Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AKIL (ZİHİN) HARİTASI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AKIL (ZİHİN) HARİTASI."— Sunum transkripti:

1 AKIL (ZİHİN) HARİTASI

2 Zihin haritası kelimeleri ve düşünceleri birbirine bağlamak ve bunları bir anahtar kelime veya düşünce etrafında toplamak için kullanılan bir diyagramdır

3 Akıl haritaları metodu ile kolay not tutma, sözel dersleri eğlenceli bir şekilde çalışma veya planlama becerilerinin geliştirilmesi , okudukları metinleri anlama, yorumlayabilme ve ders başarılarının yükselmesi hedeflemektedir.

4 Akıl Haritası, beynin tüm potansiyelini açığa çıkarmayı sağlayan güçlü bir grafik tekniğidir

5 Konsantrasyon ve gözlem gücünüzü geliştirirsiniz.
Düşünüyorsunuz ... o halde değişiyorsunuz. Konsantrasyon ve gözlem gücünüzü geliştirirsiniz. Geniş bir alana / konuya yukarıdan bakmanızı sağlar. Rotanızı belirlemenizi / kararlar almanızı, nerelerden geçtiğinizi ve nerelere gideceğinizi görmenizi sağlar. Sizin için büyük miktarlarda veri toplar ve bunları tutar. Yeni ve yaratıcı yollar göstererek problem çözümüne katkıda bulunur. Son derece etkin olmanızı sağlar. Bakması, okuması, üzerinde düşünmesi ve hatırlaması eğlencelidir. Gözünüzü / beyninizi uyararak dikkatini çeker. Resmin genelini ve detayları aynı anda görmenizi sağlar. Notlarınız olmadan konuşma yaparsınız. Zihinsel çevikliğinizi artırırsınız. Kendinize olan güveniniz artar.

6 Beynin korteksindeki tüm alanları- sözcükler, görüntüler, sayılar, mantık, ritim, renk ve uzamsal farkındalık- tek bir yöntemle güçlü bir biçimde devreye sokar. Bu sayede size, beyninizin sonsuz derinliklerinde özgürce dolaşma fırsatı sunar.

7 AKIL HARİTASI NASIL HAZIRLANIR?

8 Zihin haritalama, temel bir düşünce ve düşünceye bağlı fikirleri detaylandırarak, ilişkiler kurma yöntemidir

9 Kişiye özel anahtar kelimeler ve simgeler kullanılarak gerçekleştirilir. Uzun, uzun cümleler yerine, en fazla üç kelimeden oluşan anahtar kelimeler kullanılır.

10 Öncelikle, boş beyaz bir A4 yada A3 kağıdı ve birkaç renkli kalem ile hayal gücünüzü yanınıza alın. Ardından üzerinde çalışma yapmak istediğiniz bir konuyu belirleyerek, aşağıdaki uygulamaları gerçekleştirin

11 1. Ana konuyu merkeze yerleştirin Belirlemiş olduğunuz konu başlığını, kağıdınızın merkezine KALIN BÜYÜK HARFLER ile yazın. Yanına o konuyu çağrıştıracak bir resim ya da simge çizin. Hayal gücünüzü kullanın!

12 2. Temel başlıkları, merkez etrafındaki kollara büyük harflerle yazarak yerleştirin Ana konuyu destekleyecek temel alt başlıkları, merkezden çıkan kalın dallara yazın. Gerekli gördüğünüz başlıkların yanına, o başlığı en güzel şekilde ifade edecek sembolü, resmi, şekli vb. çizin. Dalların çiziminde farklı renkleri kullanmaya dikkat edin.

13 3. Daha sonra kolları alt başlıklar kullanarak detaylandırın Temel Başlıklar, ince dallar yardımıyla detaylandırılır. İnce dallara, temel başlıkları destekleyici alt başlıklar yazılır. Sembol yada şekillerle görselleştirilir.

14 4. Haritanızın tümünü inceleyerek alt başlıkları birbirleriyle ilişkilendirin

15 BİZE NE YARARI OLACAK? 1. Not tutarken planlama yaparken ya da bir kitaptan önemli yerleri not ederken sıradan insanlar gibi sayfalarca kağıda ihtiyacınız olmayacak. Çünkü tüm bunları tek bir sayfa üzerinde gerçekleştirebileceksiniz.

16 2. Konuları kendinize özgü anahtar kelimeler simgeler ve resimlerle ifade edeceğiniz için beyninizin sağ ve sol bölümünü birlikte kullanıyor olacaksınız.

17 3. Tuttuğunuz notları yıllar sonra da hatırlıyor olacaksınız hem de bütün halinde. (Sıradan not tutma yönteminde bütünlük sağlanamaz ve hatırlama oranı üzerinden zaman geçtikçe azalır)

18 4. Hedeflerinizi belirlerken konular arasında daha önce hiç fark etmediğiniz ilişkileri göreceksiniz.

19 5. Zamandan kazanacaksınız.

20 6. Bu yöntemi kullanmanın verdiği özgüveni hissedeceksiniz
6. Bu yöntemi kullanmanın verdiği özgüveni hissedeceksiniz. Bu yöntemle çalışmaya başladığınızda zihninizin nasıl yapılandığını daha iyi görecek ve yeni bilgileri beyninizin sağ bölümünü de kullanarak kaydetmeyi alışkanlık haline getireceksiniz.

21 7. Arkadaşlarınız arasında havanız olacak.

22 ÖRNEK AKIL HARİTALARI

23

24


"AKIL (ZİHİN) HARİTASI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları