Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Cuma günü ve önemi. Müslümanlar için Cuma niçin önemlidir?  Toplanma ve cemaat olma anlamına gelen cuma, Müslümanların haftalık bayramıdır.  Cuma günü.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Cuma günü ve önemi. Müslümanlar için Cuma niçin önemlidir?  Toplanma ve cemaat olma anlamına gelen cuma, Müslümanların haftalık bayramıdır.  Cuma günü."— Sunum transkripti:

1 Cuma günü ve önemi

2 Müslümanlar için Cuma niçin önemlidir?  Toplanma ve cemaat olma anlamına gelen cuma, Müslümanların haftalık bayramıdır.  Cuma günü Müslümanların bir araya geldikleri ve cemaatle haftalık ibadetlerini edâ ettikleri önemli bir gündür

3 Müslümanlar için Cuma niçin önemlidir?  Cuma namazı; sosyal dayanışma ve kaynaşmaya, birlik ve beraberliğe, İslâmî bilgilenme ve bilinçlenmeye vesile olan bir ibâdettir.

4 Müslümanlar için Cuma niçin önemlidir?  Kur’ân-ı Kerim’de; “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ı anmaya koşun ve alış-verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır.(1) buyrularak Cuma namazının farz oluşu ve bu esnada alış-verişin bırakılması uyarısında bulunulmuştur.

5 Peygamberimiz Cuma günü için ne diyor?  Cuma namazı, Hz. Peygamberimiz (a.s) döneminden günümüze kadar bütün Müslümanlarca kılınmış ve bunun farz olduğu konusunda herhangi bir ihtilâfa düşülmemiştir.

6 Peygamberimiz Cuma günü için ne diyor?  Allah resûlü şöyle buyurmuştur. “Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her müslümana farzdır.”(Hadis) “Cumaya gelmek isteyen kimse boy abdesti alsın.” (Hadis) “Ergen olan her kişinin Cuma günü gusletmesi, ağız ve diş temizliği yapması ve yeteri kadar güzel koku sürmesi gerekir.”(Hadis)

7 Cuma günü nasıl değerlendirilmeli?  Kur’an okumak,  zikir ve tefekkür etmek,  Peygamberimize salât ve selam getirmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak,  camiye erken varıp kimseyi rahatsız etmeden boş yere oturup sessiz bir şekilde vaaz ve hutbeyi dinlemek

8 Peygamberimiz (sav) diyor ki  Bir hadiste “Cuma günü bir saat vardır ki Müslüman, bu saate isabet ederek (dua ve niyazda bulunup) hayırlı bir şey isterse, Allah(c.c) ona istediğini verir.”(Hadis) buyrur.

9 Ramazan ayı ve önemi  ramazan ayı; Kur'an, oruç, iyilik ve güzellik ayıdır.

10 Niçin Kur’an ayıdır?  Çünkü Kur'an-ı Kerim, bu ay içerisinde bulunan Kadir Gece'sinde indirilmeye başlanmıştır.

11 Niçin Kur’an ayıdır?  Allah Teâlâ, Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurmuştur:  شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ  ''Ramazan ayı, insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği aydır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin''

12 Niçin oruç ayıdır?  Ramazan ayı, oruç ayıdır. Allah Teâlâ, mü'minlere bu ayda oruç tutmayı emretmiştir, yani farz kılmıştır.

13 Niçin oruç ayıdır?  Kur’an-ı Kerim'de şöyle buyurmuştur:  فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ  "... içinizden kim Ramazan ayına erişirse, orucunu tutsun..

14 Niçin oruç ayıdır?  Peygamber Efendimiz (s.a.s.) bir hadis- i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır: إِذَا دَخَلَ رَمَضَانُ فُتِّحَتْ أَبْوَابُ الجَنَّةِ، وَغُلِّقَتْ أَبْوَابُ النَّارِ، وَسُلْسِلَتِ الشَّيَاطِينُ "Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur.

15 Niçin oruç ayıdır?  Hz. Peygamber (s.a.s.) başka bir hadis- i şeriflerinde ise "Kim ramazan gecesini, sevabına inanarak ve bunu elde etmek niyetiyle namazla (teravih namazı kılarak) geçirirse geçmiş günahları affedilir."

16 Niçin oruç ayıdır?  Görülüyor ki; Cennet kapılarının açıldığı, Cehennem kapılarının kapandığı ve şeytanların zincirlere vurulduğu bu ay mü'minler için oruç ayıdır.  Bu sebeple, Müslüman bu ayda orucunu tutacaktır.  Zira, oruç sadece aç ve susuz kalmak değil, kalbin Allah'a açılması hayata Allah'ın emrettiği şekilde bakılmasıdır.

17 Niçin iyilik ve güzellik ayıdır?  Hayır ve iyilik yapma fırsatları çoktur:  "Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksiltme olmaz.’ (Hadis)

18 Niçin iyilik ve güzellik ayıdır?  İnsana niçin yaratıldığını hatırlatan ve Rabbiyle olan bağını kuvvetlendiren ibadet ayıdır. Çünkü insanın ibadetle duayla zamanını geçirdiği bir aydır.

19 Niçin iyilik ve güzellik ayıdır?  Eş, dost, akrabamıza ikramda bulunduğumuz, onlarla birlikte Allah’ı andığımız bir aydır.  Böylece insanlar arasındaki sevgi bağları güçlenir.

20 Niçin iyilik ve güzellik ayıdır?  Fakir kimselere yardım etmek için bir fırsat ayıdır. Çünkü aç kalmanın ne demek olduğunu anladığımız bir aydır.  “Ramazan ayında kim helal kazancından bir oruçluyu iftar ettirirse, Ramazan’ın bütün gecelerinde melekler ona dua eder ve Kadir Gecesinde Cebrail Aleyhisselâm onunla musafaha eder (tokalaşır).(Hadis)

21 Ramazan nasıl geçirilmeli?  Oruç tuturak  Kur’an okuyarak  Dua ederek  Allah’ın hoşlanmayacağı şeylerden uzak durarak (kötü söz, günah işler gibi)  Çevremizdeki ihtiyaç sahiplerine yardım ederek


"Cuma günü ve önemi. Müslümanlar için Cuma niçin önemlidir?  Toplanma ve cemaat olma anlamına gelen cuma, Müslümanların haftalık bayramıdır.  Cuma günü." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları