJ MATRAH/VERGİ ARTIRIMI ÖZEL DURUMLAR
Yıl İçinde İşe Başlanır Bırakılır İse Stopajda Kesinlikle Yıla İblağ Edilmez. Matrah Neyse O Kabul Edilir. Sadece Ücret İçin Yıla İblağ Edilmesi Zorunludur. Stopajda Her Bir Ödeme Hangi Vergi Dairesine Beyan Edilmiş İse Oraya Başvuru Olacak.

68 KDV MATRAH ARTIRIMI KDV İçin Hesaplanan KDV %3,5, %3 ,%2.5, %2, %1,5
KDV De Tecil Edilebilir KDV Hesaplanandan Çıkartılacak. Kısmi Tevkifatta Sadece Satıcının Beyan Edeceği Tutar Dikkate Alınacak. En Az 3 Dönem Beyanda Bulunulmuş İse Ortalaması Alınıp 12 İle Çarpılacak. Bu Beyanlarda Hesaplanan Yoksa İstisna Veya Tecil Nedeniyle Vergi Çıkmamış İse Asgari GV/KV Matrah Artırmında Bulunmak Kaydıyla KDV Matrah Artırımı Yapılabilir. KDV İçin Bu Sefer %18 Oranı Kullanılır.

69 KDV MATRAH ARTIRIMI Asgari GV/KV Matrahları dikkate alınıyorsa KDV matrah artırımı için Adi Ortaklık, Kollektif Ve Adi Komandit Şirketlerin Tüm Ortakları Asgari Gelir/Kurumlar Matrah Artımında Bulunacaklar. ÖZEL DURUM: Eğer, Tüm KDV Beyanlarını Vermiş Ve Bazı Dönemlerde Hesaplanan KDV Çıkmış İse; O Zaman Asgari GV/KV Matrah İçin %18 Hesaplanan KDV İle İlgili Yılın Oranı İle Hesaplanmış KDV Çarpılarak Bulunan Tutardan Yüksek Olan Seçilir.

70 ÖZEL DURUMLAR Seçilen Taksite Göre Katsayı Var.
Özel Hesap Dönemine Sahip Olup Kanundan Önce Zararı Mahsup Edenler Düzeltme Verecek Ceza Faiz Hesaplanmayacak. Matrah Artırımı Hangi Yıl Yapılmış İse O Yılın Zararının Yarısını Dikkate Almayın. Geçici Vergiyi Düzeltmeye Gerek Yok. Ödenme Olmazsa, Taksit Vade Tarihinden Ödeme Tarihine Kadar 6183/51 1 Kat Fazlasıyla Gecikme Zammı Hesaplanır. Gecikme Zammı Asıl Alacak İçin Uygulanacaktır. Mutlak Koruma Sağlamaktadır.

71 MATRAH ARTIRIMI ÖZEL DURUMLAR
İnceleme 1 Ay İçinde Sonuçlanması Gerekmektedir. Tasfiye Halinde Olanlar Matrah Artırsa Bile Kanundan Doğan İnceleme Hakları Süre Sınırı Olmaksızın Bakidir. Ancak, Matrah Artırımı Sonunda Beyan Edilen İle Hesaplanan Mahsuplaşacaktır. Tasfiye Edilmiş/Sicilden Silinmiş Olanlar Matrah Artıramaz. İncelemenin Olduğu Yıl İçin Artırımda Bulunun. Dolayısıyla, Eylül Sonuna Kadar İncelemeler Kesilecektir. Ayrıca, İnceleme Tamamlanırsa Aradaki Fark Kadar Tarhiyat Olacaktır. Eğer İnceleme Raporları Vergi Dairesine Daha Önce Girmişse Mahsup Yok, Yalnız Yapılandırma Olabilir.

72 SAHTE BELGE DÜZENLEYENLER- DEFTERLERİ YOK EDENLER
Defter Kayıt Belgeleri Yok Edenler, Yaprakları Koparan, Başka Sayfa Koyan Veya, Koymayanlar İle; Kısmen Veya Tamamen Sahte Belge Düzenleyenler Yararlanamaz. Bunun İçin 19 Ağustostan Önce Bir Vergi İnceleme Raporu İle Tespit Gerekli.

73 İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ
BÖLÜM 4 İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ

74 KAPSAM Tam Ve Dar Gelir Ve Kurumlar Vergisi Mükellefleri Yararlanacaktır. Bunlar Arasında Defter Düzeni Açısından Farklılık Yok. Kayıtdışı Alış Emtia, Demirbaş, Makine Teçhizat Demirbaş. Taşıt yok. 30 Kasıma Kadar Başvuru Yapılacak. ÖDEME DE AYNI SÜREDE OLACAK. KDV Yönünden Bağlı Olunan Vergi Dairesine Envanter Listesi İle Başvurulacak. Bildirim Tarihindeki Rayiç Değer-Normal Alım Satım Değeri Dikkate Alınacaktır. Mükellef Kendi Tespit Edecek Veya Meslek Odası Belirleyecektir. Kayıt Ve Tescile Tabi Olanlar Önce Kayıt Tescil Olacak.

75 KAPSAM Satış Bedeli Defter Değerinden Düşük Olamaz. NEDEN?
Amortisman Ayrılmayacaktır. Genel Oran %18 İse, %10 KDV Oranı İle, Değilse Normal Oranın Yarısı İle Beyan Edilecek. KDV Stok Beyanı Kullanılacak, Kağıt Veya Elektronik Ortamda Beyanda Bulunulacaktır. Bu Mallar ÖTV Ye De Tabi İse 30 Kasıma Kadar Vergi Dairesine Başvurularak İlgili Uygulamada Olan ÖTV Si Ödenecektir. Her Bir Listedeki Ürün İçin Ayrı Liste Sunulacaktır.

76 KAYITDIŞI ALIŞLAR Teslimleri KDV Den İstisna Olan Kıymetler İçin Bu İmkan Yoktur. (altın, kıymetli taşlar, vb) Emtianın KDV’Si İndirim Konusu Yapılır, Demirbaş, Makine Techizat İçinse İndirim İmkanı Yok. Yalnız GV/KV Açısından Gider Yazılabilir. Emtia’da İade Hakkı Tanınan İşlemlerde Kullanlar İade Talep Edebilirler.

77 Kayıtdışı Satışı Gerçekleştiren Koruma Yoktur.
KAYITDIŞI ALIŞLAR Bilanço Esasında Emtia Ve Diğerleri İçin Ayrı Karşılık Açılacak. Emtia İçin Ayrılan Karşılık Sermayenin Unsuru Sayılacağından Vergilendirilmeyecektir. Diğerleri 2016 Sonuna Kadar Satılmaz İse Karşılık Hesaba Amortisman Hesabına Aktarılacaktır. Kayıtdışı Satışı Gerçekleştiren Koruma Yoktur.

78 Kayıtdışı Satılan Emtia
30 Kasıma Kadar Fatura Düzenlenip Satış Kaydı Atılacak. Daha Sonra Önceki Yıllarda Kayıtdışı Satış Tespit Edilirse Eleştiri Görmeyecekler. Eczacılar Maliyet Bedeli Üzerinden Çıkış Yapacak. «Aynı Neviden» Olan Ürünlerin Gayri Safi Kar Oranları Üzerinden Çıkış Yapılacak. Yoksa, Meslek Odalarının Kar Oranları Referans Alınacaktır. Emtia İçin Ayrılan Karşılık Sermayeye Unsuru Sayıldığından Ortaklara Dağıtılması Veya Tasfiye Halinde Vergilendirilmeyecektir.

79 KAYITDIŞI SATIŞ KDV’nin İlk Taksidi Beyanname Verme Süresi İçinde 30 Kasıma Kadar, Kalanı Beyanname Verme Süresini Takip Eden 2. (Ocak) Ve 4. (Mart) Aylarda Ödenecektir. 3 Taksittir. Eğer, Emtia Satışından Kaynaklı Hesaplanan KDV Den Fazla Ödenecek KDV Varsa Emtia KDV Si Tamamı 3 Taksit, Eğer Daha Az Ödenecek Varsa Bunun Tamamı 3 Taksit Olacak. Ödenecek KDV Yoksa Taksit Zaten Yok. Emtia KDV si İçin Taksit Çıkma Durumunda Ek 21 KDV Beyanı Da Verilecek.

80 KAYITDIŞI SATIŞ Emtia ÖTV’ Ye De Tabi İse Genel Usullere Göre Beyan Edilip Ödenecek. ÖTV İçin Taksit Yok. Ceza Faiz Olmayacak. Eczane Ruhsatı Olanlar Maliyet Bedeli Üzerinden %4 KDV İle Satış Yapacaklar, KDV İçin Taksit Olmayacak. Satış Bedelinin Karşılığı Neyse Gerçekte O Yazılacak. Değilse 689 Kaydı Atılacak.

81 KAYITDIŞI SATIŞ Bu Satışta, Eczacılar tarafından yapılan satışta ödenen KDV’nin; 1-Gelir veya kurumlar vergisinden gider olarak indirilemeyeceği, 2-Hesaplanan KDV den mahsup edilemeyeceği belirtiliyor. Buna Karşın; diğer emtialar için böyle bir hüküm bulunmadığı görülmektedir. (Madde 6/2a)???

82 Kasa Ve Cari Hesap İşlemleri
30 Kasıma Kadar Beyan Gerekli. Elektronik Ortamda Veya Kağıt Ortamında Beyan. %3 Vergi, Beyanname Verme Süresi İçinde Ödenecektir. Ödenmezse 6183 Gecikme Zammıyla Birlikte Ödenecektir. Sadece Bilanço Esasına Tabi Kurumlar Vergisi Mükelleflerine Getirilmiştir. Gizli Kar Dağıtımını Teşvik Etmektedir. Tutar Olarak Beyan Tarihindeki Değerler Dikkate Alınacaktır. Mükellefler Dilerse Bu Tutarları Aktifte Geçici Bir Hesapta Tutabilirler.???? Vergi Gider Maliyet Yazılamaz Veya Mahsup Edilemez. Sözkonusu Tutarlar İçin Ortaklara Dağıtılıp Dağıtılmadığına Dair Tevkifat İle İlgili İşlem Yapılmayacaktır. YMM Lerde Bu Konu Dolayısıyla Sorumluluktan Kurtulacaklardır.

83 Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması
BÖLÜM 5 Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması

84 Gerçek ve tüzel kişiler yararlanır.
Yurtdışındaki Para Altın Döviz, Menkul Kıymet Sermaye Piyasası Araçları Yurtiçinde Kayıtlarda Olmayan Para Altın Döviz, Menkul Kıymet Sermaye Piyasası Araçları İle Taşınmazlar. Alacaklar Yok. Tarihine Kadar Ülkeye Gelecek.

85 Fiziki Olarak Gelecek Veya Türkiye’deki Banka Hesabına Aracı Kuruma Tevdi Edilecek.
Yurtdışı Varlıklar İşletme Kayıtlarına Dahil Edilmek Zorunda Değil. Yurtiçi Ve Dışı Kaynaklar Sermayeye İlave Olabilir. Çekilmesi Kar Dağıtımı Sayılmaz. Hiçbir Şekilde Vergiye Tabi Kazancın Hesabında Dikkate Alınmayacak, Kar Dağıtımı Olmayacak.

86 VARLIKLARIN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI
Pasifte Fon Hesabı Açılması Gerekir, Sermayeye İlave Olabilir. Dağıtılırsa Gerçek Veya Tüzel Kişiler Ortaklar Vergiye Tabi Değil. İnceleme-Kovuşturma-Soruşturma Yok. (Bazı Özel Haller Dışında)??? Bu Kaynaklar Yurtdışı Banka Ve Finans Kurumlarında Alınan Kredilerin Mahsubunda Kullanılabilir. Vergi Cennetlerine Teminat Olarak Konulmuş Paralar.

87 VARLIKLARIN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI
Kredi 19 Ağustos İtibariyle Yasal Kayıtlarda Olacaktır. Kredi Banka ve Finans kurumlarından temin edilmiş olacak. Kayıt Sırasında Taşınmazların Rayiç Değeri, Diğerlerinin VUK Değerleme Değerleri Alınacaktır. Bu varlıkların «satışından» zarar doğamaz. KKEG. Kar doğarsa vergiye tabi, işletmeden çekilirse vergiye tabi değil. Değerlemesinden doğan ZARARLAR?

88 Sorgulanması Gereken Hususlar
BÖLÜM 6 Sorgulanması Gereken Hususlar

89 2-KASA DÜZELTMESİ KAR DAĞITIMINA NEDEN OLACAKTIR.
1-SADECE PEŞİN ÖDEMELER TEŞVİK EDİLMEKTEDİR? Sadece Peşin Ödemeye Teşvik Var. Faiz Ve Katsayı Uygulanmıyor. Taksitlerin De Kanuna Uygun Ödenmesini Teşvik Etmek Gerekirdi, Nakden Veya Mahsuben Vergi İadesi Yoluyla, Gerekirse Katsayılar Artırılabilirdi. Veya Yi-ÜFE’Nin Tamamı İade Edilebilirdi. 2-KASA DÜZELTMESİ KAR DAĞITIMINA NEDEN OLACAKTIR. Ortak Cari Hesaplarda Ortak Bir Kurum İse Ne Olacak? İdare Sanki Gerçek Kişiler İçin Hesaplama Yapmış Gibi. Onlarda Düzeltme Yapması Gerekecek. Ayrıca, Kurumun ortağı bir Kurum ise cari hesap düzeltmelerinin etkisi ne olacak? İdare sanki sadece gerçek kişi ortak varmış gibi yorumda bulunmuştur. Ayrıca, ilişkisiz cari hesaplarda olup ta ortaklar tarafından tahsil edilmiş cari hesaplarda mı ilişkili hesap olarak değerlendirilecek?

90 3-İHBARLI VE ARAMALI İNCELEMELER DE HAK KAYIPLARI?
2-KASA-CARİ HESAP DÜZELTMELERİ: Kar dağıtan şirket nakit sermaye olarak koyarak faizi gider yazmak suretiyle vergi planlaması yapabilir? Başka bir şirket üzerinden ilişkili bu veya başka şirketlere aktarıp adat yoluyla kurumlar vergisi ve/veya KDV vergi planlaması yapabilir. 3-İHBARLI VE ARAMALI İNCELEMELER DE HAK KAYIPLARI?

91 4-YAPILANDIRILAN BORÇLAR VAZGEÇİLEN ALACAK OLABİLİR Mİ?
Vazgeçilen Borçlar Tutarı Kanunen Kabul Edilmeyen Gelir Olarak Mı Dikkate Alınacak Yoksa VUK 324. Kapsamına Girer Mi? Vazgeçilen Alacaklar: Madde 324 «Konkordato Veya Sulh Yoluyla Alınmasından Vazgeçilen Alacaklar, Borçlunun Defterlerinde Özel Bir Karşılık Hesabına Alınır. Bu Hesabın Muhteviyatı Alacaktan Vazgeçildiği Yılın Sonundan Başlıyarak Üç Yıl İçinde Zararla İtfa Edilmediği Takdirde Kar Hesabına Naklolunur.» 5-RAYİÇ BEDELİN ÜZERİNDE SATIŞ YASAĞI: Kanunda Kayıtlara Alınan Makine Teçhizat Veya Emtianın Rayiç Bedelinin Üzerinden Satış Bedeline Sahip Olamayacağına Dair İfade Hukuka Aykırıdır.

92 6-Kayıtdışı Alışta Geçen Makine Ve Teçhizat Kavramı Nedir?
7-Kayıtdışı Alışta Satışı Gerçekleştireni Koruyan Durum Yoktur. Kayıtlarda Olmadığı Halde Gerçekte Olan Kıymetlerin Envantere Alınmaları Mümkün Ve KDV 9 Uygulanmayacak. Karşı Tarafı Kurtaracak Olan Şeyler Nedir? 8-GMSİ İstisna İmkanı Kaybolur Mu? GMSİ Açısından Matrah Artırımına Gidenler, Mevcut Beyanlarında İstisna Uygulamış İse Etkilenecek Midir?

93 8-GMSİ İstisna İmkanı Kaybolur Mu?
GMSİ Açısından Matrah Artırımına Gidenler, Mevcut Beyanlarında İstisna Uygulamış İse Etkilenecek Midir? 9-Varlık Barışı Bölümünde Bazı Özel Durumlar Başkaca Bir Neden İle İfade Edilen Şey Nedir? 10-KKEG’nin Aktifleştirilmesi Kuralı: Tebliğde İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi Bölümünde Aktifleştirme Kavramına Yer Verilmiş. Peki, Yapılandırmadan Yararlananlar, Matrah Artırımından Yararlananların Ödeyeceği Vergiler Vs Ne Olacak? Muhasebe Standartlarına Aykırılıktan Ceza Kesilemez Mi?

94 İLETİŞİM BİLGİLERİ Merkez Ofis (YMM&SMMM Hizmetleri):
Mahmutbey Mah. Taş Ocağı Cad. Ağaoğlu My Office 212 Kat:20 Daire: Bağcılar-İSTANBUL Şube 1(YMM Hizmetleri): Yıldızevler Mahallesi 708. Sokak Prestij İş Merkezi No: 14/6 (Kat: 3) Yıldız-Çankaya/ANKARA Tel     :(0212) GSM  :(0505) Faks  :(0212) Mail  

95 http://taxauditingymm.com BİZE ULAŞIN…
GELECEĞİ BİRLİKTE PLANLAYALIM!!!

96 Başarı Bir Yolculuktur,
Bir Varış Noktası Değil. Ben Sweetland Saygılarımızla.


"(İstanbul YMM Odası Ruhsat/Sicil No:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları