Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU"— Sunum transkripti:

1 YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
FATMA ÖZTÜRK YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU OSMANGAZİ/BURSA

2 KURTULUŞ SAVAŞI

3 Kurtuluş Savaşı Niçin Başladı?
1914 yılında başlayıp dört yıl süren I. Dünya savaşında Osmanlı Devleti Almanya’nın yanında yer aldı. Almanya yenildiği için Osmanlı Devleti’de yenik sayıldı. Düşman devletlerle Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandı. Yurdumuz İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar ve Yunanlılar tarafından işgal edildi.

4 Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra Anadolu’nun nereleri kimler tarafından işgal edilmiştir?
İngilizler Yunanlılar İtalyanlar İngilizler Fransızlar Boğazlar ve çevresini İngilizler, İzmir ve çevresini Yunanlılar, Muğla ve Antalya çevresini İtalyanlar, Adana ve Urfa çevresi Fransızlar tarafından işgal edilmiştir.

5 MUSTAFA KEMAL’İN SAMSUN’A ÇIKIŞI
Mondros Ateşkes Anlaşması’ndan sonra Rumlar Samsunda karışıklık çıkardı.Bu karışıklığı önlemek için Mustafa Kemal 9. ordu müfettişi olarak 19 Mayıs 1919’da Bandırma vapuru ile Samsun’a çıktı. Bu tarih Kurtuluş savaşının başlangıcı olarak kabul edildi.

6 Mustafa Kemal Samsun’a çıkışından sonra ne gibi çalışmalar yapmıştır?
Atatürk milli bilinci güçlendirmek için toplantılar yaptı, ilgililerle görüştü ve yapılacak çalışmaları belirleyerek Samsun’dan ayrıldı. Buradan Amasya’ya geçerek vatanın ve bağımsızlığın tehlikede olduğunu duyurmak için Amasya Genelgesi’ni yayınladı.

7 KONGRELER Mustafa Kemal Erzurum’da, Kazım Karabekir Paşa’nın yardımı ile ilk kongreyi yaptı. Bu kongrede “Milli sınırlar içinde vatanın bütünlüğü ve bölünmezliği” ilkesi kabul edildi. Sivas kongresinde ise Erzurum kongresinde alınan kararlar aynen kabul edildi. Milli cemiyetler birleştirildi, Temsil heyeti seçildi. Mustafa kemal’i başkanlığa seçen Temsil heyeti Ankara’ya hareket etti.

8 TBMM’nin Açılışı Osmanlı Mebusan meclisi İşgal kuvvetleri tarafından dağıtıldığından Kurtuluş savaşının sevk ve idaresi için TBBMM açılmasına karar verilmiştir. TBMM 23 Nisan 1920’de Ankara’da Atatürk’ün önderliğinde açılmıştır.

9 SAVAŞ DÖNEMİ İstanbul Hükümeti itilaf devletleri ile 10 Ağustos 1920’de Sevr Antlaşmasını imzaladı. Bu anlaşmayla Osmanlı Devleti topraklarının büyük çoğunluğunu kayıp ediyordu. TBMM Sevr Antlaşmasını tanımadı ve bu antlaşmayı kabul edenleri vatan haini ilan etti.

10 Hangi cephelerde savaştık?
TBMM önce doğu cephesinde, Doğu Anadolu Bölgesi’nde Ermenilerle savaştı. Bu savaşta Ermeniler yenilmesiyle 2 Aralık 1920’de Gümrü Ant. İmzalandı. Güney cephesinde ise Fransızlarla savaştık. Burada bulunan düzensiz orduların çalışmalarıyla Fransızlar Ankara Ant. İmzalayarak geri çekildiler.

11 Batı Cephesi Batı cephesinde Yunanlılarla savaştık. Burada “ilk kurşunu” Hasan Tahsin’in sıkması ile direniş başlamıştır. TBMM’nin açıldıktan sonra Düzeli ordu kurulmuş ve Batı cephesinde asıl savaşlar başlamıştır. I. İnönü Savaşı : İlerleyen Yunan orduları Albay İsmet Bey komutasındaki ordumuz ile durduruldu. Yenilen Yunan ordusu geri çekildi. Bu durum ordumuza büyük bir moral sağladı.

12 Milletin makus kaderini de
“Siz orada yalnız düşmanı değil, Milletin makus kaderini de yendiniz.” Mustafa Kemal II. İnönü Savaşı: Ordumuz, yeni güçlerle desteklenen Yunan ordusunu yapılan savaşlar sonucunda tekrar yendi. Sakarya Savaşı : Yunan ordusu güçlü bir orduyla ordumuza saldırdı. Ordumuz Sakarya Nehri’nin doğusuna çekildi. TBMM, Mustafa Kemal’e büyük yetkiler verdi ve Başkomutan olarak görevlendirdi. Savunma için gerekli her konuda halk seferber edildi. 22 gün süren savaş sonucunda Yunan ordusu yenildi.

13 Büyük Taarruz : 26 ağustos 1922’de Yunanlılara karşı büyük taarruz başladı. Başkumandan Meydan Muharebesi ile düşmanın büyük bölümü yok edildi. Yunan ordu komutanı ve arkadaşları esir alındı. 18 Eylül 1922 tarihine kadar Batı Anadolu düşmandan temizlendi.

14 Barış Dönemi Türk ordusunun başarılı ilerleyişi karşısında İngiltere, Fransa ve İtalya Mudanya’da bir görüşme istediler. Bu görüşmeler sonucunda Mudanya Ateşkes Ant. imzalandı. 24 Temmuz 1923’tede İsmet Paşa başkanlığındaki heyetle Lozan Barış Ant. yapıldı. Lozan Antlaşması ile Türk Devletinin bağımsızlığı dünyaca tanındı.

15 DEĞERLENDİRME Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra Anadolu’nun nereleri kimler tarafından işgal edilmiştir? Kurtuluş savaşı hangi olayla başladı? Mustafa Kemal Samsun’a çıkışından sonra ne gibi çalışmalar yapmıştır? TBMM nerde ve niçin açıldı? Hangi antlaşma ile Türk Devleti’nin bağımsızlığı Dünya ülkelerince tanındı?


"YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları