Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Tarihin En Büyük 10 Devleti

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Tarihin En Büyük 10 Devleti"— Sunum transkripti:

1 Tarihin En Büyük 10 Devleti
Berat Köse

2 1) Britanya İmparatorluğu
En güçlü zamanında ''Güneş Batmayan İmparatorluk'' olarak adlandırılmıştır. Sanılanın aksine dünyanın en büyük imparatorluğu Moğol İmparatorluğu değil Büyük Britanya İmparatorluğudur. Sömürgeleri ile birlikte toplam yaklaşık km2'lik bir alanı yönetmiştir.

3 2) Moğol İmparatorluğu Sınır bütünlüğü olan dünyanın en büyük devletidir. Tam olarak bilinmese de yaklaşık km2'lik alana hükmetmiştir. Sınırları bir arada olan en büyük devlettir. Cengiz Han tarafından kurulan devlet, en geniş sınırlarına ulaştıktan sonra parçalara bölünmüştür.

4 3) SSCB 1. Dünya Savaşı sonrası kurulan SSCB, yılları arasında km2'lik bölgede hüküm sürmüştür. Lenin tarafından kurulmuştur. Soğuk Savaş döneminde ABD ve SSCB birer kutuptu. SSCB Soğuk Savaş'ı kaybedince yıkılmıştır.

5 4) İspanyol İmparatorluğu
Sömürgeciliği başlatan ülkelerden olan İspanya, altın çağında sömürgeleri ile birlikte yaklaşık km2'lik toprakları yönetmiştir. Altın çağında şimdiki Güney Amerika'nın büyük çoğunluğunu, Kuzey Amerika'nın bir kısmını ve Afrika'nın bir kısmını ele geçirmiştir.

6 5) Qing Hanedanı Qing Hanedanı yönetimindeki Çin, toplam km2'lik alana hükmetti. Şimdiki Kuzey Kore, Güney Kore, Çin, Moğolistan gibi toprakları ele geçirmiştir. Kurulduğu dönemde limanlarını batıya kapatmış olsa da Britanya ile yapılan savaşların sonunda limanlarını Avrupalı Devletlere açmıştır.

7 6) Emeviler Hz. Muhammed'in kurduğu İslam Devleti'nin ardından 4 Halife Dönemi gelmiştir. Son Halife olan Hz. Ali'den Halifeliği ele geçiren Muaviye tarafından kurulmuştur. Mevcut sınırları genişletip bugünki İspanya ve Portekiz'in bir kısmını ve İran'ı da ele geçirmiştir. Toplam km2'lik alanı yönetmişlerdir.

8 7) Fransız Sömürge İmparatorluğu
19. ve 20. yüzyılda Britanya İmparatorluğu'nun ardından sömürgecilikte 2. olan Fransa, toplam km2'lik alandan fazlasına hükmetti.

9 8) Ahameniş İmparatorluğu
1. Pers İmparatorluğu olarak da bilinen Ahameniş İmparatorluğu, yaklaşık km2'lik alanın yönetmiştir. Mezopotamya, Anadolu, Trakya ve İran gibi topraklara yayılmıştır.

10 9) Roma İmparatorluğu Avrupa'nın büyük çoğunluğu, Kuzey Afrika, Orta Doğu'nun bir bölümü ve Anadolu'ya hükmetmiş olan Roma İmparatorluğu, kesin olarak bilinmemesine rağmen yaklaşık km2'lik bir alana hükmettiği söylenmektedir.

11 10) Osmanlı İmparatorluğu
3 kıtada toprağı bulunan Osmanlı, en iyi döneminde km2'lik alana hükmettiği biliniyor (ya da bazı tarihçilere göre ) yılları arasında hüküm sürmüştür yılında imzaladığı Karlofça Antlaşması'nın ardından sınırları gittikçe daralmaya başlamıştır.

12 SON


"Tarihin En Büyük 10 Devleti" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları