Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

WAYS of PROTECTION FROM DISEASES. Classification of Diseases and Way of Protection.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "WAYS of PROTECTION FROM DISEASES. Classification of Diseases and Way of Protection."— Sunum transkripti:

1 WAYS of PROTECTION FROM DISEASES

2 Classification of Diseases and Way of Protection

3 Classification of Diseases * Infectious diseases * Heart and vascular diseases * Digestive system diseases * Brain and nervous system diseases * Blood diseases * Skin diseases * Muscle and skeletal system diseases * Psychological diseases * cancers * Genito-urinary system diseases * Hormonally diseases * Heritable diseases

4 How does infectious diseases spread ? By : close contact Nourishments Water Air vectors blood and body fluids

5 Way of protection from infectious diseases Wash your hands well Do not share personal care products Do not share cups Use tissue paper Do not touch eyes,noses and mouth

6 * Use tissue paper * sneeze the other direction * Cleaning germs

7 * Do not buy any food sold in the open. *Do not eat any food from falling to the ground thoroughly wash * let some fresh air into:The microbes stay suspended stable air.They remove when the windows are opened.Also,rooms must be moistened. * Do not smoke and let smoke for anyone. * Do make the vaccine; specifically,influenza, tetanus, hepatitis B and so on.

8 Ways to protection from the heart and vascular disease; - Do exercise and sports regularly. -Cut down on salt. -Stay away saturated and burned oils -Do not be fat. -Give your excess weight by controlled of doctor. -If you have who have a heart attack especially at young ages,high blood pressure,high blood lipid,sugars in your family,you should check up every year. - Do not smoke

9 Ways of protection from digestive system disease ; Smoking and alcohol Stress Do wash the food well. Instead of fries,pan,you should prefer grilled,boiled,steamed techniques.You shouuld prefer fiber foods and leaving plenty of pulp various fruits instead of sugar,white flour and starch.

10 Hot drinks are consumed as cool such as tea,soap etc. Eat a balanced diet. Do not eat too much like exhaust your digestive system Do avoid caffeine and fizzy drinks Eat slowly and chew bite completely. Do start with raw salad or fresh fruit to eat.

11 Do stay away from over spicy, sour and acidic foods. Do not consuming artificial substances like flavorings etc. Do not consume food without production and expiry date.

12 Ways of protection from the brain and nervous system, disease; * If you have a family history of neurological disease hereditary neurological control should be adopted each year *You should care heart and vascular health for preventation of paralysis. * You should take precautions about head trauma for prevention of epilepsy and convulsion diseases etc.(should soften hard edges in the house, hard floors should be laid with soft material) *Do avoid throwing,holding,bouncing during playing with children.

13 * Pyrogen in children Facial paralysis Do should be given attention vaccination in children for diseases such as encephalitis,meningits and poliomyelitis. * Dry eyes

14 In Personal Do should be done recruitment and periodic check-ups Health education must be considered

15 Prevention of blood diseases; Anemia To prevent from anemia -Eat a balanced diet should be especially offal, fish, dried apricots, dried beans, fresh fruits and vegetables - Vitamin C-rich foods should be included in the meal - Tea consumption should be limited. - Iron supplements should be made in the period when increased iron requirements of pregnancy, breastfeeding and childhood.

16 -Treatment of anemia is caused obesity that is in correct. On the contrary anemia slows our metabolism. - Mother's milk is emphasized for anemia anemi açısından önemi vurgulanarak, breast-feeding encouraged. -Baby will begin to 4 months of age should be given iron supplements until 1 year of age. -couples should do medical check before the marriage.

17 Kanın gereksiz yere pıhtılaşarak,trombüs,emboli ve tromboflebit oluşumunu engellemek için; a)Oturmak veya ayakta durmaktansa yatmak ve ya yürümek yeğdir sözünü hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın. b)Mümkün olduğu kadar bol ve düzenli spor yapın( Uygun spor türleri hızlı yürüme, yüzme ve bisiklettir.) c)Kilonuzu kontrol altında tutun. Çünkü aşırı kilo hem kalbiniz hem de dolaşım sisteminiz için yük demektir. d)Bol sıvı için (Özellikle yazın en az 2,5 litre)

18 -Kan kanserlerinin sebebinin bilinmemesi nedeni ile korun ma yolları da net olarak bilinmemektedir. Yine de; a)Radyasyona b)Kimyasal maddelere c)Toksinlere maruz kalmamak riski azaltabilir.

19 Deri Hastalıklarından korunma yolları; - Cildinizi temizleyin. -Cildinizi nemlendirin. -Radyasyondan kendinizi koruyun. -Güneşten korunun (Sadece direkt güneş ışınları değil,gölge de yansıyan ışınlar bile zararlıdır.) Ayrıca yüksek koruma faktörlü kremler kullanın.

20 -Saçlarınızı sık yıkayın(Saçlı derinizin özelliğine göre yıkama sıklığını belirleyin.Derinin kurumasına ve neminin azalmasına izin vermeyin). -Yıkadıktan sonra özellikle ayak parmak aralarını mutlaka kurulayın. -Özellikle görünen bir cilt hastalığı olan biriyle temas ettiğinizde mutlaka ellerinizi yıkayın. -Ayakkabı seçimine özen gösterin.(Nasır,tırnak hipertrofisi vs.engellemek için).

21 -Çıplak ayakla dolaşmayın.. -Ben’lerle oynamayın. -Saçlarınızı tarayın ve fırçalayın. -Dişleri günde 2 kez 2 dk fırçalamalı ve diş ipi kullanmalıyız. - Ayak tırnakları düz kesiniz.

22 *Kas ve iskelet sistemi hastalıklarından korunma yolları -

23 -Dar ve yüksek topuklu ayakkabı giymeyin. -Çok ağır yükleri kaldırmayın. -Kasları aşırı zorlamayın. -Ağırlığı bel ile yük arasında fazla uzaklık bırakmadan dizleri bükerek kaldırın. -Karın ve bel kaslarını güçlendiren hareketler yapın. -İncinen kasları, kas lifleri doğrultusunda ovalayın.

24 Ö *Ruh sağlığı ve sosyal iyilik hâli de beden sağlığı kadar ö- nemlidir. *Ruh sağlığını korumak psikiyatriden başka birçok alanı il- gilendiren çok geniş bir kavramdır. *Ruh hastalıkları tıbbın diğer hastalıklarından farklı değil- dir. *Ruh hastalığının olması, kişiliğin zayıf olduğu anlamına gelmez.

25 Psikolojik hastalıklardan korunmak için *Kendimize güvenmeli, saygı duymalı ve kendimizle barışık olmalıyız. *Başkalarını da sevmeli, anlamalı, çevremize güven- meli, kişiler arası ilişkilerden doyum sağlamalı, Gerektiğinde onlara ilişkin sorumluluklar yüklenmeliyiz.

26 *Başarısızlıkları,düş kırıklıklarını yani kendimizin sınırlı yetilerini olumlu biçimde kabul etmeli, problemleri çözmeliyiz. *Değişen durumları değerlendirip, yeni seçenekler bulabilmeli, kendimiz ve çevremiz için en yararlıyı seçebilmeliyiz. *Yeniliklere açık olup, farklılıkları anlayışla karşılayabilmeli, esnek ve saygılı olmalıyız.

27 *Tutum ve davranış eylemlerimizle kendimize ve çevremize rahatsızlık değil, neşe ve huzur vermeliyiz. *Karşı cinsle anlaşmalı, sevgi ve saygıya dayanan ilişkiler kurabilmeliyiz. *Güncel olaylardan ve yaptığımızdan tat almalı, gerektiğinde sevinebilmeli veya üzülebilmeliyiz.

28 Kanserlerden korunma yolları *Her akşam duş alın. Üstünüzü tamamen değiştirin. (Çevre kirliliğini eve taşımayın). *Bulaşığı en az deterjanla ve eldiven kullanarak yıkayın. *Çamaşırda deterjandan kaçının. Defne ve zeytinyağı bazlı sabunlar kullanın. Ellerinizi ve vücudunuzu defne, fıstık ve zeytinyağı bazlı sabunlarla yıkayın.

29 *Beyaz iç çamaşırlarınızı yeni aldığınızda mutlaka 2 kez kay- natın.(Kanserojen maddelerle beyazlatılıyorlar). *Oda spreyi kullanmayın.(Petrol menşeli ve kanserojen). *Sebzeleri mevsiminde dondurup saklayın.Bir kez çözülünce mutlaka pişirin. Mikrodalga veya ateşte 1 kez ısıtın.2. kez ısıtıldığında DNA sı bozulur.DNA kırılması kanserojendir. *Televizyondan, özellikle cep telefonundan ve radyasyon ya- yayan(Özellikle tüplü)cihazlardan uzak durun. Başınızı cep te- lefonuna fazla yaklaştırmayın.

30 *Kızartma için sırasıyla, zeytin yağı, fındık yağı kullanın, *Fastfood türü yiyeceklerden uzak durun. *Meyve ve yoğurdu bol tüketin. Probiotik ve ev yoğurdunu tercih edin. Keçi peyniri ve çökelek’i tercih edin. *Tuzdan uzak durun. Mutlaka tüketilecekse,kaya tuzunu çok az miktarda kullanın.

31 *Şeker ve şekerli maddelerden uzak durun veya çok az tüketin. *Sırasıyla ceviz, fındık ve bademi yeterince tüketin(Kabuklu olarak alın. Pestisid riski). *Elmayı bol tüketin. Meyvelerin üzerine parlak görünmesi İçin mum sürülüyor. Bu nedenle hakiki zeytinyağlı sabunla yıkadıktan sonra elma sirkeli suda bekletin. Meyveleri bu işlemden sonra kabuğu ile tüketin. *Kesinlikle kepekli un tüketin.Çünkü çok Posa bırakır ve Doğal vitaminlerden zengindir.

32 *Lahana,marul gibi yiyeceklerin ilk dört yaprağını çöpe atın. (Ne yaparsanız yapın, pestisidleri gideremezsiniz). *Plastik, bakır, alüminyum kaplar kullanmayın. Çelik,cam,porselen kaplar kullanın. *Bütün beyazlatıcılardan uzak durun.( çocuklara klorla beyazlatılmış defter kullandırmayın. Kullandıkları boyalarda da kanserojen olmamasına dikkat edin).

33 *Üç ayda bir kullandığınız suyu değiştirin(Satın aldığınız sular- da az da olsa kanserojen karışma ihtimali nedeni ile). *Alkol ve sigara kullanmayın. Kullanılan yerlerden uzak durun. *Her gün düzenli yürüyün.

34 Genito-Üriner sistem hastalıklarından korunma *Genito üriner sistemde kabaca en çok görülen hastalıklar Böbrek taşları Enfeksiyonlar Prostat hipertrofisi Böbrek yetmezliği Kanser

35 Korunma yolları özet olarak şöyledir. *Yeterli sıvı,özellikle su alınmalıdır. *Cinsel ilişki öncesi ve sonrasında genital bölgeler temiz- lenmelidir. *Tuvalet ihtiyacı ertelenmemelidir. *Tuvalette hijyenik kurallara uygun temizlenilmelidir. *Ev ve işyeri tuvaletleri son derece hijyenik olmalıdır. *Vajinal tampon ve pedler sıklıkla değiştirilmelidir. *Çok dar kıyafetlerden kaçınılmalıdır. *Pamuk içerikli çamaşır kullanılmalıdır. *Sigara kullanılmamalıdır. *Aşırı kilo alınmamalıdır.

36 . *Doktor kontrol ve danışmanlığı olmadan östrojen almayın. *Herhangi bir şikâyet veya hastalık varsa vakit kaybetmeden tedavisi için başvurun.

37 *Yılda en az bir kez jinekolojik açıdan muayene olun, gerekli tarama testleri yaptırın. *Genital bölgenin temizlik ve bakımına itina gösterin. *Tıbbi ve bilimsel olmayan korunma yöntemleri uygulamayın *Provoke düşük yöntemlerine kalkışmayın, hastane şartların- da doğum yapın.

38 Hormonal hastalıklardan korunma yolları *Hareketli olun. Bol egzersiz yapın(Özellikle çocuklarda bü- yüme hormonu açısından). *Düzenli uyuyun. Uyku bozukluğunuz varsa tedavi ettirin. *Düzenli beslenin. Özellikle uzun süre aç kalmayın. Şeker ve şekerli gıdalardan uzak durun. *Stresten kaçının. Stresle baş etmeyi öğrenin

39 *İyottan zengin beslenin. florize edilmiş olan diş macunları,içme suları flor ve beyaz ekmekler, pastalar, kekler, vs. beyaz olan herşey beyazlatıcı olarak kullanılan brom içerir ve bu maddelerde troid bezimizin çalışmasını bozar. *Doktor kontrolü olmaksızın, kendiliğinizden hormon prepa- ratı kullanmayın.

40 Genetik hastalıklardan Korunma yolları Gebelikte genetik tarama yaptırılarak hastalık riski belirlenmeli ve gerekirse hamilelik sonlandırılmalıdır. (Bu karar aileye aittir)

41 TEŞEKKÜR EDERİM


"WAYS of PROTECTION FROM DISEASES. Classification of Diseases and Way of Protection." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları