Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PLASTiK MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PLASTiK MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU"— Sunum transkripti:

1 PLASTiK MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU

2

3 Plastikler ham petrol, kömür ve gaz kökenli maddelerdir.
Plastik malzemelerimizi çöpe attığımızda çürümez, paslanmaz, çözünmez, biyolojik olarak bozulmazlar. Doğada bozulmadan uzun yıllar kalabilen plastik atıklar, su kaynaklarının ve toprağın kirlenmesine neden olur. Tüm doğa canlılarına zarar verir hatta ölümlerine neden olur.

4 Atık plastikleri geri dönüştürerek;
Gitgide tükenmekte olan doğal kaynaklarımızın verimli kullanır; daha fazla israf edilmesini önleriz. Toprağa gömülecek atık miktarlarını ve dolayısıyla da çevreye verilecek zararı en aza indiririz. İşte tüm bu sebeplerden ötürü atık durumdaki plastikleri yepyeni ürünlere dönüştürebilmek çok önemlidir. Bu önemli dönüşüme hepimiz katkıda bulunalım!

5 Plastiklerin geri dönüşümü ürünlerin kirlilik oranlarına göre, temizlenmesi, yıkanıp kurutulması ve tekrar granül haline getirilmesinden oluşur.

6 Geri kazanım kutularında biriktirdiğimiz plastik ambalaj atıklarımız, getirildikleri geri dönüşüm tesisinde hammaddeye çevrilmeden önce ilk olarak boyutları ve gerekirse renkleri açısından kabaca bir eleme işleminden geçirilirler.

7 Daha sonrasında ise gruplara ayrılan bu plastikler ön yıkama işleminden geçirilerek, içlerinde kalmış olan veya dış kısımlarına çevreden bulaşmış olan artıklardan, yabancı cisimlerden su vasıtasıyla temizlenirler. Temizlenen plastikler makinelerde kırılır,  yoğunluklarına göre PET, PP, PVC şeklinde çeşitlere ayrılır ve ikinci kez yıkanırlar. Her plastik çeşidinden geri kazanım yoluyla farklı ürünler elde edilir, bu yüzden ayırma işi önemli bir noktadır.

8 Yıkandıktan sonra plastik yığınları, içerisinde metal parça kalmaması için metal kontrollerinden geçirilir ve hammadde üretimi için doğruca extruder dediğimiz makinelere gönderilirler. Extruderler plastik parçacıklarını eriten ve sonrasında boncuk şeklindeki granül haline getiren cihazlardır.

9 Extruder sonucu çıkan boncuk görünümündeki plastik granülleri hammadde olarak plastik malzeme üretim tesislerine gönderilirler. Burada granül şeklindeki geri kazanılmış plastik hammaddelerinden birçok yeni ürün elde edilir.

10 Piyasaya sürülen plastiklerin satın alınmasıyla da döngü yeniden en başa döner.

11 KAYNAKLAR http://www.ambalaj.org.tr/cevre http://www.cevko.org.tr


"PLASTiK MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları