Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

3R.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "3R."— Sunum transkripti:

1 3R

2 GERİ DÖNÜŞÜM GERİ KAZANIM
Atıkların fiziksel ve / veya kimyasal işlemlerden geçirildikten sonra ikincil hammadde olarak üretim sürecine sokulmasıdır. TEKRAR KULLANIM Atıkların toplama ve temizleme dışında hiçbir işleme tabi tutulmadan aynı şekli ile ekonomik ömrü dolana kadar defalarca kullanılmasına denir. GERİ KAZANIM Geri dönüşüm ve tekrar kullanımı kapsayan üst kavramdır. Geri dönüşüm ve tekrar kullanımın ötesinde, atıkların özelliklerinden yararlanarak içindeki bileşenlerin fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal yöntemlerle başka ürünlere veya enerjiye çevrilmesidir.

3 Atık Geri Kazanılmaktadır.
Yılda 1 MİLYON TON Atık Geri Kazanılmaktadır. Bu miktarın büyük bir kısmı çöp dökme sahalarından ve sokaklardan ilkel ve sağlıksız koşullarda toplanmaktadır.

4 GERİ KAZANIMIN ÖNEMİ Doğal Kaynak Kullanımını Azaltır
Enerji Tasarrufu Sağlar Atık Miktarı Azalır Geri dönüşüm Ekonomiye ve Geleceğe Yatırım Demektir

5 Kağıt ve Karton İçecek Kartonları Metal Cam Diğer Plastik

6 KAĞIT Kağıt ve karton atıkların geri dönüşümü ile enerji tasarrufu sağlanır. Kağıdın geri dönüştürülmesinin ormanların korunmasına büyük katkısı vardır. 1 ton kağıdın geri dönüştürülmesi sonucunda 17 ağaç kurtarılmış olur.

7 CAM Hammaddesi kum olan camın geri dönüştürülmesi ile tekrardan şişe, kavanoz ve cam üretilir.

8 METAL Metal ambalajlar, yeryüzünün örten çeşitli minerallerin işlenmesi sonucu üretilir. Bunlar teneke ve alüminyumlardır. Alüminyum ev atık maddeleri en değerli yeniden kazanılabilir maddelerdir.

9 PLASTİK Plastik Endüstrisinde plastiğin yeniden dönüşümünde kolaylık sağlanması için bir kodlama sistemi geliştirilmiştir. Kodlar pek çok plastik şişenin altında okunabilir.

10 PİL Çeşitli cihazlarda kullandığımız pek çok pil çeşidinde yüksek miktarda ağır metal (civa, katminyum vb.) bulunmaktadır. Bunlar kontrolsüz bir şekilde doğaya atılırsa doğaya oldukça önemli zararlar verebilmektedirler.

11 Diğer Atıklar Gerek kazanılabilen maddelerin (kağıtlar, ambalaj atıkları, camlar vb.) torbalarına atılmayan atıklar.


"3R." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları