Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM"— Sunum transkripti:

1 E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
VE ERGEN ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ SİNEM VURAL REHBER ÖĞRETMEN

2

3 BÜYÜME VE GELİŞME DÖNEMLERİ
Bebeklik Dönemi ( Ay) Çocukluk dönemi ( Yaş) Okul Çağı Dönemi ( Yaş) Ergenlik Dönemi ( Yaş) Yetişkinlik Dönemi ( Yaş) Yaşlılık Dönemi ( )

4 Ergenlik Dönemi ( Yaş) Bir kız için ergenlik, çocukluktan çıkıp genç kızlığa adım atma dönemidir. Ergenliği, zamanı biraz farklı olsa da herkes yaşar. Ergenlik büyümenin doğal bir parçasıdır. Ergenlik, fiziksel değişimlerin yanı sıra, düşünsel ve duygusal değişimleri de beraberinde getirir.

5 Ergenlik Döneminde Fiziksel Gelişim
UNESCO ergenlik dönemini yaş dilimleri arasında gösterirken ülkemizde ergenlik dönemi ortalama olarak kızlarda 10-12, erkeklerde yaşları arasında başlar.

6 Ergenlik Döneminde Fiziksel Gelişim
Erinlik evresi cinsel organların olgunlaştıkları sırada oldukça kısa süren fizyolojik değişiklikler evresidir. Bu evre ergenlik döneminin bir bölümünü oluşturur ve bu dönemden önce görülür. Ergenliğin erinlikten farkı tek başına fizik olgunluğu değil tam bir olgunluğu kapsamasıdır.

7 Ergenlik Döneminde Fiziksel Gelişim
Ergenlik dönemi en hızlı büyüme evresinden biridir. Biyolojik değişme ile başlar. Bedensel zihinsel ve ruhsal gelişme ile son bulur. Değişimler vücudun hızlı büyüyerek gelişmesi, hormonların çalışması ve cinsel dürtülerin artması şeklindedir. Ergenin vücudundaki hızlı değişimler hipofiz bezinin büyüme hormonu salgılamasıyla olur.

8 Ergenlik Döneminde Fiziksel Gelişim
Kızlarda ve erkeklerde hormon değişikliği nedeniyle tüylenme görülür. Bedensel ve iç gelişmelerle birlikte kızlarda kanama meydana gelir.

9 Ergenlik Döneminde Fiziksel Gelişim
Erkeklerde hem boyda hem de ağırlıkta artış görülürken, kızlarda ergenlik döneminde yavaşladığı görülür. Erinlik öncesinde kızların ağırlığı erkeklere oranla daha azken, erinlik başlarında kızların erkeklerden daha ağır oldukları görülür. Erinlik sonlarına doğru erkeklerin ağırlığının kızlara oranla arttığı dikkati çeker.

10 Ergenlik Döneminde Fiziksel Gelişim
Ergenlik döneminde kas ve kemiklerin büyümesi ile ağırlık artışı olur. Beden şekli ve oranlarındaki önemli değişikliklere bakıldığında ergenlik döneminde erkeklerde dar kalça, geniş omuzlar, dümdüz uzanan bacaklar gözlenirken; kızlarda, geniş kalça, dar omuzlar ve eğimli olarak uzanan bacaklar şeklinde olur.

11 Bedensel Gelişimin Genç Üzerindeki Etkileri
Bu dönemde bedensel değişim onun ilgi alanının temelini oluşturur. Yani onun için en önemli şey dış görünüşüdür. Bu yüzden gençler zamanının büyük bir kısmını daha güzel görünmek için ayna karşısında geçirmeye başlar.

12 Bedensel Gelişimin Genç Üzerindeki Etkileri
- Gencin beden yapısıyla ilgili tepkileri birbiriyle çelişkilidir. Bir yandan beden yapısının, yüzünün çirkinleştiğini sanıp kaygı duyar, sıkılır, üzülür hatta utanır. Öte yandan bedenindeki değişmeleri başkalarına göstermek, sergilemek ister. Örneğin; bir taraftan sakalının çıkmasından utanan genç erkek, diğer taraftan sık sık tıraş olup onların büyümesini isteyebilir

13 Bedensel Gelişimin Genç Üzerindeki Etkileri
- Genç, bedensel görünümüne ait dış iletilere aşırı duyarlıdır. Kendisiyle ilgili olan veya gencin öyle olduğunu zannettiği bir bakış, mimik, jest ya da bir iki sözcük onu olabildiğince kaygılı, endişeli ya da sevinçli ve neşeli yapabilir.

14 Bedensel Gelişimin Genç Üzerindeki Etkileri
- Genç, kendisini çirkin olarak değerlendiriyorsa bütün bakışları, mimikleri veya sözcükleri çirkinliğine delil olan tepkiler olarak algılar. Eğer genç kendisini güzel buluyorsa aynı şekilde bunları güzelliğiyle ilgili veriler olarak algılar.

15 Bedensel Gelişimin Genç Üzerindeki Etkileri
- Sivilceler ergenin kâbusudur. Sivilcelerin geçici olduğunun söylenmesi genci kaygılanmaktan alıkoymaz. Sivilceler gençlere göre, bedenin güzelliğini bozan, diğer insanlarla ilişkileri kısıtlayabilecek bir engeldir.

16 Bedensel Gelişimin Genç Üzerindeki Etkileri
- Gençlik çağında önemli bir sorunda boy ve kilodur. Özellikle genç kızlar güzel görünmek, kilo vermek, zayıflamak için aşırı çaba harcar. Anne-babanın kilonun normal olduğunu söylemesi ve rejim yapmama konusundaki uyarıları onun için önemli değildir.

17 Anne Babaya Tavsiyeler:
- Öncelikle ebeveyn, meydana gelecek değişiklikler konusunda genci bilgilendirmelidir. Bu bilgilendirme ergenin, bedenindeki değişim karşısında yaşayacağı şaşkınlığı, hatta korku ve kaygıyı azaltacaktır.

18 Anne Babaya Tavsiyeler:
- Ergenlik çağında, önce ellerin ve ayakların büyümesi gençlerde bir sakarlığın doğmasına neden olur. Bu sakarlık doğaldır. Yani gencin kendi elinde olan bir şey değildir. Bu sebepten ebeveyn genci sakarlığı konusunda, eleştirmekten hatta alay etmekten uzak durmalıdır.

19 Anne Babaya Tavsiyeler:
- Gencin bu çağda bedeniyle ilgili kafasında oluşan imaj, ömür boyu devam eder. Bu yüzden çevresindekilerin bedeniyle ilgili görüşleri, eleştirileri, şakaları onun için çok önemlidir. Ebeveyn gencin kaşı-gözü, boyu-posu ile ilgili espiri yaptığını sanırken genç bundan çok etkilenir, kaygı ve üzüntüye kapılabilir. Bu açıdan ebeveynler, çocuklarının bedensel görünüşleriyle ilgili olumsuz sözler söylemekten kaçınmalıdır.

20 KATILIMINIZDAN DOLAYI TEŞEKKÜRLER


"E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları