Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FETHİN 562. YILDÖNÜMÜ. İSTANBUL’UN FETHİ TÜRK, İSLAM ve DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN BÜYÜK ve ÖNEMLİ BİR OLAYDIR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FETHİN 562. YILDÖNÜMÜ. İSTANBUL’UN FETHİ TÜRK, İSLAM ve DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN BÜYÜK ve ÖNEMLİ BİR OLAYDIR."— Sunum transkripti:

1 FETHİN 562. YILDÖNÜMÜ

2 İSTANBUL’UN FETHİ TÜRK, İSLAM ve DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN BÜYÜK ve ÖNEMLİ BİR OLAYDIR

3 BU FETHİ ÖNEMLİ KILAN EN ÖNEMLİ ETKEN PEYGAMBERİMİZİN ÜNLÜ HADİSİDİR.

4 لَتُفْتَحُنَّ القُسْطَنْطِينِيَّةُ فَلَنِعْمَ الاَمِيرَ اَمِيرُهاَ وَلَنِعْمَ الجَيْشُ ذلِكَ الجَيْشُ İSTANBUL MUTLAKA FETHEDİLECEKTİR. ONU FETHEDEN KOMUTAN NE GÜZEL KOMUTAN, ONU FETHEDEN ORDU NE GÜZEL ORDUDUR.

5 İSTANBUL ( KOSTANTİNAPOL)

6

7 GENÇ PADİŞAH FATİH SULTAN MEHMET HAN

8 İSTANBUL’UN FETHİNİ GEREKTİREN SEBEPLER

9 1- Bizans’ın Osmanlı şehzadelerini kışkırtarak, taht kavgalarına neden olması. 2- Bizans’ın Osmanlı’ya karşı düzenlenen haçlı seferlerini teşvik etmesi.

10 3- Bizans’ın Osmanlı toprak bütünlüğünü bozan bir konumda olması. 4- İstanbul’un boğaza hakim bir konumda olması.

11 İSTANBUL’UN FETHİ İÇİN YAPILAN HAZIRLIKLAR 1- Devrin mühendislerinden Muslihiddin Saruca Sekban ile Osmanlıya sığınan Macar Urban’ı Edirne’de top dökümü işiyle görevlendirildi.

12 2-Yıldırım Beyazıt’ın İstanbul kuşatması esnasında yaptırdığı Anadolu Hisarının karşısına, Rumeli (Boğazkesen) inşa edildi.

13 3- Dört yüz parçadan oluşan bir donanma inşa edildi.

14 4- Macar, Eflak ve Sırbistan ile var olan barış antlaşmaları yenilendi. 5-Turhan Bey komutasındaki bir Osmanlı donanması Mora'ya gönderildi ve İstanbul'a yardım gelmesi engellendi. 6.Tekerlekli kuleler ve aşırtma güllelerin (havan topu) üretildi.

15

16 1- Surlar sağlamlaştırıldı ve şehre yiyecek depolandı 2.2- Bizans İmparatoru Konstantin, Haliç'e bir zincir gerdirerek, buradan gelecek tehlikeyi önlemeye çalıştı.

17 HALİÇ ZİNCİRLİ

18 HAÇLI DÜNYASINDAN YARDIM.

19 Ancak; Bizans halkı, Haçlı seferleri esnasında İstanbul’un Haçlılar tarafından istila edilmesinden korktukları için; “ İstanbul’da Kardinal külahı görmektense, Türk Sarığı görmeye razıyız.” diyorlardı.

20

21 ☺ * Fatih Sultan Mehmed, hazırlıkları tamamladıktan sonra, Bizans İmparatoru Konstantin'e bir elçi göndererek, kan dökülmeden şehrin teslim edilmesini istedi. ☻ * Fakat İmparatordan gelen savaşa hazırız mesajı üzerine, İstanbul'un kara surları önüne gelen Osmanlı ordusu, 6 Nisan 1453'de kuşatmayı başlattı.

22

23 Fatih Sultan Mehmed, İstanbul'un fethedilmesini kolaylaştıracak önemli kararını verdi. Osmanlı donanmasına ait bazı gemiler karadan çekilerek Haliç'e indirilecekti.

24 Gemilerin, kızakların üzerinden kaydırılabilmesi için, Galata Cenevizlilerinden zeytinyağı, sade yağ ve domuz yağı alınarak kızaklar yağlandı.

25 21-22 Nisan gecesi 72 parça gemi Haliç'e indirildi

26 19 NİSAN 1453 SALDIRISI

27 6 MAYIS 1453 SALDIRISI

28 12 MAYIS 1453 SALDIRISI

29 29 MAYIS 1453 SALDIRISI

30 29 MAYIS 1453 SALI ULUBATLI HASAN İstanbul surlarına Osmanlı Bayrağını dikti

31

32 İSTANBUL ARTIK BİR TÜRK ŞEHRİDİR.

33  29 Mayıs 1453, fetih günü Sultan Mehmed, Topkapı’dan şehre girerek, Bizans halkının sığındığı Ayasofya’ya gitti.

34  Ayasofya’da bulunan dini liderlerden ve insanlardan bazılarının yerlere kapanmış vaziyette olduğunu görünce, onlara:

35 “ Kalkın! Ben Sultan Murat Han Oğlu Sultan Mehmed derim ki: Bu günden itibaren canınız ve hürriyetiniz teminatım altındadır.”

36

37 1- Osmanlı Devleti Yükselme dönemine girmiştir. 2- Başkent Edirne'den İstanbul'a taşınmıştır. 3- Osmanlı toprak bütünlüğü sağlanmıştır. Osmanlı'nın Anadolu-Rumeli geçişi kolaylaşmıştır

38 4- Osmanlı toprakları arasında sürekli sorun çıkaran Bizans ortadan kaldırılmıştır 5- Karadeniz-Akdeniz deniz ticaret yolunun denetimi Osmanlılara geçmiştir. 6- Osmanlı Devleti İslam dünyasında haklı bir şöhrete ve itibara kavuşmuştur.

39 1- Bizans imparatorluğu tarihe karışmıştır. 2- Ortaçağ kapanmış, Yeniçağ başlamıştır. 3- İstanbul'dan kaçan Bizans'lı bilim adamları Avrupa'da Rönesans ve reform hareketlerinin başlamasında etkili olmuşlardır. 4- Feodalite(derebeylik) sistemi çözülmeye başlamıştır

40


"FETHİN 562. YILDÖNÜMÜ. İSTANBUL’UN FETHİ TÜRK, İSLAM ve DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN BÜYÜK ve ÖNEMLİ BİR OLAYDIR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları