Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GEÇMİŞ YILLARDA ÖĞRENDİKLERİNİZİ HATIRLAYARAK----> 1. DÜNYA SAVAŞININ TEMEL SEBEBİNİN NE OLDUĞUNU TARTIŞINIZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GEÇMİŞ YILLARDA ÖĞRENDİKLERİNİZİ HATIRLAYARAK----> 1. DÜNYA SAVAŞININ TEMEL SEBEBİNİN NE OLDUĞUNU TARTIŞINIZ."— Sunum transkripti:

1

2 GEÇMİŞ YILLARDA ÖĞRENDİKLERİNİZİ HATIRLAYARAK----> 1. DÜNYA SAVAŞININ TEMEL SEBEBİNİN NE OLDUĞUNU TARTIŞINIZ.

3 SAVAŞIN NEDENLERİ 1- Sanayileşen ülkelerin hammadde ve Pazar arayışı.

4  Uyarı: Siyasi birliğini geç kuran Almanya ve İtalya da sanayisini kurmuş ve sömürge istemeye başlamıştı.

5  Özellikle Almanya’nın dünya pazarlarında etkili olması başta İngiltere olmak üzere Fransa ve Rusya’yı da kaygılandırmıştı. (yani savaşın temel sebebi ekonomiktir)

6 2- Orta Avrupa’da yaşanan Fransız- Alman rekabeti. Uyarı: Fransa Almanya’ya kaptırdığı Asace Loraine’i geri almak istiyordu.

7 Uyarı: Sırbistan Rusya’nın panislavist politikasını desteklerken Avusturya Macaristan bundan olumsuz etkilenmiştir. 3- Balkanlar’da yaşanan Sırbıstan Avusturya-Maca ristan rekabeti.

8 İTTİFAK: (Bağlaşma dev.)Almanya, Avusturya-Macaristan ve İtalya. 4- Bütün bunlar devletlerarası bloklaşmaya yol açtı.

9 NOT:Savaş başlayınca İtalya taraf değiştirmiştir. Çünkü itilaf devletleri onlara toprak vaad etmiştir. İTİLAF: (Anlaşma dev.)İngiltere, Fransa ve Rusya. (daha sonra pek çok devlet bu gruba katılmıştır.)

10 Üçlü itilaf

11 SONUÇ olarak bu ekonomik rekabet en çok Almanya ve İngiltere arasında gerçekleşmiştir.

12  Almanya'nın Avrupa'nın en güçlü kara devleti oluşu, endüstrisinin her geçen gün dünya piyasalarında İngiliz mallarına üstün gelmesi ve özellikle  Alman donanmasının denizlerde İngiltere'ye rakip olması, İngiltere'yi uyandırdı.

13 AAlmanya, Fransız, Rus ve İngilizlerden oluşan Üçlü İtilaf bloğuyla karşılaştı. Almanya böylece Avrupa'da çember içine alınmış oldu.

14 SAVAŞIN GÖRÜNÜRDEKİ NEDENİ: Avusturya- Macaristan veliahtı’nın bir Sırplı tarafından öldürülmesidir. Böylece bombanın pimi çekilmiş oldu.

15  A Avusturya-Macaristan-------Sırbistan’a  Rusya--------Avusturya Macaristan’a  Almanya-----------Fransa ve Rusya’ya  İngiltere---------Almanya’ya s avaş ilan etti.

16  Avrupa’da başlayan savaş kısa sürede sömürgelere ve diğer kıtalara da sıçradı. Japonya da Almanya’ya savaş ilan ederek, Asya’daki Alman sömürgelerini ele geçirdi.

17 Osmanlı Devletinin Almanya yanında savaşa katılma nedenleri 1- Temel neden son yıllarda kaybedilen toprakları geri almaktı. 2- Savaşı Almanya’nın kazanacağına inanmaları.

18 3- İttihat ve Terakkin’in Alman hayranlığı. 4- Rusya’yla aynı cephede bulunmak istememeleri. ( bunun nedenini düşününüz)

19 5-İngiltere ve Fransa’nın birlik önerimizi red etmeleri. 6- Almanya ve Osmanlı arasındaki gizli antlaşma.

20  ALMANYA OSMANLIYI KENDİ YANINDA SAVAŞA SOKMAK İSTİYOR.

21 ALMANYA’NIN AMACI: Osmanlıyı kullanarak İngiltere’nin sömürgelerine giden yolu kesmek. Doğu cephesindeki yükünü hafifletmekti.

22 Padişahın HALİFELİK ünvanından yararlanarak İngiltere’nin sömürgelerinde yaşayan müslümanları ayaklandırmaktı.

23 Osmanlı’nın savaşa girmesine neden olan olay İngiliz donanmasından kaçan iki alman gemisi Goeben ve Breslau Çanakkale boğazından geçerek Osmanlı Devletine sığındı

24 GOEBEN ve BRESLAU’ın boğazlardan geçmesi itilaf devletlerinin tepkisine yol açar.

25 Osmanlı Devleti, bu iki gemiyi, satın aldıklarını açıklar. Böylece, Yavuz ve Midilli adı verilen bu iki savaş gemisi Osmanlı Donanması’na katılmış olur.

26 Amiral Souchon komutasındaki Yavuz, tatbikat amacıyla çıktığı Karadeniz’de Ruslar’a ait limanları bombalayınca 1 Kasım 1914’te Ruslar Osmanlı Devletine savaş açar.Böylece osmanlı da savaşa girmiş olur.

27


"GEÇMİŞ YILLARDA ÖĞRENDİKLERİNİZİ HATIRLAYARAK----> 1. DÜNYA SAVAŞININ TEMEL SEBEBİNİN NE OLDUĞUNU TARTIŞINIZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları