Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORTA AMERİKA ORTAK PAZARI (CENTRAL AMERICAN COMMON MARKET-CACM)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORTA AMERİKA ORTAK PAZARI (CENTRAL AMERICAN COMMON MARKET-CACM)"— Sunum transkripti:

1 ORTA AMERİKA ORTAK PAZARI (CENTRAL AMERICAN COMMON MARKET-CACM)

2

3 Kuruluşu  Bölgesel nitelikli ekonomik örgütlenme Aralığında Guate­mala, El Salvador, Honduras, Nikaragua ve Kostarika arasında kurulmuş ve 1962 Temmuz'unda yürürlüğe girmiştir. Bölgesel nitelikli bir ekonomik örgütlenmedir. Orta Pazar tipi bir iktisadi birleşmeyi öngörür.

4 Üyeler arasında ticaretin serbestleştirilmesi ve dışa karşı ortak bir tarifenin uygulanması kabul edilmiştir. Ayrıca gerçek bir ekonomik birlik için üye ülkelerin çeşitli sektörlere sağlayacakları mali teşviklerin de uyumlaştırılması benimsenmiştir.

5 Bölgedeki sanayi projelerini des­ teklemek amacıyla 1961'de bir Ekonomik Bütünleşme Merkez Bankası (Central Bank for Economic Integration) kurulmuştur.

6 1970'de Hondu­ras, El Salvador ile arasındaki savaştan sonra birlikten çıkmıştır. 1970'lerin sonlarındaki Nikaragua ve Kosta Rika'nın gümrüklerini yük­seltmesi bunalımı birliğin etkinliğini azaltmıştır

7

8 Organları Merkezi Amerika Ekonomik Konseyi, Yürütme Konseyi
Daimi Sekreterya'dır. 

9 Faaliyetleri  ABD, Meksika ve Kanada arasında sonuçlandırılmış bulunan Ku­zey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması, Kanada ve ABD arasında mal ve hizmetlerin serbestleşmesini sağlamış, böylece firmalara önemli bir hareket alanı sağlamıştır.

10 Üyeleri Kosta Rika El Salvador Honduras Guatemala Nikaragua'­dır.
Örgütün merkezi Guatemala'nın başkenti Guatemala City'dir.

11 HAZIRLAYAN VE SUNAN ZEKERİYA DURDU


"ORTA AMERİKA ORTAK PAZARI (CENTRAL AMERICAN COMMON MARKET-CACM)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları