Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EFLANİ ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EFLANİ ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU"— Sunum transkripti:

1 EFLANİ ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU
ATIK YAĞ PROJESİ

2

3 ATIK YAĞ NEDEN ÖNEMLİDİR?
Atık yağ kalorifik değeri itibarıyla kıymetli bir atıktır. 1 Litre atık yağ, 1milyon litre Suyu kirletmektedir. Kontrolsüz olarak yakılırsa, içeriğindeki Ağır metal ve klor bileşenleri nedeniyle havayı kirletir. Atık yağların geri kazanımı sonucu elde edilen ürünler, başta baz yağ olmak üzere ülke ekonomisi için önemli bir değer oluşturur. Kazanç Yılda yaklaşık 97 milyon USD. BU NEDENLE ATIK YAĞLARIN KONTROL ALTINA ALINMASI GEREKİR.

4 Bitkisel Atık Yağların Çevreye Zararları
Bitkisel atık yağlar yüksek sıcaklıkta kolaylıkla okside olmakta, kullanım ömürlerini tamamladıktan sonra EKOTOKSİK özellik göstermektedir. 1 Litre atık yağ, 1 Milyon litre suyu kirletmektedir.

5 Bitkisel Atık Yağların Çevreye Zararları
Kullanılmış bitkisel atık yağlar, evsel atık su kirliliğinin %25’ini oluşturmaktadır.

6 Evsel Atık Yağların İnsan Sağlığına Zararları
Kızartmalık yağlarda sıcaklığın etkisiyle trans yağ asidi oluşur ve bu yağ asitleri, kötü kolestrolü arttırarak kalp damar hastalığı riskini yükseltmektedir. Yapılan çalışmalar, yağın kızarması sırasında ortaya çıkan oksidasyon ürünlerinin kanserojen etkili olduğunu ortaya koymaktadır.

7 Evsel Atık Yağların İnsan Sağlığına Zararları
Kızartma yağları tehlike saçıyor... Uzmanlar; kızartma yağlarını 2 kereden fazla kullanmayın uyarısında bulunuyor... Değiştirilmeden defalarca kullanılan kızartma yağları kansere davetiye çıkarıyor... Kızartma yağlarını değiştirmeden kullanıyorsanız aman dikkat... Kanser kapınızı çalabilir...

8 Bitkisel Atık Yağların Doğal Çevreye Zararları
Kullanılmış kızartmalık yağlar yer altı sularının kirlenmesine neden olmaktadır. Kirlenen yer altı sularını temizlemek çok pahalı ve zordur. Yer altı suları her ülke için önemli bir içme suyu kaynağıdır.

9 Bitkisel Atık Yağların Çevreye Zararları

10 Atık Yağların Doğal Yaşama Etkileri

11 Atık Yağların Altyapı Sistemlerine Zararları

12 Kanalizasyon sisteminden çıkmış taşlaşmış atık yağlar

13 Ülkemizde Atık Yağ Oluşumu
Ülkemizde her yıl yaklaşık 1.5 milyon litre bitkisel yağ tüketilmektedir. Özellikle kızartma işlemlerinden sonra 350 bin civarında atık bitkisel yağ oluştuğu bilinmektedir.

14 Bitkisel Atık Yağların Kullanım Alanları
SABUN BİODİZEL

15 BİODİZEL NEDİR? Dünya’da verimi ve performansı
onaylanmış bir dizel yakıt alternatifidir. * Üretiminde hammadde olarak ham veya kullanılmış bitkisel yağlar, hayvansal yağlar ve bunların türevleri kullanılmaktadır. * AB standartları gereği 2005 yılından itibaren dizele harmanlanması çevre ve insan sağlığı bakımından mecburi tutulmuştur. * Tamamen çevre dostu bir yakıttır. Zararlı emisyonu yok denebilecek miktardadır. * Bütün dünya ülkelerinde enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla ulusal bir yakıt olarak kullanılan biodizel, ülkemizde de önemli bir enerji açığını kapayacak, bir çok kişiye istihdam sağlayacak, çiftçiyi destekleyecektir. * Dizel motorlarda herhangi bir değişime gerek kalmadan direkt olarak veya dizele harmanlanarak kullanılabilir. * Verdiği ısı enerji bakımından dizele eşdeğerdir. Harmanlandığı dizelin setan sayısını yükselterek yakıt ekonomisi sağlar. * Motoru güç azaltıcı tortulardan temizler ve yağlayıcı etkisinden dolayı motorun daha sessiz çalışmasını sağlar.

16 ATIK BİTKİSEL YAĞLARDAN BİYODİZEL ÜRETİMİNİN ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMİ

17 Atık Yağ Toplama Tesisleri
Kızartmalık atık yağların diğer atık madde ve çöplerden ayrı olarak biriktirilmesi gerekir.

18 ÇEVREYİ, DÜNYAYI VE KENDİ SAĞLIĞIMIZI KORUMAK İÇİN YARDIMLARINIZI BEKLİYORUZ.


"EFLANİ ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları