Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ TOPRAK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ TOPRAK"— Sunum transkripti:

1 ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ TOPRAK
CANLILAR İÇİN TEMEL YAŞAM KAYNAKLARI

2 HAVA KİRLİLİĞİ ARABA EKSOZLARINDAN ÇIKAN GAZLAR TREN DUMANI SOKAKLARDA YAKILAN POŞETLER ve YANGINLARDAN ÇIKAN DUMANLAR HAVA KİRLİLİĞİNE YOL AÇAR. ÇEVREYİ KİRLETİR. DOGALGAZ ADI ÜZERİNDE DOGALGAZ. DOGAL OLAN HİÇ BİRŞEY ÇEVREYİ KİRLETMEZ.

3 HAVA KİRLİLİĞİ HAVA ATMOSFERDE BULUNAN BİR GAZ KARIŞIMIDIR.
BU GAZ KARIŞIMI AZOT, OKSİJEN VE KARBONDİOKSİTTEN OLUŞUR. ATMOSFERDE GAZLAR BELLİ ORANLARDA BULUNUR. BU ORANLARIN BOZULMASI ATMOSFERDEKİ DENGEYİ BOZAR. BU DURUM HAVA KİRLİLİĞİNE YOL AÇAR. BİTKİLER BESİN YAPMAK İÇİN KARBONDİOKSİT ALIP OKSİJEN VERİR. BU İNSANLARIN SAĞLIGI İCİNDİR. AMA BİZ BİTKİYİ ÖLDÜRÜYORUZ.

4 HAVAYI KİMLER KİRLETİYOR?
ARABA EKSOZLARI FABRİKA DUMANLARI KALİTESİZ YAKACAKLAR YANGINLAR

5 SU KİRLİLİĞİ ÇEVREDEKİ KANALİZASYON SULARININ DENİZLERE,
OKYANUZLARA,GÖLLERİN KANALİZASYON SULARINI DENİZLERE, OKYANUZLARA,GÖLLERE GİDEREK SU KİRLİLİGİ OLUŞTURUR VE BU SEBEPLE İNSANLARIN HAYATI OLUMSUZ ETKİLENİR.

6 Su kirliliği Canlılar için hayati önem taşıyan su kullanılabilmesi için tehlikeli maddelerden temizlenmiş olması gerekir. Ayrıca derelerden ırmaklardan ve göllerden alınarak yerleşim yerlerindeki insanların kullanımına sunulan su belirli standartlara uymak zorundadır. Aksi durumda kullanılması tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Günümüzde teknolojinin gelişmesi, nüfus artışı gibi etkenlerden dolayı su kaynakları olan dereler, göller ve yeraltı suları aşırı kirlenme ile yüz yüze kalmaktadır. Yerleşim yerlerinin (şehir, kasaba, vs.) ve fabrikaların atık suları derelere veya göllere bağlanmaktadır. 

7 TOPRAK KİRLİLİĞİNİN SEBEPLERİ
Çiftçiler tarafından daha verimli ürün elde edebilmek için kullanılan gübreler, yağmur gibi etkenlerle yeraltı ve yerüstü sularına karışmaktadır. Gübreler suya karıştığında suda yosunların daha fazla üremesini sağlar bu da yosunların diğer canlılardan daha fazla oksijen kullanmasına sebep olur ve diğer canlıları tehdit eder. Bu tür sularda pis kokulu ve kötü tatlı olurlar.

8 HASTANE ATIKLARI ÇEVREYİ KİRLETİYOR
TOPRAĞA ATILAN TIPBİ ATIKLARIN TOPRAKKİRLİLİGİ YANİ ÇEVREKİRLİLİGİNİ TAMAMİYLE ORTAYA KOYAR İNSANLAR CANLILARIN CEVRELERİNİ YOK EDİYOR AYNI ZAMANDA KENDİLERİNİN ÇEVRELERİNİ DE YOK EDİYORLAR BÖYLECE HAYVANLARIN, BİTKİLERİN, İNSANLARIN YAŞAMINI SONA ERDİRİYORLAR.  

9 DETERJANLAR VE TIBBİ ATIKLAR
Benzer olarak deterjanlar ve tarım ilaçları da su kaynaklarını önemli ölçüde kirletmekte olup canlı hayatını tehdit etmektedir. Ancak, bu kullanılan maddeler bakteriler tarafından parçalanabilir hâle getirilebilirse, kirlenme oranı azaltılabilir.  Radyoaktif atıklarda gün geçtikçe tehlike oluşturmaktadır. Bu atıklar belirli şartlarda saklanmaktadır. Fakat, bazı durumlarda kaza ile veya bilinçsiz bir uygulama ile tabiata ve yer altı sularına karışmaktadır. Radyoaktif atıklar tarafından yayılan radyasyon ise canlılarda kanser ve mutasyonlara sebep olmaktadır.

10 FABRİKALAR YÜZÜNDEN ÇEVRE KİRLENİYOR
Fabrikalar genellikle dere veya göl kenarlarına kurulurlar çünkü soğutma ve diğer işlemler için suya ihtiyaç vardır. Soğutma için kullanılan dere veya göl suyu kimyasal olarak kirlenmeden tekrar göle veya dereye döner. Fakat, bu su biraz ısınmış olur. Sudaki sıcaklık artışının iki kötü sonucu vardır. Birincisi, ısınan su içerisinde, çözülen oksijen miktarı azalır. İkinci sonuç ise, sıcaklık artışı ile sudaki maddelerin çürüme ve bozunma hızlanır. Bunun sonucu olarak çürüme de sudaki oksijeni tükettiği için, sudaki oksijen miktarı iyice azalır. Suda çözünen oksijenin azalması su altı hayatını tehdit eder.

11 ÇEVREYİ KORUMA Doğal dengeyi bozan ve su kaynaklarını kirleten etkenleri ortadan kaldırmak için son yıllarda yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Yerleşim yerlerinin atık suları arıtma istasyonlarından geçirildikten sonra tabii su kaynaklarına verilmekte, fabrikalara filtre ve arıtma tesisleri konmakta, tabiata zarar vermeyecek yeni ürünler elde edilmektedir. Bütün bunların yanında insanlar çevreyi koruma adına bilinçlendirilmektedir. Çünkü, insanlar artık şunun farkına varmıştır. Dünya bir tanedir ve onu koruyacak yine insanlardır.

12 İNSANLAR KENDİLERİNİ ÖLDÜRMEYE ÇALIŞIYOR
GÜNÜMÜZDE İNSANLAR ÇEVREYİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYORLAR VE KİRLETİYORLAR MESELA İNSANLAR HAYVANLARI ÖLDÜREREK VE DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜNÜ YOK EDEREK DOĞAL DENGEYİ BOZUYORLAR.

13 ÇEVRE GİZEMLİĞİ ÇEVRENİN GÜZELLİGİNE ÇEVRE GİZEMİ DENİR. BU GİZEM, ÇEVRENİN EN ÇOK GÜZELİĞİNİ SAKLAYAN ÇEVREDİR. AMA BİZ İNSANLAR SANKİ BU GÜZELLİĞİ BOZMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ. AKSİNE BİZİM DAHA GÜZEL YAPMAMIZ LAZIM.

14 HAZIRLAYAN


"ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ TOPRAK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları