Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İBADETLERİMİZİN BİZE KAZANDIRDIKLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İBADETLERİMİZİN BİZE KAZANDIRDIKLARI"— Sunum transkripti:

1 İBADETLERİMİZİN BİZE KAZANDIRDIKLARI
UHREVİ FAYDALAR DÜNYEVİ FAYDALAR

2 İBADET Kulun Allah’a karşı sevgi, saygı ve bağlılığını gösteren duygu, düşünce ve davranış biçimlerine denir. Geniş anlamda mü’minin bütün hayatını Allah’ın arzu ettiği şekilde tanzim etmesidir. (Lisan’ul Arab, abd maddesi)

3 İnsanın Yaratılış Gayesi İbadettir.
İnsan ibadet ile beraber Allah katında değer kazanır. وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ “Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.’’ Zariyat-56 وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّى يَأْتِيَكَ الْيَقِينُ “Ve sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et.’’ Hicr, 15/99

4 İBADETLER İNSANIN YARATANI İLE İLİŞKİSİNİ GÜÇLENDİRİR
İbadet, birey ile Yaratıcı arasında manevi yakınlaşma sağlar. Belirli vakitlerde Allah’a yönelmek, insanın yaratan ile ilişkisini güçlendirir. فَاذْكُرُون۪ٓي اَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُوا ل۪ي وَلَا تَكْفُرُونِ۟ “Beni anın (hatırlayın) ki ben de sizi anayım.” (Bakara Suresi 152. ayet.)

5 DUA VE SADAKA GELECEK KAYGISINI AZALTIYOR
Sınav kaygısı ve Paylaşma Tutumları ile ilgili yapılan bir çalışmada paylaşma düzeyleri arttıkça (Pay.Düz: 4,41-4,13) genel anlamda kaygı düzeylerinin (0,58-0,56) düştüğü gözlemlenmiştir. Devamı niteliğinde başka bir çalışmada 14 kişilik bir guruba sınav kaygılarını yenmede dua, sadaka ve yetim ziyareti içerikli psiko eğitim programı uygulanmıştır. Programın sonunda gurubun tamamının kaygıdan kurtuldukları ve üniversiteye yerleştikleri görülmüştür. (Paylaşma Tutumlarının Sınav Kaygısı İlişkisi, İTOBİAD) İTOBİA

6 GRUPLAR Ortalama Standart Sapma N Öntest Deney 1,21 ,54 10 Kontrol 1,32 ,51 Stresle Başa Çıkma Dine Sığınma Sontest 2,98 1,12 1,46 İzleme 1,13 2,87 ,49 Stresle dini başa çıkma ile ilgili yapılan çalışmada bireyler katıldıkları psikoeğitim programının sonunda “dine sığınma ortalama Puanları”nın arttığı görülmüştür.

7 İBADETLER İNSANIN İÇ DÜNYASINI AYDINLATIR
İbadetler, bireylerin ruhlarını, iç dünyalarını çeşitli sıkıntı ve streslerin olumsuz etkilerinden korur. İbadet eden kimse, görevini yerine getirmenin bilinci ile mutlu ve huzurlu olur. İç huzurunu sağlayan kişi, gelecekle ilgili yersiz korku ve endişelerden uzak olup çevresine yardımcı olur. الَّذِينَ آمَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللّهِ أَلاَ بِذِكْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ  Ra’d:28: Onlar, iman etmiş ve kalpleri Allah zikriyle yatışmış olanlardır. Evet, iyi bilin ki, kalpler Allah'ın zikri ile yatışır.

8 Zikir başlı başına bir ibadet olmakla beraber bütün ibadetler Allah’ı anmak O’ndan gafil olmamak içindir. Namaz dahi Allah’ı anmak içindir. اِنَّـن۪ٓي اَنَا اللّٰهُ لَٓا اِلٰهَ اِلَّٓا اَنَا۬ فَاعْبُدْن۪يۙ وَاَقِمِ الصَّلٰوةَ لِذِكْر۪ي Taha:14: Şüphesiz Ben Allah'ım, Benden başka tanrı yoktur; Bana kulluk et; Beni anmak için namaz kıl.

9 عن أبي عبد الرحمن عبد الله بن عمر بن الخطاب رضي الله عنهما قال: سمعت رسول الله (صلى الله عليه وسلم) يقول:"بني الإسلام على خمسٍ؛ شهادة أن لا إله إلا الله وأن محمداً رسول الله، وإقام الصلاة، وإيتاء الزكاة، وحج البيت، وصوم رمضان"(رواه البخاري ومسلم) . "İslam beş temel üzerine bina kılınmıştır: Allah'tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın Resulü olduğuna şahitlik etmek. Namazı dosdoğru kılmak, zekâtı hakkıyla vermek, Allah'ın evi Kâbe'yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak." Buhârî, Îmân 1, 2

10 Namaz İbadetinin Kazandırdıkları
«Sana Kitap'tan vahyedileni oku ve namazı dosdoğru kıl. Gerçekten namaz, çirkin utanmazlıklar (fahşa)dan ve kötülüklerden alıkoyar. Allah'ı zikretmek ise muhakkak en büyük (ibadet)tir. Allah, yaptıklarınızı bilir.» (Ankebut, 45)

11 Namazda Şifa Vardır. (Ahmed İbn.-İ Hanbel:2/390) Hiç değilse günde kırk rek'at namazda bir saat dünya telaşının hırçın etkilerinden uzaklaşırız. Namaz kılanlar namazlarını devam ettirebilmek için,ayet-i kerimenin de emrettiği gibi, aşırılıklardan, dolayısıyla şerlerden uzak kalır. İhtiras ve buna bağlı streslerden de büyük ölçüde kurtulur. Namaz kılanlarda tevekkül duygusu otomatik olarak gelişir.Ruh hastalıklarında büyük etkisi olan vesvese böylece tahrip imkanı bulamaz.

12 Namaz Berekete Sebeptir.
«Sabah namazından sonra uyumak rızka manidir.» (Beyhakî, el- âdâb, 1/276); Şaranî, Levakıh-u’l- Envar, s,295. Namaz, çalışanın kazancında berekete vesîle olur. Kuran'da Rabbimiz:  "Ehline namaz kılmalarını emret. Kendin de onda devamlı ol. Biz senden rızık istemiyoruz. Sana rızık veren biziz." (Taha, 132) buyurarak insanın asıl vazifesini hatırlatmaktadır.

13 "Bir müslüman, farz namazın vakti geldiğinde güzelce abdest alır, huşû içinde ve rükûunu da tam yaparak namazını kılarsa, büyük günah işlemedikçe, bu namaz önceki günahlarına keffâret olur. Bu her zaman böyledir.” Müslim, Tahâret 7 "Müslüman bir kimse, farzların dışında nâfile olarak her gün Allah rızası için on iki rek`at namaz kılarsa, Allah Teâlâ ona cennette bir köşk yapar" veya "Ona cennette bir köşk yapılır.” Müslim, Müsâfirîn 103

14 Osman İbni Affân radıyallahu anh şöyle dedi:
– Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i: “Yatsı namazını cemaatle kılan kimse, gece yarısına kadar namaz kılmış gibidir. Sabah namazını cemaatle kılan kimse ise bütün gece namaz kılmış gibidir”. (Müslim, Mesâcid 260) Hz. Ebu Eyyub (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: “Öğlenin farzından önce tek bir selamla kılınan dört rekât nafile var ya bunların önünde sema kapıları açılır.” Ebu Dâvud, Salât 296, ( 1270) ; İbnu Mâce, İkâmet 105, (1157).

15 Işın Teknolojisi Merkezi Bölümü Başkanı Biyoloji profesörü Muhammed Ziyaeddin Hamid, bu çağda insanların her yönden elektromanyetik dalgalara maruz kaldığını ve bu nedenle daha fazla ışın aldığını belirterek, vücutta biriken bu yükün mutlaka dışarı atılması gerektiğini bildirdi. yapılan bir bilimsel araştırma, secde etmenin insanı kanserden koruduğunu ortaya çıkardı. Secde halinde olan bir insanın yedi organının yerle temas etmesinin boşaltımı hızlandırdığını ve bunun yorgunluk ve bazı hastalıklara iyi geldiğini ifade etti. Öğle, ikindi ve akşam namazlarının günün yorgunluğunu ve stresini azalttığını ve insana psikolojik bir rahatlama sağladığını ortaya koydu.

16 "İkindi namazı, kişinin ruh ve bedenine te'sir eden pek çok hastalığa deva olabilir."
İlk bakışta abartılmış gibi görünmesine rağmen bu iddia, Kahire'de düzenlenen ve Kur'an-ı Kerim'deki tıbbî gerçekler üzerine yapılan "Milletlerarası İslâm Konferansına sunulan bir tıbbî araştırma tebliğinin özüdür.

17 ORUÇLA İLGİLİ AYET VE HADİSLER
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ Ey iman edenler, oruç sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki, sakınırsınız. Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur. (Müslim, Sıyam 2, (1079) Oruç tutunuz, sıhhat bulunuz!  (Et-tergib ve'Terhib, 2:83)  Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar. (Tirmizi, Cihad 3, 1624)

18 ORUÇ İBADETİ

19

20 Oruç Sağlık Yönünden de Faydalıdır
Ömür boyunca devamlı çalışan hazım organları oruç sayesinde hiç değilse senede bir ay müddetle dinlenme imkanı bulur. Ayrıca tıp yetkililerinin ifade ettiğine göre belirli müddet içerisinde aç kalan organlar vücut için çok yararlı salgı salgılar. Zaten bir takım hastalıkların perhizle tedavi edildiği bilinmektedir. Bu ilmî gerçeği asırlar önce gören Yüce Peygamberimiz: "Oruç tutunuz, sıhhat bulursunuz.“ buyurmuştur. Bir rivayette de: "Çok yemek her türlü hastalığın aslı, perhiz ise devanın temelidir.“ buyrulmuştur.  et-Terğîb, II, 83,108. DİB WEB Sitesi. "Mide bütün hastalıkların kaynağıdır. Açlık ise, bütün ilaçların başıdır.” Sefinet'ul-Bihar, Tıbb mad.

21 ZEKAT Müslüman bireyin dinen zengin olduğunda malının kırkta birini fakirlere Allah için infak etmesidir.

22 وَاَقيمُوا الصَّلوةَ وَاتُوا الزَّكوةَ وَمَا تُقَدِّمُوا لِاَنْفُسِكُمْ مِنْ خَيْرٍ تَجِدُوهُ عِنْدَ اللّهِ اِنَّ اللّهَ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصيرٌ Namazı dosdoğru kılın, zekatı verin; önceden kendiniz için hayır olarak neyi takdim ederseniz, onu Allah Katında bulacaksınız. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızı görendir. (Bakara Suresi, 110)

23 “Malının zekâtını verdiğin zaman, üzerine gereken borcunu (fakirlerin sendeki hakkını) ödemiş olursun.” (Tirmizî, Zekât, 2) Mallarınızı zekatla koruyun. Hastalıklarınızı sadaka ile tedavi edin. Bela dalgalarına dua ve tazarru ile karşı koyun.” (et-Tergib ve`t Terhib, c.1,s.520) “Yalnız iki kişiye gıpta edilir. Biri, Allâh’ın, mal verip hak yolunda harcamaya muvaffak kıldığı kimse; diğeri de, Allâh’ın, kendisine ilim verip de onunla amel eden ve bunları başkasına öğreten (yâni ilmini infâk eden) kimsedir.” (Buhârî, İlim, 15)

24 ZEKAT İBADETİNİN KAZANDIRDIKLARI
Zekât, zenginin yoksula karşı şefkat ve merhamet duygusunu canlandırır. Zekât, kalbin katılaşmasını önler. Zekât, kişiyi cimrilikten korur, ona cömertlik meziyetini kazandırır. Bir toplum mallarının zekâtını vermezse, rahmetten mahrum edilirler. R.Ehadis: s,351, Hadis No10. Sadaka verin. Hastalarınızı sadaka ile tedavi edin. Sadaka hastalığı ve bêlayı defeder.’’ (R.E:252/4) ‘‘Kim Müslüman kardeşinin ihtiyacını karşılamaya devam ettikçe, Allah da onun ihtiyacını görmeye devam eder.’’ (Müslim Birr:15) buyurur.

25 HİKAYE Kasabın biri, havarilerden bir cemaatle beraber (olan) İsâ Aleyhisselâm’a uğradı. Isa Aleyhisselâm havarilere: -“Öğlen vaktinde bu adamın cenazesine hazır olun” dedi. Öğlen vakti olduğunda adam ölmedi. Cebrail Aleyhisselâm nazil oldu. Isa Aleyhisselâm ona sordu: -“Sen bu kasabın öleceğini bana haber vermedin mi?” Cebrail Aleyhisselâm: -“Evet!” dedi. -“Ölümü nasıl geciktirildi?” Cebrail aleyhisselâm: -“Lakin bu kişi. bundan sonra, üç çörek ekmek sadaka verdi ve böylece sadaka verdiği üç çörek sebebiyle ölümden kurtuldu.” buyurdular. İsmail Hakkı Bursevi, Rûhu’l-Beyan Tefsiri.

26 HAC Hac, belli vakitlerde yapılan bir ibadettir.
Hac, kelime olarak “Allah’a yönelme, günahlardan arınma, Hak yolunda feragat gösterme ve meşakkatleri göğüsleme” manasına gelmektedir. Dini kavram olarak da “Ka’be ve civarındaki kutsal olan özel yerleri, belirli vakit içinde, usulüne uygun olarak ziyaret etme” anlamını taşımaktadır. (Komisyon, Dini Kavramlar Sözlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, s.210.) Hac, belli vakitlerde yapılan bir ibadettir. الْحَجُّ أَشْهُرٌ مَّعْلُومَاتٌ فَمَن فَرَضَ فِيهِنَّ الْحَجَّ فَلاَ رَفَثَ وَلاَ فُسُوقَ وَلاَ جِدَالَ فِي الْحَجِّ “Hac, bilinen aylardadır. Her kim o aylarda hacca başlayıp kendisine farz ederse; artık hacda kadına yaklaşmak, günah işlemek ve kavga etmek yoktur.” Bakara , 2/197

27 منْ حجَّ فَلَم يرْفُثْ ، وَلَم يفْسُقْ ، رجَع كَيَومِ ولَدتْهُ أُمُّهُ
Tertemiz ve arınmış bir şekilde mebrur bir hac yapmış olarak dönüş gayesi vardır. منْ حجَّ فَلَم يرْفُثْ ، وَلَم يفْسُقْ ، رجَع كَيَومِ ولَدتْهُ أُمُّهُ "Kötü söz söylemeden ve büyük günah işlemeden hacceden kimse, annesinden doğduğu gündeki gibi günahsız olarak (evine) döner."Buhârî, Hac 4

28 HAC: ÖZEL MİSAFİRLİK “Hac ve umre yapanlar Allah’ın misafirleridir. Onlar Allah’a dua etseler, derhal dualarına Allah cevap verir. Eğer kendileri için af ve mağfiret talep ederlerse Allah hemen mağfiret eder” buyrulmaktadır. (İbn Mace, Menasik, 5.)

29 HAC= AHİRETTE HUZUR+DÜNYA MALI
 “Hac ve umreyi peş peşine yapınız. Çünkü bu ikisi, körüğün demir, altın ve gümüşteki pası yok ettiği gibi, fakirliği ve günahları yok eder. Makbul hac (içinde masiyet olmayan) için karşılık, ancak cennettir”. (Tirmizi, Hac, 2)

30 Katılımınızdan dolayı teşekkür ederiz.
Sunumu Hazırlayan: Ayşe KARAKAŞ Moderatör: Vaiz Ayşegül ESKİKURT


"İBADETLERİMİZİN BİZE KAZANDIRDIKLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları