Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUK VE AİLE EĞİTİM SEMİNERLERİ Psikolog Arzu Seven.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUK VE AİLE EĞİTİM SEMİNERLERİ Psikolog Arzu Seven."— Sunum transkripti:

1 ÇOCUK VE AİLE EĞİTİM SEMİNERLERİ Psikolog Arzu Seven

2 Seminerimizin Başlıkları Özgüvenin Tanımı ve Özellikleri Özgüvenin Tanımı ve Özellikleri Özgüveni Olmayan İki Farklı Kişilik Tipi Özgüveni Olmayan İki Farklı Kişilik Tipi Narsistik tip Narsistik tip Boyun eğici tip Boyun eğici tip Doğru Bir Özgüven Geliştirmiş Kişilik Tipi Doğru Bir Özgüven Geliştirmiş Kişilik Tipi Çocuklarda Doğru Bir Özgüven Oluşturmak İçin Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler Çocuklarda Doğru Bir Özgüven Oluşturmak İçin Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

3 Özgüven Nedir? Kişinin Kendini Olumlu ve Pozitif Görmesi Kişinin Kendini Olumlu ve Pozitif Görmesi Kişinin Diğer İnsanları Olumlu ve Pozitif Görmesi Kişinin Diğer İnsanları Olumlu ve Pozitif Görmesi Kişinin Geleceği Olumlu ve Pozitif Görmesi Kişinin Geleceği Olumlu ve Pozitif Görmesi

4 Kendini Değerli Bulmayan İnsanlar Nasıl Davranırlar ? Boyuneğen Tip Boyuneğen Tip “Boyun eğmezsem sevilmem.” “Boyun eğmezsem sevilmem.” “Ben hep haksızlığa uğrarım.” “Ben hep haksızlığa uğrarım.” Narsistik Tip Narsistik Tip “Güçlü olmazsam sevilmem.” “Güçlü olmazsam sevilmem.” “Benim herşeyi yapmaya hakkım var.” “Benim herşeyi yapmaya hakkım var.”

5 Gerçek Anlamda Özgüvene Sahip Bireyler Nasıl Davranırlar ? “Güçlü görünmeme ya da boyun eğmeme gerek olmadan da BEN DEĞERLİYİM.” “Güçlü görünmeme ya da boyun eğmeme gerek olmadan da BEN DEĞERLİYİM.” “Bazen haksızlığa uğrasam da benim herşeyi yapmaya hakkım yok.” “Bazen haksızlığa uğrasam da benim herşeyi yapmaya hakkım yok.” “Bir sorunum olduğunda şikayet etmek yerine aktif rol alarak sorunumu çözerim.” “Bir sorunum olduğunda şikayet etmek yerine aktif rol alarak sorunumu çözerim.”

6 Özgüvenin İki Temel Unsuru KENDİNİ DEĞERLİ BULMA KENDİNİ DEĞERLİ BULMA KENDİNİ YETERLİ HİSSETME KENDİNİ YETERLİ HİSSETME

7 Yeterlilik ve Değerlilik Duygusu Nasıl İnşa Edilir? Anne bebeğiyle ilgilenirken huzurluysa ve gülümsüyorsa bebek kendini DEĞERLİ hisseder.Anne bebeğiyle yorgun ve bezgin bir ruh haliyle ilgileniyorsa bebek kendini DEĞERSİZ hisseder. Anne bebeğiyle ilgilenirken huzurluysa ve gülümsüyorsa bebek kendini DEĞERLİ hisseder.Anne bebeğiyle yorgun ve bezgin bir ruh haliyle ilgileniyorsa bebek kendini DEĞERSİZ hisseder.

8 AYNA METODU : Anne babanın çocuğa yönelik her davranışı SEN DEĞERLİSİN,YETERLİSİN ya da DEĞERSİZSİN,YETERSİZSİN mesajları barındırır.Çocuk da kendini bu mesajlara göre tanımlar. AYNA METODU : Anne babanın çocuğa yönelik her davranışı SEN DEĞERLİSİN,YETERLİSİN ya da DEĞERSİZSİN,YETERSİZSİN mesajları barındırır.Çocuk da kendini bu mesajlara göre tanımlar.

9 Sürekli kavga eden anne babanın olduğu huzursuz bir aile ortamı çocuğun kendisini DEĞERSİZ ve YETERSİZ hissetmesine neden olur.Bu kavgaların nedeninin kendileri olduğunu zannederler. Sürekli kavga eden anne babanın olduğu huzursuz bir aile ortamı çocuğun kendisini DEĞERSİZ ve YETERSİZ hissetmesine neden olur.Bu kavgaların nedeninin kendileri olduğunu zannederler.

10 Çocuk büyümeye devam ederken her nesneyi ve her davranışı merak eder,yapmaya çalışır.Eğer anne baba çocuğun bu davranışlarına engel olur ya da onun yerine yapmaya çalışırsa çocuğun bu durumda algıladığı mesaj SEN YETERSİZSİN TEK BAŞINA YAPAMAZSIN olur! Çocuk büyümeye devam ederken her nesneyi ve her davranışı merak eder,yapmaya çalışır.Eğer anne baba çocuğun bu davranışlarına engel olur ya da onun yerine yapmaya çalışırsa çocuğun bu durumda algıladığı mesaj SEN YETERSİZSİN TEK BAŞINA YAPAMAZSIN olur!

11 Yemek yemeye yardım etme ya da yemek konusunda aşırı ısrar → → Sen YETERSİZSİN,tek başına yiyemezsin.Ne zaman yemek yiyeceğine de ben karar veririm, sende de İNAT duygusu gelişir. Yemek yemeye yardım etme ya da yemek konusunda aşırı ısrar → → Sen YETERSİZSİN,tek başına yiyemezsin.Ne zaman yemek yiyeceğine de ben karar veririm, sende de İNAT duygusu gelişir.

12 Okula giderken giyinmeye yardım etme,çantanın anne tarafından hazırlanması → → Sen YETERSİZSİN,benim yardımıma ihtiyacın var. Okula giderken giyinmeye yardım etme,çantanın anne tarafından hazırlanması → → Sen YETERSİZSİN,benim yardımıma ihtiyacın var.

13 Sen dışarı çıkmak ve diğer çocuklarla oynamak istiyor olabilirsin ama ben sana izin vermem,dışarıda bir sürü tehlike var → → SEN ZAYIFSIN,zorluklarla mücadele edemezsin! Sen dışarı çıkmak ve diğer çocuklarla oynamak istiyor olabilirsin ama ben sana izin vermem,dışarıda bir sürü tehlike var → → SEN ZAYIFSIN,zorluklarla mücadele edemezsin!

14 Hep en iyi ol, hep en iyi notu al, ancak en iyiysen DEĞERLİSİN → → İyi not almadıysan benim için DEĞERSİZSİN. Hep en iyi ol, hep en iyi notu al, ancak en iyiysen DEĞERLİSİN → → İyi not almadıysan benim için DEĞERSİZSİN.

15 Yanlış davranırsın bazen hata yaparsın.Nedenini araştırmak ve sorunu çözmek yerine sana bağırırım,kızarım hatta döverim → → Yanlış davranırsın bazen hata yaparsın.Nedenini araştırmak ve sorunu çözmek yerine sana bağırırım,kızarım hatta döverim → → Sen yaramaz damgası olan bir çocuk olursun ve iyi bir çocuk olmak yerine hep bu damgaya uygun hareket edersin. Sen yaramaz damgası olan bir çocuk olursun ve iyi bir çocuk olmak yerine hep bu damgaya uygun hareket edersin.

16 UNUTMAYIN Kİ ÇOCUKLARINIZIN DEĞERLİ HİSSETMELERİ İÇİN : UNUTMAYIN Kİ ÇOCUKLARINIZIN DEĞERLİ HİSSETMELERİ İÇİN : ONLARI DOĞRU OKUMANIZA ONLARI DOĞRU OKUMANIZA ONLARI SEVMENİZE ONLARI SEVMENİZE ONLARA GÜVENMENİZE ONLARA GÜVENMENİZE İHTİYAÇLARI VAR ! ÖNCE KENDİ İÇİNİZDEKİ GÜZELİ GÖRÜN, SONRA DA ÇOCUĞUNUZUN İÇİNDEKİNİ ONA GÖSTERİN ! ÖNCE KENDİ İÇİNİZDEKİ GÜZELİ GÖRÜN, SONRA DA ÇOCUĞUNUZUN İÇİNDEKİNİ ONA GÖSTERİN !


"ÇOCUK VE AİLE EĞİTİM SEMİNERLERİ Psikolog Arzu Seven." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları