Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KILIÇARSLAN ORTAOKULU MESLEK TANITIM GÜNLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KILIÇARSLAN ORTAOKULU MESLEK TANITIM GÜNLERİ"— Sunum transkripti:

1 KILIÇARSLAN ORTAOKULU MESLEK TANITIM GÜNLERİ
Diş Hekimi Sunum: Tüzenur ŞENEL Proje: Okul Rehberlik Servisi

2 Mesleğin Tanımı Diş hekimi; insan sağlığı ile ilgili olarak dişlerin, diş etlerinin, ağız boşluğu, çene ve komşu dokularının sağlığının korunması, diş ve çene düzensizliklerinin teşhis, tedavi ve rehabilite edilmesiyle ilgili her türlü mesleki faaliyeti icra etmeye yetkili kişidir.

3 GÖREVLER Hastanın şikayetlerini dinleyip, ağız ve dişleri muayene eder, Gerekirse röntgen filmi çeker, inceler ve hastalığı teşhis eder, Tedavisi mümkün olan dişlerin çürük kısmını temizler, dolgu yaparak tedavi yapar ve dişin yüksekliğini kontrol eder, Tedavisi mümkün olmayan dişleri uyuşturarak ağızdan uzaklaştırır, Reçete yazar, Eksik dişlerin yerini yenileri ile tamamlar, Ağız ve diş eti hastalıklarını tedavi eder, Ağız içi ve dışı, diş, dişeti ve çeneleri ilgilendiren cerrahi işlemleri yapar, Diş ve çenelerin gerek kendi aralarında ve gerekse birbirleriyle ilişkilerindeki uyumsuzluk ve bozuklukları giderir, Ağız ve diş hastalıklarını önlemek için koruyucu tedaviler yapar, İnsanlara, ağız sağlığı, temizliği ve ağız bakımı konularında bilgi verir, tavsiyelerde bulunur.

4 KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN
Diş Hekimi Koltuğu, Diş Ünitesi, Yüksek ve Düşük Devirli Turlar, Diş Hekimliği Röntgen Cihazları, Diş Temizleme Aletleri, Diş ve Dişeti Hastalıklarının Teşhis ve Tedavilerinde Kullanılan Çeşitli El Aletleri ve Tıbbi Cihazları, Diş ve Dişeti Cerrahisinde Kullanılan Çeşitli Aletler, Ölçü Maddeleri, Dolgu Maddeleri, Sterilizasyon Cihazları, Anestezi Alet ve İlaçları, Acil Tıbbi Müdahale Alet ve İlaçları.

5 MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ GENEL ÖZELLİKLER
Fizik, kimya özellikle biyoloji konularına ilgili ve bu alanda başarılı, El becerisi olan, Ellerini ve gözlerini eşgüdümle kullanabilen, Üç boyutlu görebilme becerisine sahip, Renk algısı ve iletişim kurma becerisi olan, Yaratıcı, Şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilen, İnsanlarla uğraşmaktan sıkılmayan, insanları anlayabilen, Sabırlı, dikkatli ve sorumluluk sahibi, Estetik anlayışı yüksek, kimseler olmaları gerekir. Diş hekimliği mesleği bedenen efor gerektirmekte olup, çeşitli meslek hastalıklarına yakalanma riski de vardır.

6 ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Diş hekimleri hastanelerde, dispanserlerde veya özel muayenehanelerde görev yaparlar. Çalışma ortamı çok temiz ve biraz ilaç kokuludur. Bazı hastaların ağızları rahatsız edici derecede kokabilir. Diş hekimleri genellikle ayakta çalışırlar. Çalışırken hastalar ve hasta sahipleri ile sürekli etkileşim halindedirler.

7 MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi üniversitelerin “Diş Hekimliği” fakültelerinde verilmektedir.

8 MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Lise veya dengi okul mezunu olmak, ÖSYS (Öğrenci, Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Kılavuzunda belirtilen şartları taşımak.

9 EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Diş hekimliği eğitimi temel bilimler eğitimi ile birlikte 5 yıllık bir süreyi kapsar. Yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan fakültelerde eğitim süresi 6 yıldır. Beş yıllık eğitim boyunca öğrenciler hem teorik, hem de pratik açıdan yetiştirilir. Diş hekimliğinde beceri kazanmak önemli olduğundan, eğitimde uygulamaya ağırlık verilmektedir.

10 Eğitim genel olarak iki bölüme ayrılabilir:
Öğrencilerin kliniğe hazırlanması için ilk üç yıl temel bilimler, meslek bilimleri, klinik öncesi eğitim ve bunların uygulamaları yapılmaktadır. Temel Diş hekimliği eğitiminde, öğrencilere temel fen bilimleri dersleri ile hekimlik nosyonunu almaları için temel tıp dersleri verilmektedir. Bu derslerin yanı sıra el becerilerini geliştirecek ve ağız-diş morfolojisini uygulayarak öğrenecekleri dersleri de alırlar. Eğitimin son üç yılında ise mesleki ağırlıklı teorik dersler ve pratik uygulamalar ağırlık kazanmaktadır.

11 II.Bölüm: Klinik çalışmasına 4. sınıftan itibaren başlanmakta ve 5. Sınıfta ilk uygulamalar entegre staj şeklinde sürdürülmektedir. 5. Sınıf Stajları: Fakülte Kurulunun belirleyeceği esaslara göre Cerrahi; en az 6 hafta, Protez; en az 6 hafta, Tedavi; en az 6 hafta, Periodontoloji; en az 3 hafta, Ortodonti; en az 3 hafta, Pedodonti; en az 3 hafta, Oral Diagnoz ve Radyoloji; en az 3 hafta Anabilim ve Bilim Dallarında yapılır.

12 Eğitim Sonunda Alınan Belge - Çalışma Alanları
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Diş Hekimi" Lisans Diploması verilir. Üniversite, Devlet Hastaneleri ve Özel Hastanelerde, Kendi Özel Muayenehanesinde, Ağız ve diş sağlığı bakım ürünleri üreten ticari firmalarda çalışabilirler.


"KILIÇARSLAN ORTAOKULU MESLEK TANITIM GÜNLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları