Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ"— Sunum transkripti:

1 KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

2 HOŞGELDİNİZ

3 RAHİM AĞZI KANSERİ

4 BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ?
Rahim ağzı kanseri nedir? Rahim ağzı kanserine yakalanma riskini artıran durumlar nelerdir? Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir? Rahim ağzı kanseri nasıl erken teşhis edilir? Rahim ağzı kanserinin tedavisi mümkün müdür?

5

6 Üreme organlari

7 RAHİM AĞZI KANSERİ NEDİR?
Rahim ağzını oluşturan hücrelerin anormal büyümesi ve çoğalmasıdır.

8 RİSKİ ARTIRAN DURUMLAR NELERDİR?
Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar (HPV) 20 yaşından önce aktif cinsel yaşam Birden fazla cinsel eş Tedavi edilmeyen yaralar Yanlış beslenme Sigara kullanmak Kişisel temizlik kurallarına uyulmaması

9 GENİTAL HİJYEN KURALLARI-1
Tuvaletlerden önce ve sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. Hazne yıkanmamalıdır (vajina içerisi) Genital bölge temizlenirken “sabun, şampuan” vs. kullanılmamalıdır (sadece su yeterlidir) Genital bölge “önden arkaya” doğru temizlenmelidir (vajinadan anüse doğru) Mutlaka tuvalet kağıdı kullanılmalıdır. Akıntı önlemek amacıyla vajina ağzına “pamuk veya tuvalet kağıdı” koyulmamalıdır.

10 GENİTAL HİJYEN KURALLARI-2
İç çamaşırı hergün değiştirilmeli ve pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Perine bölgesini sıkan kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Genital bölge kuru kalmalıdır. Adet dönemlerinde Pedler sık aralıklarla değiştirilmelidir Kesinlikle havuza/denize girilmemelidir. Genital temizlik ihmal edilmemelidir. Ayakta duş alınması tercih edilmelidir.

11 RAHİM AĞZI KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Adet dışı kanama Bel ve kasık ağrıları Kötü kokulu akıntı Cinsel birleşme sırasında ağrı/kanama Kilo kaybı Serviksin kanser öncüsü değişikliklerinin herhangi bir bulgusu yoktur. Ancak hastalık ilerledikçe belirtiler ortaya çıkmaktadır.

12 ERKEN TEŞHİS İÇİN NE YAPILMALIDIR?
Jinekolojik muayene Smear testi Cinsel yaşamın başladığı yaştan itibaren kadınlar her yıl düzenli olarak kadın ve aile sağlığı merkezlerinde muayene edilmelidir. Yine her yıl tekrarlanması gereken, uygulaması çok kolay olan, rahim ağzı sürüntü testi (Smear) ile kanser oluşmadan önce veya çok erken aşamada tanı koymak mümkündür. Erken tanı koyulan hastalar tamamen iyileşebilir.

13 TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜDÜR? Rahim ağzı kanseri, sağlıklı kadınlarda yapılan düzenli kontroller ile erken dönemde tespit edilir. Bu dönemde tedavi edilebilen kanser türüdür.

14 UNUTMAYIN! ERKEN TANI HAYAT KURTARIR.


"KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları