Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BESLENME, AÇLIK DUYGUSUNU BASTIRMAK KARIN DOYURMAK YA DA CANININ ÇEKT İĞİ ŞEYLER İ YEMEK İ ÇMEK DE Ğİ LD İ R.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BESLENME, AÇLIK DUYGUSUNU BASTIRMAK KARIN DOYURMAK YA DA CANININ ÇEKT İĞİ ŞEYLER İ YEMEK İ ÇMEK DE Ğİ LD İ R."— Sunum transkripti:

1

2 BESLENME, AÇLIK DUYGUSUNU BASTIRMAK KARIN DOYURMAK YA DA CANININ ÇEKT İĞİ ŞEYLER İ YEMEK İ ÇMEK DE Ğİ LD İ R.

3 DOĞRU YİYECEKLER YİYEREK SAĞLIĞIN KORUNMASI VE HASTALIKLARIN ÖNLENMESİDİR

4 Dengeli beslenme: Süt grubu (süt, peynir, yo ğ urt), Et grubu (et, tavuk, balık, kuru baklagiller), Sebze-meyve grubu Tahıl grubudur (ekmek, makarna, pirinç).

5 4 temel besin grubunun hepsinden hafta boyunca belli oranlarda tüketmeye dengeli beslenme diyoruz.

6 Beslenme Süreci İ nsanların günlük yaşamlarını sürdürebilmeleri için metabolizmaları için gerekli besin ve yardımcı ö ğ elerin çeşitli yollarla vücuda alınmasına beslenme denir. Alınan gıdalar a ğ ızda çi ğ nenir.Çi ğ nenen gıda yutulur. Yutulan gıda mide tarafından ö ğ ütülür, bir kısmı da emilir.Ö ğ ütülen gıdalar emilme ve kana karışacak hale getirmek için ba ğ ırsaklara gönderilir.

7 Neden Kilo Alınır ? 1 – Yetersiz çi ğ neme 2 – Vücudun ihtiyacı dışında gıda alma 3 – Düzensiz Yemek 4 – Sa ğ lıksız gıda ürünlerinin alınması

8 Neden Kilo Alınmıyor ? 1 – Vücudun ihtiyacı dışında gıda alma 2 – Düzensiz Yemek 3 – Sa ğ lıksız gıda ürünlerinin alınması 4 – Vitamin ve mineral destekli ek gıdaların alınmaması 5 – Organizma Hastalıkları ( Ki bunlarda aslında yanlış beslenmeden ileri gelmiştir.

9 Nasıl Kilo Verilir ? 1 – Diyet yaparak ( Bu zararlıdır. Metabolizmayı bozar. Şişman metabolizma zaten bozuktur.) 2 – Vücudun ihtiyacı olan gıdaları düşük kalori yoluyla ve ek gıdaları alarak sa ğ lıklı beslenme yolu ile

10 Diyet Neden Zararlıdır ? 1 – Diyetler tek yönlü beslenme sa ğ lar. Buda sa ğ lı ğ ı bozar. (Patates, Ananas, yeşillik vb. kalorisiz yiyeceklerle yapılır.) 2 – Uygulama çok pahalıdır. ( Doktor kontrolü ve kişilere göre olur. Çok uzun sürelidir ve zordur. ) 3 – Sürekli açlık hissi verir. 4 – Hayat kalitesi düşer. ( Yemeklerden uzak kalmak, sosyal ortamlardan uzak kalmak, istedi ğ ini yememek, davetlere katılamamak vb. durumlar. ) 5 – Güçsüzlük hissi ( Psikolojiktir. Ancak insanı yöneten psikolojisidir. O nedenle çok önemlidir.)

11 Diyet Neden Zararlıdır ? 6 – Hırçınlık 7 – Stres ( Veriyor muyum ?, Alıyor muyum ? Ne olacak ?) 8 – Baş A ğ rısı 9 – Hazımsızlık problemi ( Lif eksikli ğ i ve stres kaynaklı ) 10 – Diyetten sonra hızlı bir şekilde geri kilo alma Diyet süresince kilo kaybı vardır. Ancak ya ğ kaybı çok azdır. Vücut savunma mekanizması gere ğ i ya ğ ı yakmaz. Kaslardan beslenir. Bu da daha sonra daha hızlı kilo almaya sebep verir.

12

13

14 BES İ N Ö Ğ ELER İ 1- PROTE İ NLER 2- YA Ğ LAR 3-KARBONH İ DRATLAR 4-V İ TAM İ N VE M İ NERALLER 5-SU

15 PROTE İ N vücut organlarının yapı taşıdır. Hücre yenilenmesi Vücudun dış etkilere karşı korunması Ba ğ ışıklık sisteminin güçlenerek hastalıklara karşı direnç gelişmesi Düşme incinme ve kırıklarda hızlı iyileşmenin sa ğ lanması Kas dokusunun korunması ve güçlenmesi için gereklidir.

16 Hayvansal kaynaklı proteinler ( et,et ürünleri,yumurta,sakatatlar,b alık,peynir vb.) Bitkisel kaynaklı proteinler(kurubakla giller,tahıllar)

17 ya ğ lar YAĞ EN ÇOK ENERJİ VEREN BESİN ÖĞESİDİR YAĞIN 1 GR. 9 KALORİ VERİR GÜNLÜK ALINAN ENERJİNİN % YAĞLARDAN KARŞILANMALIDIR Yetişkin insan vücudunun % 18 yağdır Birey harcadığından çok yediğinde vücudun yağ oranı artar. Harcadığından az yediğinde ise azalır. Vücut ya ğ ı insanın başlıca enerji deposudur. Enerji yeterli alınmadı ğ ında vücut bu depoyu kullanır.

18 mineraller Yetişkin insan vücudunun ortalama % 6 sı minerallerden oluşur. İ SKELET VE D İ ŞLER İ N YAPI TAŞIDIR.(Kalsiyum ve fosfor) VÜCUT SUYUNUN DENGEDE TUTULMASINI SA Ğ LAR.(sodyum, potasyum)

19 vitaminler İ nsan vücudunda oldukça az bulunmasına ra ğ men vitaminlerin vücuttaki etkinlikleri oldukça fazladır.

20 BAZI V İ T.(A,E,C) VÜCUT HÜCRELER İ N İ N HASARINI ÖNLEYEREK NORMAL İ ŞLEVLER İ N İ SÜRDÜRMELER İ VE BAZI ZARARLI MADDELER İ N ETK İ NL İ KLER İ N İ N AZALTILMASINDAYARDIMCIDIRL AR. (ANT İ OKS İ DAN)

21 Suda eriyen vitaminler Tiamin(B1) Riboflamin (B2) B6 Niasin Folik asit B12 C Biotin Pantotenik asit

22 BESİN ÖĞELERİ FONKSİYONLAR I KAYNAKLARI C vit kataraktan korunma,kalp- damar hast. karşı korunma,kanserden kor. Kuş burnu, kırmızı biber,yeşil sivri biber,koyu yeşil yapraklı sebzeler,turunçgiller B12 vit. Kalp-damar sağ. korunması,kan hüc.yapımı,zihinsel sinir sis.fonk.sürdürülme si,karaciğer hast.kor. Et ve ürünleri,süt ve ürünleri,balık, yumurta

23 BESİN ÖĞELERİ FONKSİYONLARIKAYNAKLARI B6 vit. Kalp-damar sağ.kor.,zihinsel fonk. sürdürülmesi,felç ve diğer hareket kısıtlılığı durumlarından korunma Et,krç.,yumurta sarısı,tam tahıllar,kuru bak.,maya B1 vit Kalp sinir sis.ve kasların normal fonk.için gereklidir.kanser riskini azaltır. Kuru baklagiller,tahıllar,yağlı tohumlar

24 BESİN ÖĞELERİ FONKSİYONLARIKAYNAKLARI B2 vit. Karbonhidrat,protein ve yağ metabolizmasında,büyümede etkili,göz ve cilt sağ.için gerekli Süt ve ürünleri,krç., yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller ve yumurta Niasin Besinlerden enerji oluşmasında,demir ve bazı vitaminlerin yararlılığının artmasında,sinir ve sindirim sistemlerinin düzenli çalışmasında etkili,kalp hast.kanser riskini azaltır. Maya,et,balık,yağl ı tohumlar

25 Normalde g ünlük olarak tüketmemiz gereken besinleri yeterli miktarda tüketebilirsek vücudumuz için gerekli bütün vitaminleri almış oluruz. FAKAT GÜNÜN KOŞULLARINDA BU MÜMKÜN DEĞİL… !

26 ÖNEMLİ BİR NOKTA : GIDA MADDELERİNİN GERÇEK BESİN DEĞERLERİDİR. Toprağın fakirleşmesi Usulüne uygun olmayan tarım ilacı kullanılması Çeşitli hormon uygulamaları SONUÇ: GÜNÜMÜZDE BESİN MADDELERİNİN BESLEYİCİ DEĞERİ AZALMIŞTIR

27 Kötü beslenme ve hareketsiz yaşam şişmanlığın oluşumunda en büyük etken iken, şişmanlık ve gizli obez pek çok hastalığın oluşum riskinde önemli rol oynar Bazı kanser çeşitleri Osteoporoz Yüksek tansiyon Kalp hastalıkları Şeker hastalığı Sindirim sistemi hastalıkları

28 Obezite Olması gerekenden fazla miktarda ya ğ dokusunun insan vücudunda birikmesidir. Obezite ciddi,yaygın ve hızla büyüyen bir sa ğ lık sorunudur

29 Ancak vücut ağırlığı tek problem değildir. Vücut yağınızın hangi bölgede lokalize olduğu da önemlidir. Armut tipinde olan bayanlarda yağ kalça bölgesinde depolanır, elma tipte yağ bel bölgesinde depolanır. * Kanser, kalp hastalıkları ve şeker hastalığı gibi sağlık sorunlarının riski yağ bölgesi bel kısmında lokalize olmuş elma tipli kadınlarda, armut tipli kadınlara nazaran daha fazladır. Elma Armut

30 Bel Çevresi ve Kalp Hastalığı Elma tipi yağlanma daha tehlikeli(kalp,damar,şeker hastalığı) Armut tipi yağlanma(kalça ve bacakta)risk daha az BEL ÇEVRESİ Kadında 88 cm ! Erkekte 102 cm!

31 Obezitenin ölçülmesi: Vücut-kitle indeksi.(Body-mass index) ◦ A ğ ırlık(kg) / boy(m 2 ). ◦ Zayıf<18.5. ◦ Normal ◦ Fazla kilolu ◦ Şişman Bel çevresi ölçümü.(E: 102cm, K: 88cm.).

32 Beden kitle indeksiniz 30 ve üzeri ise tıbben hastasınız !!! “Ben halimden memnunum “demeyin. Çünkü; siz de sorunlarınızın farkında olmayabilirsiniz.

33 Risk Faktörleri Beslenme alışkanlıkları Fiziksel aktivitede azalma Yaş Evlilik Do ğ um sayısı E ğ itim düzeyi Alkol Sigara Irksal faktörler

34 Kötü beslenme nelerle sonuçlanır? Koroner kalp hastalıkları Periferik damar hastalıkları Diabetes tip II Hipertansiyon Bazı kanser türleri Bel ve boyun fıtığı Eklem bozuklukları diz ve kalçada en sık Varis,venöz yetersizlik Gastroösofajiyal Reflu Bronşial astım Depresyon

35 O bezite nedenleri Genetik(Ailesel) Anne veya baba obe z ise çocuk %35 olasılıkla obe z İ kisi birden obe z ise çocuk %60-70 olasılıkla obe z

36 Aşırı beslenme

37 Modern Yaşam Yo ğ un yaşam tarzları insanları hazır gıdaları tüketmeye zorluyor !

38 Metabolik Sendrom Bel çevresi, Tansiyon, Kan şekeri, LDL(kötü) kolesterol Trigliserid ölçümlerinden üçünün tehlike sınırlarını aşmasına metabolik sendrom deniyor.

39 Metabolik sendrom sıklı ğ ı Ülke nüfusunun yüzde 35’inin kalp ve damar hastalıklarının baş sebebi sayılan ‘metabolik sendrom’ problemiyle karşı karşıya olduğu belirlendi.

40 Damar Nasıl Tıkanıyor?

41 BESLENME VE KANSER Kanser anormal hücrelerin kontrolsüz bölünmesi ve çoğalması ile oluşan hastalıktır. Kanserin Genel Sebepleri: Dengesiz beslenme % 35 Sigara % 30 Enfeksiyon hast. % 10 Mesleki nedenler % 4 Alkol % 3 Çalışma yerinin tozlu ve pis oluşu % 2 Gıdalara konan katkı maddeleri % 1

42 Kadınlardaki kanser vakalarının yüzde 60'ının, erkeklerdeki kanser vakalarının ise yüzde 40'ının beslenme alışkanlıklarına bağlı olduğu kabul edilmiştir. Kanserin, dünyada ve Türkiye'de yetişkinlerde ölüm nedenleri arasında 2. sırada olduğu bildirilmiştir.

43 Türk kanser cemiyeti’nin beslenme önerileri: Bitkisel kaynaklı yiyeceklere ağırlık verilmesi Ekmek, diğer tahıllar, makarna, pirinç, baklagiller gibi bitkisel kaynaklı yiyeceklerin günlük alınması Özellikle hayvansal kaynaklı yağlı yiyeceklerden sakınma EK GIDA Takviyeleri Kullanarak günümüzün koşullarında eksik aldıklarımızı tamamlamak.

44 GÜNLÜK KULLANIM ÖNERİLERİ Günde 4-6 fincan anti oksidan içecekler, mide, özafagus, kolon, meme, sindirim sistemi kanseri riskinde azalma sağlıyor. Günde 25 gram alınan soya proteini, LDL kolesterol (kötü huylu kolesterol) düzeyinde düşmeye neden oluyor. Günde 60 gram tüketilmesi halinde ise menopoz semptomlarında azalma sağlıyor.

45 Sarımsak kan basıncını düşürüyor, günde alınan 1 diş sarımsak kolesterol düzeyinde düşmeye neden oluyor. Günde 7-10 porsiyon sebze ve meyve tüketimi kolon, meme, prostat gibi kanser türlerinde azalmaya neden oluyor ve kalp ve damar hastalıklarının riskini azaltıyor.

46 BESLENME VE BAĞIŞIKLIK Bağışıklık sistemi insanoğlunu "mikrop" diye tanımlanan, enfeksiyona yol açabilen virus, bakteri, mantar ve parazit gibi mikroorganizmaların zarar verici etkilerine karşı korur. Sağlıklı bir vücut; karşılaştığı hastalık etkenleriyle ve yabancı maddelerle çoğunlukla "çaktırmadan" başeder.

47 BESLENME VE YAŞLANMA ERKEN YAŞLANMAYA YOL AÇAN ÖNEMLİ FAKTÖRLER Stres, Düzensiz uyku, Fast-food ağırlıklı dengesiz beslenme, Egzersiz yapmama, Şişmanlık ve sigara olarak sıralanabilir.

48 Okul çocuklarının beslenmesinde: Besinlerin çeşitlili ğ inin sa ğ lanması Sa ğ lıklı vücut a ğ ırlı ğ ının korunması Vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde alınması. Ek Gıda Takviyelerinin Tüketilmesi

49 Sağlığınızı Kontrol Edebilirsiniz Genetik özellikleriniz nasıl yaşlandığınıza sadece % 30 oranında etki eder Geri kalan 70%’i Sizin elinizde Beslenme & Egzersiz Genler

50 Sağlığınızı korumak için bazı tavsiyeler Kilonuzu Kontrol edin Kolesterol ve yağlı gıda alımlarınızı azaltın

51 Dış yüklerinizden kurtulun

52 Doğru Beslenenin (Vücudunuzun ihtiyacı olan herşeyi sağlayan yiyecekler) Düzenli egzersiz yapın ve aktif bir yaşam sürün

53 Sigara içiyorsanız hemen ya da azaltarak bırakın.

54 Günde en az sekiz bardak su için.(2,5 lt)

55 DO Ğ RU NEFES ALIN.! -Vücudumuza ve organlarımıza yaşamlarını sürdürebilmeleri için ihtiyaç duydukları oksijeni sağlar. - Vücuttan atılması gereken atık ve toksinlerden kurtulma yoludur.

56 DÜZENL İ TUVALET Hemaroid olmaz, Sindirim düzenliçalışır Toksinler düzenli atılır. Ölüm ba ğ ırsaklara ba ğ lıdır.

57 Balık omega yağ asitlerini içerir Omega 3 yağ asidi balık ve su ürünlerinde, Omega 6 yağ asidi ise özellikle uskumru ve sardalya balıklarında yüksek oranda bulunuyor. Ancak Günümüzün koşullarında yetersiz kalıyor !

58 Balık yiyin Balık yağları(Omega 3) haftada 4-5 öğün en az

59 Bol miktarda meyve ve sebze yiyerek lif alışınızı arttırın !

60 Mutlaka egzersiz Erişkinlerde koroner kalp hastalı ğ ının önlenmesine yönelik önerilen egsersiz, 30 dakikalık hızlı yürüyüştür.

61 Son 20 yıl içinde hayat tarzı köklü değişikliklere tabi oldu: Biz artık çok daha fazla yiyor ve çok daha az hareket ediyoruz.

62  Nüfusun neredeyse yarısından çoğu fazla kiloya sahip.  yaş aralığındaki kadınların %70’i fazla kiloya sahip  Ortalama yaşam süresi:  Kadınlar: 74  Erkekler: 70  Ölümlerin 1 numaralı sebebi kalp-damar hastalıkları. Ülkemizle ilgili bazı istatistikler…

63 Ne değişti? Fazla kilo ve beslenme ile ilgili hastalıklar nerden çıktı? Şimdi bunlara yol açan 3 temel gerçekten bahsedeceğiz.

64 3 Temel Gerçek 1. Besin içerikleri azaldı. 2. Şeker tuzağı içindeyiz. 3. Yetersiz protein alıyoruz.

65 Besin İçerikleri Azaldı  Doymakla beslenmek eskiden aynıydı. Şimdi değil. Çünkü, gıdaların içerikleri değişti.  Dedemiz 1 tabak fasulye ile beslenirken, aynı ölçüde beslenmek için şimdi 5 tabak yememiz gerekiyor.

66 Besin İçerikleri Azaldı  Daha kısa sürede, daha düşük maliyetlerle gıda üretmeye başladık.  Aynı topraktan sürekli ürün alınıyor, tohumlar değişti, yetiştirme yöntemleri değişti, çevresel koşullar değişti.

67 Besin İçerikleri Azaldı  Eskiye oranla çok fazla tarım ilacı, kimyasal gübreler ve hormonlar kullanılıyor.  Bitkisel ve hayvansal gıdalar doğal gelişimini sağlayamadan, çok daha kısa süre içerisinde büyütülüyor.

68 Eski Günlerdeki Hamburger 280 kcal Peynirli Double Burger 1120 kcal Büyüyen Burger Boyutları

69 Porsiyonlar büyüdü

70 Unutmayalım Önemli olan yemeğin miktarı değil kalitesidir, besin içeriğidir.

71 Şeker Tuzağı içindeyiz  Hazır gıda sektörü vücudumuza şeker yüklemek için yarışıyor.  Mallarını fazladan vermek için sürekli maliyet düşürüyor ve ilginç kampanyalar düzenliyor.  Şekere çok hızlı dönüşen basit karbonhidratlardan bahsediyoruz.

72 Şeker Tuzağı içindeyiz  Ve bu fazla şeker vücudumuzda yağa dönüşüyor.  Obezite ve diabet riski çok artıyor.  Aldığımız kalori miktarının yanı sıra şekere dönüşüm hızı önemli.

73  Gıdalardaki protein içeriği de azalmış durumda.  Düşük proteinle beslendiğimiz zaman kas dokumuz yeterince gelişmiyor.  Metabolizma hızı yavaşlıyor.  Kalori yakma yeteneği çok düşük oluyor. Yetersiz Protein Alıyoruz

74  Kas dokumuz gelişirse kalori yakımı artar.  Protein, daha uzun süreli tok kalmamızı sağlar.  Protein, kan şekerinin ani iniş çıkışını önler.  Günde kadınların 100 gr, erkeklerin ise 150 gr minimum protein almaları tavsiye edilir. Yetersiz Protein Alıyoruz

75 Hastalıkların %75’i beslenmeyle ilgili Nüfusun %50’sinden fazlasının kilo problemi var Son 20 yıl içinde diyabet ve kardiyovasküler rahatsızlıklar hızla artıyor NEDEN? Bilinen bazı gerçekler...

76 GEÇMİŞTEBUGÜN Yemek FizikselAktivite + – (Yıllık ortalama tüketim – 200 kilo) (Yıllık ortalama tüketim – kilo) Yıllık ortalama yiyecek tüketimi  50 yıl önce kilo  Bugün – kilo – FizikselAktivite + Yemek

77 İYİ GÖRÜN İYİ HİSSET

78 x kızartılmış yiyecekler x karışık yemek kombinasyonları x hormonlu etler Fazla Aldığımız Yanlış Gıdalar: ~ Ş eker ~ Beyaz un ~ Fazla yağ ~ Doymuş yağ asitleri ~ Alkol ~ Kafein ~ Hormon ~ Tek yönlü beslenme İYİ GÖRÜN İYİ HİSSET

79 x B ilinçli yemiyoruz x Çok hızlı yiyoruz x Yeterince çiğnemiyoruz x Ve çok yiyoruz Meyve ve sebzeler icin; x M ineral ve besinden yoksun toprak x Hava kirliliği x Uzun süren nakliyat x Yanlış yetiştirme teknikleri (hormon...vb) x R adyasyon x Hızlı gelişme İYİ GÖRÜN İYİ HİSSET

80 Sebepler: x fazla seker x fazla beyaz un x fazla yağ x fazla ilaç kullanımı (özellikle antibiyotikler) x fazla stres WHO`nun aciklamasına göre batı nüfusunun %90`ında bağırsak ve sindirim sorunu var. 1 nolu tehlike: Kalınbağırsak kanseri! Nüfusun 50% den fazlası aşırı kiloya sahip ve besin degeri düsük besinlerle besleniyor. İYİ GÖRÜN İYİ HİSSET

81 * Hastalıkların artması Canlılık ve enerjinin azalması Yaşam kalitesinin düşmesi Hippokrates: Filozof+doktor „Yediklerin ilacin- ilacin yediklerin olmalı.“ Dr. Max Gesing: (Bağışıklık sistemi uzmanı) „Hergün daha fazla insan yeme alışkanlıkları nedeniyle kendisini hasta ediyor.Hastalıkların üçte ikisi beslenmeden kaynaklanıyor!“ Dr. Schnitzer: (Beslenme hakkida en cok kitap yazan yazar) „Besinler ne derece ısıya maruz kalırlarsa ve insan ne derece çok pişmiş,sterilize edilmiş,pastörize edilmiş,haslanmış,kızartılmış besinler yerse; sağlığı o derece tehdit altına girer.“ „Ölüm;bağırsaklara bağlıdır.“ İYİ GÖRÜN İYİ HİSSET

82 2- Kötü Alışkanlıklar. NEDEN KÖTÜ BESLENMEYE DEVAM EDİYORUZ? 1- Bilgi Eksikliği. NutrientsRecommendedUsual Consumption Calories 1,500-1,7503,000-5,000 Protein gr gr. Carbohydrates gr gr. Fat gr gr. Cholesterol 200 mg500-1,000 mg Fiber gr.8-15 gr. A 5,000 u.i u.i. C 60 mg0-20 mg B1 1.5 mg.0.5 mg. B2 1.7 mg.0.5 mg. Niacine 20 mg.5 mg. B6 2 mg.0.5 mg. Folic Acid 400 mg.0 mg. B12 6 mg.1-3 mg. Calcium 1,200 mg mg. Phosphoros 1,200 mg.400 mg. Iron 16 mg.8 mg. Magnesium 400 mg.100 mg. Salt 500 mg.20,000 mg. Potasium 3,500 mg.3,000 mg. Zinc 15 mg.7 mg.

83 3- PARA NEDEN KÖTÜ BESLENMEYE DEVAM EDİYORUZ ? 4.- ZAMAN

84 Ben zaten sağlıklı besleniyorum..?

85 -75%-57%6921Magnezyum -24%-17%283137KalsiyumKökler -48%-33%141827Magnezyum -78%-70%3414Kalsiyum Patates -77%-61% B6 Vitamini -31%-15%182226Magnezyum -51%-38%223456KalsiyumFasulye -62%-52%182347Folik Asit -73%-68% KalsiyumBrokoli gram’daki mg -43%-14%121821Kalsiyum -87%-67%81360C VitaminiÇilek -23%-13%242731Magnezyum -12% 778Kalsiyum -79%-84%5323Folik Asit -95%-92% B6 VitaminiMuz -60%-80%215C VitaminiElma -65%-58%182151C Vitamini -76%-68%151962MagnezyumIspanak gram’daki mg Nedenler: verimsiz toprak, hava kirliliği, hızlı büyüme, uzun saklama süresi, nakliyat. Yediklerimiz eskisi gibi iyi değil Kaynak: 1985 Geigy İlaç şirketi, 1996/2002 Karlsruhe Gıda Laboratuarı / Obertal Sanatoryumu

86 HORMONLU GIDALARDAN ÖRNEKLER

87 Dengesiz beslenme çeşitli hastalıklara neden olabilir NEDEN OLDUKLARI:  Obezite-kilo eksikliği  Kardiyo-vasküler rahatsızlıklar  Diyabet  Sürekli halsizlik  Ülser  Osteoporoz  Erken yaşlanma  Romatizma  Mide ve bağırsak hastalıkları  Baş ağrısı ve migren Zararlı yiyeceklerin tüketiminin artması Yaşam için gerekli besinlerin eksikliği

88

89 SU neden bu kadar önemli? Vücudumuzun %75´i su´dan oluşur ve her gün yeteri kadar su içilmelidir. Çünkü vücudumuz nefes,terleme ve toksin atimi (idrar..) yoluyla günde yaklaşık 1,7 litre su kaybeder. Vücuttaki SU kaybı su sorunlara neden olabilir: *başağrısı,migren *Yorgunluk hissi Kabızlık Kramplar Tansiyon problemleri Böbrek & idrar yolu problemleri Cilt ve ağız kuruluğu %20 yi aşan su kaybı hayati tehlike içeriyor.

90 SU icmek neden bu kadar önemli? Beyin fonksiyonlarımız için gereklidir Vücut sıcaklığını düzenler Kanımızın %83´ü SU´dan oluşur Toksinleri temizler Kemiklerimizin %22 si SU´dur Eklemlerimizi korur (eklem sıvıları) Besin ve oksijeni hücrelerimize taşır Nefesimizi nemlendirir Metobolizmanın düzenli çalismasında çok etkilidir İç Organlarımızı korur Aldığımız gıdaların sindirimine yardımcıdır Kaslarımızın %75´i SU´dur.

91 Selüloz´un ( lifli gıdalarin ) önemi Çözülebilen lifler kolesterolü ve kandaki şekeri dengeler. Cözülmeyen lifler sindirim sistemini temizler, sindirim sağlığını korur.Kabızlığı önler. Meyve ve sebzeler selüloz kaynaklarıdır.

92 Günde gr. Lif almak zorundayız.. Yani; Günde gr. Lif almak zorundayız.. Yani; 22 muz 14 elma 35 havuç 7 marul

93 Lif,sindirim sistemi için önemlidir.! Toksinlerin birikmesi

94 Vücut kitle indeksi BMI ‘20’ olan birisiyle ‘40’ olan birinin vücudu arasındaki fark

95 Beslenmeye dayalı sağlık problemleri Kalp& dolaşım problemleri FelçArtroz Yüksek tansiyon Idraryolu & böbrek taşları Seker hastalığı Beslenmeye & yüksek BMI ye dayalı sağlık problemleri Aşırı zayıflar için Normal kilolular için Yüksek kilolular için Aşırı yüksek kilolular için Obezite

96 Proteinin önemi *Protein organizmamız için gerekli enerjinin en önemli kaynaklarından birisini oluşturur Aşırı açlığı önler,iştahı kontrol altına alır Kas kütlesini korur yıkımını engeller Kilo kontrolüne yardımcı olur Kasların zorlandığı veya ağır işler yapıldığı durumlarda kaslara taşınan oksijenin sürekliliğini ve hızını kolaylaştırır *Zorlanmalardan sonra kas liflerinin tamirine yardımcı olur Soya proteini vücutta Kolesterolun normal düzeyde tutulmasında oldukça etkilidir Soya proteini; doymus yağ asidi taşımadığından hayvansal proteinlerden daha kalitelidir. *Soya proteini ; vücudun kendisinin üretemediği 9 farkli aminoasidi de vücuda sağlar

97 PROTEIN kaynakları Gida maddesi 100 gr’ındaki Protein miktarı (gr) Gıda maddesi 100 gr’ ındaki Protein miktarı (gr) Et Balık Jambon Sosis & salam Peynir Süt Kaymak Yumurta Buğday ürünleri Baklagilller Beyaz ekmek Patates Pirinç Hamur işleri Fındık Protein içeren gıdalar

98 Serbest Radikaller Antioksidanlar ( toksin temizleyiciler) Kalp & dolaşım hastalıkları Kanser Sinir sistemi hastalıkları Hücre yaşlanması Ultraviyole ışınlar Çevre kirliliği Stres Kötü beslenme Serbest radikaller Antioksidanla korunuyor Normal hücre Tahrip olmuş hücre

99 „Yedikleriniz ilacınız, ilacınız yedikleriniz olmalıdır !“ Hipokrat (Tıbbın babası)

100 Kötü beslenmeye sabahtan başlıyoruz ya kahvaltı yapmıyoruz !!! Yada yaptı ğ ımızı sanıyoruz…

101 Basit Karbonhidrat ve şeker oranı yüksek kahvaltılar

102 KARBONH İ DRATLARIN KAN MEKAN İ ZMASINDA YAPTI Ğ I DE Ğİ Ş İ KL İ K

103 KÖTÜ KAHVALTI ETT İĞİ M İ Z İ Ç İ N GÜN İ Ç İ NDE YED İ KLER İ M İ Z

104 YorgunlukBaş ağrıları Kendimizi nasıl hissederiz? Açlık Kızgınlık Baş dönmesi Halsizlik

105 Uzun vadede sonuçlar DİYABET YÜKSEK TANSİYON KOLESTEROL 1 günlük kötü beslenme = problem değil. 30 sene Kötü beslenme???

106 DO Ğ RU KAHVALTI YAPILDI Ğ INDA KAN MEKAN İ ZMASINDA YAPTI Ğ I DE Ğİ Ş İ KL İ K

107 İ yi Bir Ö ğ ün Nedir? Rafine şeker/basit karbonhidratlar: pirinç ve hamur işleri, meyve suyu ve beyaz patates Kompleks karbonhidrat: meyve, sebze ve tam tahıllar (yulaf, kahverengi pirinç, tam buğday unundan hamur ve ekmek Yağsız protein: tavuk, sebze, yağsız et, yumurta beyazı ve soya ürünleri Yağsız protein + kompleks karbonhidrat: öğün yerine geçen shake’ler, dengeli öğünler ve dengeli atıştırmalar Açlık Kontrolü Süre Kısa Uzun Saat Dak

108 Eğer birisi hastalandıysa Bunun çözümü ne olur? İlaç içmediği içinmi hasta olmuştu? HAYIR!..Her şey yediklerimizle alakalı

109 Gözü Doymak... Gözlerin yemekle alakası yoktur,doyması gereken hücreler ve önemli olan pankreastır! Pankreas sindirimle ilgili sıvılar salgılayan bir organdır

110 100 trilyon hücremiz var ve…. Karmaşık bir yapıya sahip olan insan vücudu her sabah 114 farklı besine ihtiyaç duyarak uyanır! Peki biz ona ne veriyoruz? Çoğu zaman şeker… Bazende hiç bir şey !!!

111 İYİ BİR KAHVALTININ KRİTERLERİ NELERDİR? 1. Vücut için gerekli bütün besinleri sağlamalıdır 2. Vücuda enerji vermelidir 3. Vücudun su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmalıdır 4. Normal kan şekeri seviyesini korumaya yardımcı olmalıdır

112 Günümüzde beslenmemizi dengeleyebilmek için bu 3 başlıkta yer alan tehlikeyi önleyecek şekilde takviyelere ihtiyacımız var: 1. Besin içeriği yüksek (vitaminler ve mineraller) 2. Basit karbonhidrat içeriği düşük (düşük kalorili) 3. Protein açısından zengin (bitkisel protein) Dolayısıyla,

113  Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek,  Enerjimizi artırmak,  Hücrelerimizi beslemek ve kas yapımızı korumak,  Sindirim işlevimizi desteklemek,  Kalp damar sağlığımızı korumak,  Cildimizi korumak ve genç kalmasını sağlamak,  Sağlıklı saçlara sahip olmak için de gıda takviyelerine ihtiyacımız var. Ayrıca,

114

115 Günümüzün Beslenme Gerçeği: Gıda takviyeleri kullanmaksızın sağlıklı kalabilmemiz artık mümkün değil!

116 AYMNET ÜRÜNLER İ İ le Durum Nedir 1 – Özümseme ve ba ğ ışıklık sisteminde istikrar sa ğ lar. (Direk mideden ve ba ğ ırsaklardan su ile kana karışacak özelli ğ e sahiptir. ) 2 – Açlık hissini ortadan kaldırır. ( Direk hücresel besleme sa ğ ladı ğ ından açlık hissi vermez. ) 3 – İ ştahı kontrol eder. ( Sadece gerekti ğ inde açlık hissi verir. ) 4 – Vücuda gerekli olan bütün besin maddelerini almamızı sa ğ lar. ( Aymnet ürünleri AR-GE kurulları tarafından formüle edilir.) 5 – Do ğ al maddelerle hazırlanır. Kilo kontrolü sa ğ layan mükemmel bir beslenme programıdır. 6 – Vücudun problemli bölgelerinde cm ile ölçülebilir incelme elde edilir. ( İ ncelme ya ğ yakımı ve ya ğ atımı ile başlar. Kas erimesine izin verilmez. Ya ğ vücuda enerjiye çevrilerek kullandırılır. ) 7 – Kilo kontrolü sa ğ lıklı bir şekilde uygulanır. 8 – İ deal kilo muhafaza edilir. ( Vücut süreç içinde disipline edilip onarıldı ğ ından tekrar kilo alımı gerçekleşmez. ) 9 – Canlılık ve enerji verir. ( Ya ğ yakmak ve zararlı toksinleri atmak için kullanılan ürünler canlılık ve enerji verir. Halsizlik yerine enerjik olma durumu ortaya çıkar.) 10 – İ ştahı düzenler, kontrol eder. ( Tokluk verdi ğ inden abur cubur ve sürekli yemek yeme dürtüsüne engel olur.)

117 Sonuçlar nedir? 4 6 KaslarYağ Kaslar Yağ 812 Derimiz sarkar İlaçlar, zayıflatan ilaçlar, iğneler, ameliyatlar….. Egzersiz aletleri, akupunktur... Marul diyeti, limon, ananas, VB…. Zayıflamak için seçenekler:

118 BU G İ B İ Ş İ KAYETLER İ OLAN K İ MSEY İ TANIYOR MUSUNUZ :  Sürekli halsizlik  Başa ğ rısı  Sindirim sorunları (kabızlık)  Uyku bozuklukları  Fazla kilo  Di ğ er beslenme kaynaklı problemler

119 K İ MLER SA Ğ LIKLI OLMAYA İ HT İ YAÇ DUYAR ?  Yetişkinler ve çocuklar  Sa ğ lıksız kişiler ve sa ğ lıklı kişiler  Zayıf ve kilolu kişiler  Sporcular ve egzersiz yapmayanlar  Zenginler ve fakirler  Hastalar ve doktorlar

120 HERKES SA Ğ LIKLI OLMAYA İ HT İ YAÇ DUYAR! Birçok kişinin yaşamlarını ve yeme alışkanlıklarını iyileştirmelerine yardımcı olabiliriz....Bu şu anlama gelmektedir.Sa ğ lık fırsatları sınırsızdır


"BESLENME, AÇLIK DUYGUSUNU BASTIRMAK KARIN DOYURMAK YA DA CANININ ÇEKT İĞİ ŞEYLER İ YEMEK İ ÇMEK DE Ğİ LD İ R." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları