Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Baskıcı ve otoriter tutum Gevşek tutum Dengesiz ve kararsız tutum Aşırı koruyucu tutum İlgisiz ve kayıtsız tutum Demokratik tutum.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Baskıcı ve otoriter tutum Gevşek tutum Dengesiz ve kararsız tutum Aşırı koruyucu tutum İlgisiz ve kayıtsız tutum Demokratik tutum."— Sunum transkripti:

1

2

3 Baskıcı ve otoriter tutum Gevşek tutum Dengesiz ve kararsız tutum Aşırı koruyucu tutum İlgisiz ve kayıtsız tutum Demokratik tutum

4 Çocuğunuzu sürekli başkalarıyla kıyaslıyorsanız Sevginizi esirgeyip,iletişiminizi kesiyorsanız Yaşının üzerinde olgunluk bekliyorsanız Ceza vererek ne pahasına olursa olsun sizin istediğiniz davranışı göstermesini istiyorsanız Kurallara sıkı sıkı uymasını istiyorsanız Tehdit edip yada fiziki şiddet gösteriyorsanız Baskıcı ve Otoriter Birer Anne- Babasınız!

5 Sessiz, uslu, nazik, dürüst ve dikkatli olmasına karşılık, küskün, silik, çekingen Başkalarının etkisinde çabuk kalabilen Ya aşırı korkak tavırlar takınır ya da isyankar bir birey olur Yaptığı her şeyde yanlış yapma korkusu duyar Anne ve babasına karşı saygı ve güvenini yitirir.

6 Her şeyin anahtarı Sevgi, emek ve sabırdır. Civcivi; Kuluçkaya yatırarak Elde edersiniz Yumurtaları kırarak değil A.Glasow

7 Baskıcı ve otoriter tutumda yetişen bir çocuk, düşünsel anlamda değil ama, sezgisel anlamda şu mesajları alır: ‘’Babamın izni olmadan benim bir şeyle ilgilenmem, araştırma yapmam istenmiyor. Demek ki benim bir şeye ilgi duymam, incelemem, ondan zevk almam önemli değil. Önemli olan babamın istediğini yerine getirmem. Babam, isteğini yerine getirdiğim sürece beni sever; eğer kendi istediğim şeyleri yaparsam, beni sevmez. Babam çok kuvvetli. Babam çok bilgili. Babamın istediğinden farklı bir şey yapmaya kalkmam hata; demek ki ben hata yapma eğilimi olan, kötü bir çocuğum.’’

8 BİLİNÇSİZ OTORİTE, BİLENMEMİŞ KESERE BENZER. DÜZELTECEĞİ YERDE PARÇALAR.

9 Çocuğunuzun olumsuz ve uygun olmayan davranışlarına göz yumuyorsanız Ailede tek söz sahibi çocuğunuzsa Kurallara uymasını beklemiyorsanız Ona sonsuz özgürlük tanıyorsanız Sürekli sevgi gösterisi içinde büyütüyorsanız Çocuğunuzun yerli yersiz bütün isteklerini kabul ediyorsanız Çocuğunuza sayısız haklar tanıyor ve çocuğunuzun davranışlarına sınır koymuyorsanız Gevşek Tutumlu Birer Anne-Babasınız!

10 Kurallara uymaz. Doyumsuz bir birey olur.Yani;hep daha fazlasını ister. Anne ve babasına hükmetmeye çalışır ve onlara çok az saygı gösterir. Zamanla ev dışındaki kimselere de egemen olmanın yollarını aramaya başlar. Aşırı şımartılan çocuk, yetişkin olduğunda toplumun vermediği hakları kendisine tanımaya kalkışır. Sorumsuz, bencil ve şımarık yetişir.

11 2,5 yaşındaki erkek çocuğu, kalabalık olan bir ailenin tek çocuğudur. Çocuğun her isteğine uyan dört teyzesi her gün ona pahalı oyuncaklar taşımaktadırlar. Bir keresinde teyzelerinden birinin plastik oyuncak getirdiğini gören çocuk oyuncağı alır ve camdan aşağıya atar. Atarken de‘‘ Bana öyle ucuz oyuncaklar getirmeyin! ’’der.

12 BAHARDA EKİLMEYEN ;YAZIN OLMAZ, GÜZDE BİÇİLMEZ, KIŞIN YENMEZ.

13 Eşinizle, çocuğunuzun yanında, çocuk konusunda birbirinizi eleştiriyorsanız Eşinizin olumlu yaklaşımına sizin olumsuz tutumunuz oluyorsa yada taraflardan biri çocuğu kayırıyorsa Çocuğunuza söz dinletmek için önce yumuşak tonda konuşup, ardından sesinizi yükseltip çocuğunuzu dövüyorsanız sonrada diz çöküp özür diliyorsanız Dengesiz ve kararsız bir anne- babasınız! Dengesiz ve kararsız bir anne- babasınız!

14 Nasıl davranacağını ailesinin ruhsal durumuna göre ayarlamaya çalışır. Çocukta iç çatışmalar, huzursuzluk ve öncelikle anne babaya daha sonra kendisine karşı güvensizlik oluşabilir. Doğru kararlar alamaz, görüşlerini açıkça söyleyemez ve kendini hiçbir ortamda rahatça savunamaz.

15 Hatice Hanım Yusuf’a, sokağa çıktıklarında devamlı bir şey istememesini defalarca tembih eder. ‘‘Benden hiç bir şey isteme, çünkü almayacağım.’’ demesine rağmen, Yusuf her gördüğü şeyi istemeye devam eder. Yol boyunca onu bunu istemesine sürekli karşı koyan Hatice hanım, artık dönüş yolunda, ‘‘Hadi peki, şu tabancayı alalım.’’der. Ancak bütün yol boyunca ‘Hayır’’ deyip direnmesine rağmen en sonunda kabul edip bir şey almanın aslında Yusuf’a ne öğrettiğinin farkında değildir. Yusuf, ‘‘Devamlı ister ve annemi bıktırırsam ona istediğimi aldırırım’’ı yaşayarak annesinden öğrenir. Hatice Hanım Yusuf’a, sokağa çıktıklarında devamlı bir şey istememesini defalarca tembih eder. ‘‘Benden hiç bir şey isteme, çünkü almayacağım.’’ demesine rağmen, Yusuf her gördüğü şeyi istemeye devam eder. Yol boyunca onu bunu istemesine sürekli karşı koyan Hatice hanım, artık dönüş yolunda, ‘‘Hadi peki, şu tabancayı alalım.’’der. Ancak bütün yol boyunca ‘Hayır’’ deyip direnmesine rağmen en sonunda kabul edip bir şey almanın aslında Yusuf’a ne öğrettiğinin farkında değildir. Yusuf, ‘‘Devamlı ister ve annemi bıktırırsam ona istediğimi aldırırım’’ı yaşayarak annesinden öğrenir.

16 YANLIŞ, BİR ÇOK ŞEKLE GİREBİLİR AMA DOĞRU TEK BİR YOLDA GİDER.

17 Çocuğunuzu giydirirken sürekli giyinmesine ve soyunmasına yardım ediyorsanız Çocuğunuzu yedirirken yiyeceğinden fazla yemek veriyor, istemediği yemekleri zorla yediriyorsanız, çatal-kaşık kullanabilen çocuğunuza beş–altı yaşlarına gelse de elinizle yemek yediriyorsanız. Çocuğunuzun yanlış yapmasına müsaade etmiyorsanız Çocuğunuzu aşırı kontrol ediyor, ne yaptığını, ne yediğini, ne konuştuğunu sürekli kontrol ediyorsanız Aşırı Koruyucu Birer Anne-Babasınız!

18 Bana sahip olduğunu sandıkça; Hata yapıyorsun. Benim sadece ben olduğumu kabul et. Saçım, gözüm, kaşım sana Benzeyebilir. Ama… Benimde bir kişiliğim var. Kişiliğimin henüz olgunlaşmadığını yada Tamamen sana ait olduğumu Düşündükçe yanılıyorsun. Ben sana bunu tam aksine ispat Ettikçe de hayal kırıklığına uğruyorsun ‘’SENİN ÇOCUĞUN’’

19 ÇİÇEĞİN SUYA İHTİYACI VARDIR AMA ÇOK SULARSANIZ ÖLÜR GİDER.

20 Anne-baba olarak çocuğunuzu yalnız bırakıyorsanız, onu görmezlikten gelip dışlıyorsanız Çocuğunuza yeteri kadar zaman ayırmıyorsanız Çoğunuzun ruhsal durumuyla, okul başarısıyla ilgilenmeyip önemsemiyorsanız Çocuklarınızla mümkün olduğunca az ilişki kurup, onları kendinizden uzak tutuyorsanız Siz İlgisiz ve Kayıtsız Birer Anne-Babasınız!

21 Bu tutumda yetişen çocuklarda başına buyruk yaşama ve evden ayrılma davranışları gözlenebilir. Yasal olmayan davranışlarda bulunma ve suça yönelme gözlenebilir. Çocuk ailesiyle iyi olmayan ilişkisini arkadaşlarıyla kurmaya çalışırken arkadaşlarının ayartıcı etkilerine kapılabilir. Bu tutumda yetişen çocukların genelde okulu bırakıp erken yaşta çalışmaya başladıkları gözlenir.

22 EMEK HARCAMADAN VERİM BEKLEMEK, SULANMAYAN TARLADAN HASAT İSTEMEYE BENZER.

23 Çocuklarınızı karşılık beklemeyerek seviyorsanız Çocuğunuzun bağımsız, farklı bir birey olduğunu kabul edip, düşüncelerini açıklamasına fırsat veriyorsanız Çocuğunuzu konuşmaya teşvik ediyorsanız Çocuğunuzu alacağı kararlar konusunda serbest bırakıyorsanız Çocuğunuzun istek ve ihtiyaçlarını denge içerisinde karşılıyorsanız İdeal Demokratik Anne-Babasınız !

24 Daha bağımsız ve ve dışa dönük bir birey olur. Yaratıcılık özellikleri gelişir. Daha mutlu, az kaygılı ve huzurlu olur. Çocuk sınırlar içerisinde özgürdür. Neyi, ne zaman ve ne şekilde yapacağını çok iyi bilir. Başkalarının fikirlerine saygı duyan bir birey olur. Toplumsal ve uyumlu bir birey olarak yetişir.

25 HOŞGÖRÜ ÖYLESİNE BEREKETLİ BİR TOHUMDUR Kİ; TÜM GÜZEL DUYGULAR İÇİNDE FİLİZLENİR.

26 Anne-babanın Çocuğuna öğreteceği En önemli beceri Sevgi dolu yaşamak Becerisidir. Sevgi dolu yaşamak Yaşamı yaşamaktır. Yaşamı yaşamak ise, Sevgi dolu yaşamaktır. Bu yeteneğe sahip ailelerde Kurallar, İnanılmaz bir güzellikte İşler.

27


"Baskıcı ve otoriter tutum Gevşek tutum Dengesiz ve kararsız tutum Aşırı koruyucu tutum İlgisiz ve kayıtsız tutum Demokratik tutum." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları